Bramsen spillede sig sit bedste kort af hånden

ANALYSE: I sin iver efter at rydde op i Forsvaret har forsvarsminister Trine Bramsen (S) gjort arbejdet med at finde en ny forsvarschef sværere for sig selv.

Nuværende forsvarschef Bjørn Bisserup (t.v.) og forsvarsminister Trine Bramsen (t.h.).
Nuværende forsvarschef Bjørn Bisserup (t.v.) og forsvarsminister Trine Bramsen (t.h.).Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Andreas Krog

Indtil starten af december sidste år var Forsvarsministeriets daværende koncernstyringsdirektør Per Pugholm Olsen storfavorit til at blive forsvarschef, når den nuværende forsvarschef Bjørn Bisserup en dag valgte at gå på pension.

En vellidt mand, der blev fremhævet med navns nævnelse i Claus Hjort Rasmussens (V) tale, da Hjort Frederiksen i juni sidste år takkede af som forsvarsminister og overlod roret til Trine Bramsen (S).

Men så eksploderede sagen om mulig rod i regnskaberne i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse i Hjørring få uger før jul.

Måtte tage skraldet
Trine Bramsen valgte efter ganske kort betænkningstid - og inden hun havde fået sin departementschef Thomas Ahrenkiels redegørelse om ministeriets håndtering af sagen - at gøre per Pugholm Olsen til syndebuk.

På trods af at Ahrenkiel havde glemt at læse en central mail om Rigsrevisionens kritik af ejendomsstyrelsen, så var det Per Pugholm Olsen, der som ministeriets næstøverste embedsmand måtte tage skraldet og lide den tort at blive hjemsendt. Noget der sendte chokbølger gennem både ministerie og forsvar.

I starten af i år valgte Trine Bramsen desuden helt at nedlægge stillingen som koncernstyringsdirektør.

Dermed spillede Trine Bramsen selv sit bedste kort af hånden samtidig med, at hun nedlagde den mest oplagte ”læreplads” for en ny forsvarschef.

Uddannet til opgaven
Nu er tiden så kommet, hvor Bramsen faktisk skal bruge en ny forsvarschef. Tirsdag meddelte Bjørn Bisserup nemlig, at han den 30. november har sidste arbejdsdag på det store kontor på 2. sal i Forsvarsministeriet og Forsvarskommandoens fælles domicil på Holmens Kanal 9 et stenkast fra Nationalbanken og Danske Bank.

En etage længere nede i ”Danmarks Pentagon” må forsvarsministeren unægtelig spørge sig selv om hun overreagerede i sagen om Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Meget tyder nemlig på, at det slet ikke var så galt fat i Hjørring, som Rigsrevisionen tegnede et billede af.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00