Bramsen: Nato straffer Danmark for langsigtet planlægning

STYRKER: Forsvarsminister Trine Bramsen (S) finder det ærgerligt, at Danmark skal kritiseres af Nato for at lægge langsigtede planer for forsvarsinvesteringer. Venstre mener ikke, at ministeren tager kritikken alvorligt nok.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck
Andreas Krog

Det sendte chokbølger gennem de forsvarspolitiske kredse i Danmark, da Nato i midten af oktober kom med en sønderlemmende kritik af det danske forsvar. Danmark var simpelthen ude af trit med Nato's målsætninger og planer for, hvilke kapaciteter de enkelte lande skal råde over og være ved at etablere for at kunne bidrage til det fælles forsvar.

Det betyder, at Danmark i Nato's øjne ikke kan opstille de fornødne styrker til det kollektive forsvar. Når vi ikke kan det, så er andre Nato-lande nødt til at træde til, og det kan i sidste ende tage ressourcer væk fra forsvaret af Danmark. Sådan lyder ræsonnementet fra Nato.

Det fik alle partierne i blå blok op i det røde felt. De havde derfor kaldt forsvarsminister Trine Bramsen (S) i samråd om sagen i Folketingets Forsvarsudvalg i sidste uge.

Løfter en stor opgave
Ved samrådet skød Trine Bramsen tilbage mod Nato og alliancens måde at gøre tingene op på.

Vi bliver nærmest straffet for, at vi har fuglene i hånden og ikke på taget. Det synes jeg er ærgerligt.

Trine Bramsen
Forsvarsminister, MF, S

”Nato har et stort fokus på, at de militære kapaciteter passer ind i deres definitioner i regnetabellerne. Jeg vil gerne have Nato til at se mere på den effekt og de bidrag, der rent faktisk leveres. For her er vi i top,” fastslog Trine Bramsen ved samrådet.

Hun pegede på, at en meget stor andel af det danske forsvars mænd og kvinder er deployerbare styrker, og at 800 soldater i øjeblikket er udsendt på internationale missioner. Desuden løfter det danske forsvar en stor opgave i Arktis, som for en stor dels vedkommende også er en del af Nato's ansvarsområde.

Fugle i hånden
Socialdemokratiet, De Radikale, Konservative, Liberal Alliance, Venstre og Dansk Folkeparti står bag det nuværende forsvarsforlig, der blev indgået i starten af 2018 og lægger rammerne for det danske forsvars udvikling fra 2018 frem til udgangen af 2023.

Trine Bramsen finder, at Nato straffer Danmark for at lægge en langsigtet og fuldt finansieret plan for udviklingen af sit forsvar og dets kapaciteter.

”Lande, der ikke har afsat penge, men har store ambitioner på kort sigt, kan få anerkendelse for det. Men os, der rent faktisk har afsat midlerne til investeringerne, får ikke den samme anerkendelse,” sagde Trine Bramsen på samrådet.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00