Bornholm vil være uden affald i 2032

VISION: Når Bornholms forbrændingsanlæg er afskrevet i 2032, skal alt affald på klippeøen genbruges eller genanvendes, lyder ny plan. Øens størrelse gør den attraktiv til eksperimenter, siger en af bagmændene.

Foto: Brian Kjær Johansen
Morten Øyen

Om 4.746 dage skal det være slut med affald på Bornholm.

Fakta
Fra "Bornholm viser vej - uden affald i 2032":
  • Teknologiudviklingen inden for digitale affaldsløsninger er i hastig udvikling. Nye løsninger som intelligente affaldsspande, robotsortering, nudging og bioteknologi baseret på organisk affald er sammen med ændret forbrugeradfærd blot nogle af de store vækstområder inden for affalds og ressourceområdet. Den udvikling skal Bornholm være en del af, så vi investerer bedst muligt i vores kommende affaldsordninger og skaber nye job og bæredygtig vækst. 
  • Yderligere har Bornholm den planlægningsstrategiske fordel, at Bornholms Regionskommune har mulighed for at modtage og behandle alt affald fra øen, fra både husholdninger og erhverv. Derfor kan kommunen i tæt dialog med både borgere og virksomheder stille sig bag en samlet grøn omstilling af affaldssystemet. 
  • Ingen andre er endnu gået forrest og er stået frem med en så ambitiøs affaldsplan. Bornholm har en unik mulighed for at være first mover på affalds- og ressourceområdet og dermed mulighed for at søge fonde og samarbejdspartnere på baggrund af, at vi er de første.

Kilde: Bofa.dk

I stedet skal alt det, som ender i de bornholmske skraldespande, genbruges eller genanvendes – og helst lokalt på øen.

Det er målet i en ny vision fra det bornholmske affaldsselskab, Bofa, som har fået grønt lys fra politikerne i Bornholms Kommune.

Nås målet, vil Bornholm ifølge visionen "Bornholm viser vej – uden affald i 2032" være den første region i Europa uden affaldsforbrænding.

Det kan ikke lade sig gøre i dag. Vi mangler en masse svar, som vi håber, de næste 13 år vil give os.

Jens Hjul-Nielsen
Adm. direktør i Bofa

Mangler svar
Helt overordnet betyder det nye mål, at Bofa afskriver sig retten til at brænde affaldet af, når øens forbrændingsanlæg er afskrevet og udtjent i 2032.

"Det har givet et naturligt tidspunkt for os til at gøre noget nyt. Det kunne være et nyt forbrændingsanlæg, eller at sejle affaldet til forbrænding andre steder, eller noget mere radikalt og vidtgående. Og det er så den vej, vi har valgt," siger administrerende direktør i Bofa, Jens Hjul-Nielsen.

Han fortæller, at man har foretaget analyser tilbage i tiden for at se, hvordan udviklingen har været, og hvor store teknologispring der har været. Den udvikling forventer man mindst fortsætter som hidtil, og derfor vil teknologien også gøre det muligt at blive affaldsfri i starten af 2030'erne, lyder den faglige vurdering.

"Det kan ikke lade sig gøre i dag. Vi mangler en masse svar, som vi håber de næste 13 år vil give os," siger Jens Hjul-Nielsen.

Hjælp fra EU 
Nogle af svarene får man allerede hjælp til. EU-lovgivningen er på vej med nye affaldsdirektiver og emballagedirektiver, der er med til, at nogle af de typer affald, der giver problemer i dag, langsomt forsvinder fra affaldsspandene. Det er især sammensatte plastikmaterialer.

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00