Debat

Bramsen efter moské-dokumentar: Vi har pligt til at blande os

DEBAT: Når kvinder og børn udsættes for vold og social kontrol, har vi pligt til at blande os. Også selvom det går ud over fundamentalistiske imamers ytringsfrihed, skriver Trine Bramsen (S).

Vi har pligt til at bekæmpe de ekstreme holdninger, der desværre hersker i flere danske moskeer, skriver Trine Bramsen (S). 
Vi har pligt til at bekæmpe de ekstreme holdninger, der desværre hersker i flere danske moskeer, skriver Trine Bramsen (S). 
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Trine Bramsen (S)
Retsordfører

Lad mig gøre det helt klart. Kvinder og unges frihedsrettigheder vægter højere for mig end ekstreme imamers ret til at udføre radikaliserede prædikener.

Jeg vil gå langt for ytringsfriheden. Men når valget står mellem at beskytte fundamentalistiske imamers ytringsfrihed eller kvinder og børns ret til et liv uden vold og social kontrol, så stiller jeg mig altså ikke på imamernes side. Så forsvarer jeg kvinder og børns ret til at leve uden kulturel og social tvang.

Pligt til at blande os 
De seneste uger har TV 2 dokumenteret med billeder og lyd, hvordan der i visse muslimske miljøer hersker et grotesk parallelsamfund. Undervisning, der indebærer stening af kvinder, piskeslag og opfordringer til vold mod børn er rystende. Det samme er det vanvittige syn på kvinders seksualitet og den manglende forståelse af såvel retten og pligten til at indgå på arbejdsmarkedet. Hertil kommer det parallelle retssystem – shariarådet – der forsøger at undergrave de danske retsprincipper. Og de ekstreme holdninger lever desværre ikke i en enkelt eller få moskéer. Men i flere. Derfor har vi pligt til at blande os.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Der findes ikke en hurtig løsning til bekæmpelse af radikalisering. Det kræver en helt pallette af hårde og bløde redskaber. Alternativet til at sætte ind med både lov, kontrol, straf, forebyggelse og exit-initiativer vil i mine øjne være et fatalt svigt.

Gratis omgang for såkaldt frihedskæmpere
Men når ethvert nyt tiltag tiltænkt kampen mod de ekstreme kræfter mødes med modstand af de såkaldte frihedskæmpere med argumentet om, at retssikkerheden krænkes, er det i mine øjne både et svigt og en gratis omgang.

Når ethvert nyt tiltag tiltænkt kampen mod de ekstreme kræfter mødes med modstand af de såkaldte frihedskæmpere med argumentet om, at retssikkerheden krænkes, er det i mine øjne både et svigt og en gratis omgang.

Trine Bramsen (S)
Retsordfører

For de selv samme personer har ikke ansvaret for danskernes tryghed. De har ikke ansvaret for de skader, radikaliseringen kan forvolde, når den udvikler sig til terror. De har ikke ansvaret for de mennesker, der udsættes for vold og social kontrol under dække af ytringsfriheden. Og ikke mindst lukker disse såkaldte frihedskæmperne øjnene for, at det er et vitalt overgreb på netop retssikkerheden, at religiøse miljøer har deres eget retssystem. At diskutere radikalisering med klap for det ene øje går ganske enkelt ikke.

Moderate muslimer skal på banen
Lad mig gøre det helt klart, at jeg som socialdemokrat til alle tider er optaget af balancen mellem retssikkerhed og danskernes sikkerhed. Politisk kan vi diskutere, hvor balancepunktet ligger. Men den socialdemokratiske grundholdning er fuldstændig klar; kan vi beskytte danskerne mod de grusomheder, vi har set i Paris. Kan vi forhindre terrorister i at dræbe uskyldige, som det skete i Københavns gader. Kan vi forhindre, at kvinder, børn og unge udsættes for overgreb. Så er det vores pligt at gøre det. Et mistet liv – er et liv for meget. Et overgreb – er et overgreb for meget.  

Ligesom vi i Socialdemokratiet altid har bekæmpet den negative sociale arv, bekæmper vi også den negative kulturelle arv. Det kræver, at vi blander os og ikke fornægter, hvad der sker om ørerne på os. Vi kan ikke løse problemet fra politisk hold alene. Vi skal have de moderate muslimer på banen. Vi skal have kommuner, lokalsamfund, skoler og institutioner med. Kun hvis vi står sammen mod radikaliseringen, kan vi bekæmpe den. Det danske fællesskab, der har kæmpet og vundet så mange kampe gennem tiden, kan også vinde over religiøse mørkesyn. De danske værdier er værd at kæmpe for. Derfor skal vi tage kampen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Trine Bramsen

MF (S), fhv. forsvarsminister, transportminister og minister for ligestilling
cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 2007)

0:000:00