Analyse af 
Andreas Krog

Bramsen sender detroniseret direktør til Irak og slipper for millionregning  

ANALYSE: Ved at sende Forsvarsministeriets tidligere koncernstyringsdirektør til Irak slipper forsvarsminister Trine Bramsen fra at risikere at betale ham millioner i fratrædelse.

Foto: Ida Guldbæk Arentsen / Ritzau Scanpix
Andreas Krog

Koncernstyringsdirektør Per Pugholm Olsen måtte tage skraldet internt i Forsvarsministeriet, da skandalen om regnskabsrodet i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse i starten af december sidste år kom til offentlighedens og forsvarsminister Trine Bramsens (S) kendskab i forbindelse med offentliggørelsen af en stærkt kritisk undersøgelse fra Rigsrevisionen suppleret af sønderlemmende kritik af styrelse og ministerie fra Statsrevisorerne.

I ministerens øjne havde Per Pugholm Olsen ikke i tilstrækkelig grad gjort sin chef, departementschef Thomas Ahrenkiel, opmærksom på alvoren i sagen, som ministeriet var i dialog med Rigsrevisionen om i mere end syv måneder, før Trine Bramsen hørte om den en sen aftentime i december – omkring 36 timer før Statsrevisorerne holdt pressemøde.

Passende stilling
Præcis hvordan Forsvarsministeriet fremover skal organiseres, er Trine Bramsen og embedsmændene stadig i gang med at kigge på. Men for nylig slog hun fast over for Altinget, at stillingen som koncernstyringsdirektør bliver nedlagt. Dermed skal Per Pugholm Olsen omplaceres til en anden ”passende stilling”, som det formuleres i funktionærloven.

Det så indtil i går onsdag ikke nødvendigvis så nemt ud. Per Pugholm Olsen har nemlig rang af generalløjtnant, som er den næsthøjeste rang i det danske forsvar lige under general, som kun forsvarschef Bjørn Bisserup er. Han kunne derfor kun flyttes til en anden generalløjtnantstilling. Og i det danske forsvar har kun viceforsvarschef Kenneth Pedersen, Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelses direktør Flemming Lentfer og Per Pugholm Olsen rang af generalløjtnanter.

Tre millioner kroner
Der var derfor ikke særlig mange generalløjtnant-stillinger at placere Per Pugholm Olsen i. En anden mulighed var så at tilbyde ham en stilling med rang som generalmajor eller en civil direktørstilling. Det kunne være den ledige stilling som chef for operationsstaben i Forsvarskommandoen eller den ledige stilling som direktør for Beredskabsstyrelsen.

Det kunne han dog sige nej til, med henvisning til at der ikke var tale om en ”passende stilling”. Det er desuden langtfra sikkert at Trine Bramsen ville ønske at have en medarbejder, som hun for nylig udtrykte mistillid til, siddende som direktør for en af ministerområdets vigtigste styrelser.

I stedet kunne Per Pugholm Olsen vælge frivilligt at forlade det offentlige med tre års såkaldt rådighedsløn. Per Pugholm Olsen er ansat på Statens lønramme 40, hvor grundlønnen i øjeblikket er på 796.000 kroner. Hertil kommer et topcheftillæg på 150.000 kroner og et personligt kvalifikationstillæg, så den samlede årsløn lander på godt 1 million kroner. De tre års rådighedsløn ville så løbe op i over tre millioner kroner. 

Kunstigt forfremmet
Men sådan kom det ikke til at gå. Onsdag valgte forsvarsminister Trine Bramsen nemlig at udpege Per Pugholm Olsen som den første danske chef for Nato Mission Iraq (NMI), når Danmark overtager ledelsen af missionen fra 1. december 2020 til 1. maj 2022. Det planlægges at gennemføre et chefskifte cirka midt i perioden. Per Pugholm Olsen tiltræder 15. marts i Forsvarskommandoen, hvor han vil påbegynde planlægningen af Nato-missionen.

Når det er muligt at putte generalløjtnanten ind i en stilling, som normalt kun er generalmajorstilling, så skyldes det, at der er tradition for ”kunstigt” at forfremme officerer, når de udsendes til at lede internationale missioner og besætte internationale topposter. Således har eksempelvis generalmajor M.A.L.T. Nielsen rang af generalløjtnant, mens han varetager sin nuværende stilling som Danmarks militære repræsentant i Nato.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00