Bramsen vil ikke svare på flere spørgsmål om minkaflivning

AFVISNING: Da den ulovlige aflivning af mink i november sidste år skal undersøges af en kommission, vil forsvarsministeren ikke længere svare på spørgsmål eller stille op i samråd om sagen. Det vil flere borgerlige partier dog ikke acceptere.

Forsvarsminister Trine Bramsen forud for et samråd den 9. december sidste år i forsvarsudvalget om mink-aflivningen. Nu vil ministeren ikke længere stille op til samråd om sagen.
Forsvarsminister Trine Bramsen forud for et samråd den 9. december sidste år i forsvarsudvalget om mink-aflivningen. Nu vil ministeren ikke længere stille op til samråd om sagen.Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix
Andreas Krog

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) sendte den 5. januar to næsten enslydende breve til formændene for Folketingets forsvarsudvalg og Folketingets Miljø- og fødevareudvalg.

I brevene gør ministeren det klart, at hun helst ikke vil svare på flere spørgsmål om den aflivning af alle mink i Danmark i starten af november sidste år, som viste sig at være gennemført på et ulovligt grundlag. Ministeren vil også gerne være fri for at stille op til det samråd om sagen, som Marcus Knuth (K) og Niels Flemming Hansen (K) indkaldte til før jul.

Få dage før jul blev der nemlig nedsat en særlig granskningskommission, som skal undersøge sagen til bunds. Og så længe den arbejder, mener ministeren ikke, at hun bør svare på spørgsmål om den samme sag i folketingets udvalg og i skriftlige svar.

”Jeg har stor forståelse for, at der er tale om en sag, som påkalder sig stor politisk interesse, og hvor det er naturligt at have ønske om at stille regeringen spørgsmål,” skriver Trine Bramsen i brevet til forsvarsudvalget og fortsætter:

”Som det er naturligt, når der gennemføres en uafhængig undersøgelse, finder jeg det imidlertid af principielle grunde rigtigst ikke at besvare flere mundtlige eller skriftlige spørgsmål om sagen. Det gælder også de spørgsmål fra Forsvarsudvalget, der allerede er stillet, og det kommende samråd, der endnu ikke er berammet.”

Meget belejligt
Den praksis vil en række borgerlige partier ikke acceptere.

”Det er jo fuldstændig vanvittigt. Vi har stillet så mange spørgsmål. Og hun har til dato ikke svaret på et eneste af dem. Så det svar kommer meget belejligt for hende,” siger de konservatives forsvarsordfører Niels Flemming Hansen, der nu vil have sagen bragt op i Folketingets udvalg for forretningsorden.

Derfor skal forsvarsudvalget diskutere brevet på sit møde torsdag.

Kortslutter processen
I Venstre er man også dybt forundret over forsvarsministerens melding.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00