Debat

Borgmester og kraftvarmedirektør: Regeringen sender højere varmeregning direkte til Vestegnen

DEBAT: Det er helt uhørt, at regeringen med et lovforslag, der drøftes i Folketinget 9. november, vil trække tæppet væk under økonomien i de grønne investeringer, som varmeforsyningen har foretaget, skriver Steen Christiansen (S) og Lars Gullev.

Foto: Colourbox
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Steen Christiansen og Lars Gullev
Hhv. borgmester i Albertslund (S) og formand for VEKS samt administrerende direktør i VEKS

Inden længe risikerer mange tusinde fjernvarmekunder på den københavnske vestegn at modtage en ekstraregning. Årsagen er, at regeringen uden varsel vil fjerne et tilskud.

Dette tilskud har været en fundamental forudsætning for, at VEKS (Vestegnens Kraftvarmeselskab I/S) og Ørsted i fællesskab har investeret i en langsigtet, grøn omstilling af Avedøreværket. Værket leverer fjernvarme til 12 kommuner på Vestegnen.

Lovforslaget, der skal drøftes i Folketinget 9. november forventes at ville medføre ekstraomkostninger på Avedøreværket for 1 milliard kroner. Slutresultat: Højere priser for fjernvarmekunderne i vores område.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Det vil også gøre den kollektive varmeforsyning mindre konkurrencedygtig i forhold til individuelle varmeløsninger. Er det virkelig politikernes alvor – og hensigt?

Helt uhørt
Det er helt uhørt, at regeringen uden varsel udarbejder lovgivning, der trækker tæppet bort under økonomien i grønne investeringer. Investeringer vi for længst har foretaget. Derfor opfordrer vi Folketinget til at tage afstand til forslaget.

Det er helt uhørt, at regeringen uden varsel udarbejder lovgivning, der trækker tæppet bort under økonomien i grønne investeringer.

Steen Andersen (S) og Lars Gullev

I VEKS har vi jo netop lyttet til politikernes ønske. Vi er gået forrest i den grønne omstilling ved at sikre, at vores fjernvarme kommer fra bæredygtig biomasse frem for fossile brændsler. Og vores grønne investeringer er sket i tillid til, at vores folkevalgte er ansvarlige og bakker op om de rammevilkår, de selv har formuleret. Dette er et alvorligt politisk tillidsbrud, da rammevilkårene bliver ændret med tilbagevirkende kraft.

Energi-, Forsynings- og Klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) har justeret i det endelige forslag, hvilket har givet en hjælpende hånd til andre fjernvarmeselskaber rundt i landet, der står i samme situation som os. Men fjernvarmekunderne i København og på Vestegnen bliver fuldstændig overset og får ingen hjælp.

Vi imødeser, at ministeren ændrer forslaget på grund af dets vidtrækkende økonomiske konsekvenser. Folketinget må forsvare vores grønne investeringer. Vi skal bevare vores tillid til at turde foretage langsigtede, grønne tiltag, uden at det sker på bekostning af vores fjernvarmekunder.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Gullev

Seniorkonsulent, Veks
akademiingeniør, stærkstrøm (Danmarks Ingeniørakademi 1979)

Steen Christiansen

Borgmester (S), Albertslund Kommune
lærer (Blaagaard Statsseminarium)

0:000:00