Borgmestre: Det er ikke så nemt at få flygtninge i arbejde

FLYGTNINGE: Man kan altid gøre det bedre, men økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) går for langt, når han beskylder kommunerne for at have svigtet jobklare flygtninge, siger borgmestre.

Knud Larsen (V), borgmester i Vordingborg.
Knud Larsen (V), borgmester i Vordingborg.Foto: Pressebillede
Lasse Lange

Kommunerne kæmper for at få så mange flygtninge som muligt i job.

Og selv om der er rum til forbedring, så er det urimeligt, når økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard beskylder kommunerne for at have svigtet.

Det synes at være reaktionen fra borgmestrene oven på den kritik af jobindsatsen over for flygtninge, som Morten Østergaard leverede mandag.

Som Knud Larsen, Venstre-borgmester i Vordingborg, siger:

Når man tænker på, hvor mange etniske danskere der går rundt og ikke har noget arbejde. Hvordan skulle man så lige pludselig kunne skaffe en masse indvandrere arbejde?

John Schmidt Andersen (V)
Borgmester i Frederikssund
Carsten Rasmussen (S), borgmester i Næstved.
Carsten Rasmussen (S), borgmester i Næstved. Foto: Pressebillede

“Ja, kommunerne har ikke gjort det godt nok. Men vi fik opgaven af staten, som heller ikke gjorde det godt nok. Så jeg synes måske, at ministeren skulle køre med lidt lavere cigarføring.”

Debatten om kommunernes beskæftigelsesindsats over for flygtninge kommer ovenpå analyser fra Dansk Arbejdsgiverforening og Karsten Koch-udvalget, der tyder på, at det ikke går ret godt med at integrere flygtninge på det danske arbejdsmarked, hvilket tirsdag fik økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard til at kritisere kommunerne.

John Schmidt Andersen (V), borgmester i Frederikssund.
John Schmidt Andersen (V), borgmester i Frederikssund. Foto: Pressebillede
Morten Østergaard (R), økonomi- og indenrigsminister.
Morten Østergaard (R), økonomi- og indenrigsminister. Foto: Kim Vadskær

“Jeg mener, at kommunerne har svigtet ved ikke at give flygtninge og indvandrere tilbud af samme høje kvalitet, som andre ledige får. Det, der virker, er at komme ud på arbejdspladserne, og jeg oplever, at virksomhederne gerne vil være med. Men det kræver, at der er nogen fra kommunen, der banker på,” sagde Morten Østergaard til Politiken mandag.

Op ad bakke
Men billedet af, at virksomhederne står klar til at tage imod flygtninge med kyshånd, kan Knud Larsen ikke genkende.

“I Vordingborg kommune har vi den erfaring, at når flygtningene går på sprogskole tre dage om ugen, som de skal, og så er to dage på virksomheden, så bliver det uinteressant for mange virksomheder,” siger Knud Larsen.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00