Kommentar af 
Stine Bosse

Bosse: Dansk formandskab må ikke blive trojansk hest for nationalisme

KOMMENTAR: Når Danmark snart overtager formandskabet i Europarådet, må vi i samme bevægelse sørge for at holde den hjemmelige, gryende nationalisme i kort snor, skriver Stine Bosse.

UVIDENDE: Det er beklageligt at Morten&nbsp;Messerschmidt ikke ved, hvem&nbsp;der underskrev menneskerettigheds-konventionen, mener Stine Bosse. [Polfoto/Cicilie S. Andersen].<br>
UVIDENDE: Det er beklageligt at Morten Messerschmidt ikke ved, hvem der underskrev menneskerettigheds-konventionen, mener Stine Bosse. [Polfoto/Cicilie S. Andersen].
Stine Bosse
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Snart overtager Danmark formandskabet i Europarådet. Det er jo en spændende mulighed for et lille land at få lov til at sætte den europæiske dagsorden. Dagsordenen for menneskers rettigheder, som er helt et centralt spørgsmål i vores verden – hvor disse rettigheder stadig trædes under fode – og hvor flere end nogensinde før er på flugt og derfor uden den klassiske beskyttelse fra stater.

Vi har gennem de seneste år oplevet, at særligt yngre højreorienterede politikere føler trang til at stille spørgsmålstegn ved de universelle rettigheder, der er udviklet i skyggen af Anden Verdenskrig.

Simple argumenter som: ”Hvem vil holde hånden over en kriminel” har vundet indpas. Et indlæg fra Morten Messerschmidt, i Berlingske sommeren 2016, siger meget om debatniveauet og de simple argumenter. Messerschmidt spurgte retorisk: "Hvem kan huske navnene på de, der underskrev menneskerettighedskonventionen?". Beklageligt, at Messerschmidt ikke selv kan besvare spørgsmålet. Alt den stund, at Danmark var en af de første lande, der underskrev – og i øvrigt et af de stiftende medlemmer af Europarådet.  

47 lande er i dag medlemmer af Europarådet, der tilmed tæller Rusland og Tyrkiet. Det er vigtigt for opretholdelse af krav om overholdelse af menneskerettigheder i disse lande, der ikke har demokratiske systemer, der minder om vores. Men dette vidner også om svagheden. Idet Europarådet er et mellemstatsligt samarbejde, karakteriseret ved íkke at have sanktionsmuligheder som dem, vi kender fra EU.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.
Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Du kan kommentere indlægget i bunden – vi opfordrer til en konstruktiv og ordentlig tone i debatten.
Debatindlæg kan sendes til: [email protected]
Søren J. Damm, debatredaktør.

Hovedelementerne i konventionen er:

- Ret til livet
- Forbud mod tortur
- Forbud mod slaveri
- Ret til frihed og sikkerhed
- Ret til retfærdig rettergang
- Ingen straf uden retsregel
- Ret til respekt for familie og privatliv
- Ret til at tænke frit og til samvittigheds - og religionsfrihed
- Ret til at ytre sig frit
- Ret til at forsamle sig frit og forene sig frit
- Ret til at gifte sig
- Ret til effektive retsmidler
- Forbud mod at diskriminere

Simple argumenter som: ”Hvem vil holde hånden over en kriminel” har vundet indpas.

Stine Bosse

Alt dette kan vi forfalde til at tage for givet. Noget, der er kommet for aldrig at kunne forsvinde. Men sådan er det ikke. Disse "regler" er bestemt af mennesker. På basis af erfaringer draget af mennesker. Og netop her i Europa, hvor mennesker havde opfundet metoder, ingen troede menneskeligt mulige. Men det er de. Også i dag.

Derfor er det meget, meget vigtigt, at vi under vores formandskab ikke forfalder til at tro, at nogen på hele dette komplekse område vil falde på halen over vores udfordringer med udvisning af et par enkelte banditter. Nej, der er større udfordringer forbundet med menneskerettigheder i vores tid.

Mon ikke også det er derfor, at den vestlige del af Europa finder nogle af de danske forslag noget uambitiøse? Eller er det, fordi de længe har undret sig over dansk retspraksis, som senest Institut for Menneskerettigheder har vist er ude af takt med de stramninger, domstolen i Strasbourg har gennemført? Det sidste er decideret pinligt. Hvis vi sætter en dagsorden, alene på baggrund af dansk retspraksis og end ikke har løftet blikket og undersøgt udviklingen hos domstolen inden, så må vi hurtigt justere og dreje vores formandskab i retning af den store dagsorden.

Den dagsorden, der kalder på nye forpligtende aftaler og som tager højde for, at de kræfter, der banede vejen for et ultimativt nederlag for menneskeheden, holdes i snor, kort snor, i vores del af verden. Dette både for vores skyld, men også fordi det har dannet skole for emnet menneskeret i hele verden.

------

Stine Bosse har siden 2015 været formand for Europabevægelsen. Hun har siden 1999 bestridt adskillige bestyrelsesposter, blandt andet som bestyrelsesformand for BØRNEfonden og som bestyrelsesmedlem i tyske Allianz. Klummen er alene et udtryk for skribentens egne holdninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

Stine Bosse

EP-spidskandidat, Moderaterne, Formand, PlanBørnefonden, Bestyrelsesmedlem i Allianz, Assistancebolaget og DNB
cand.jur. (Københavns Uni. 1987)

0:000:00