Bredt flertal lukker datahuller i trivselsmålingerne

DATA: Et bredt flertal øger datasikkerheden omkring trivselsmålingerne. Ingen kommune, skole eller institution skal fremover kunne tilgå enkelte elevers svar.

”Hverken kommuner, skoler eller institutioner får adgang til de enkelte elevers besvarelser,” er et flertal enig om.
”Hverken kommuner, skoler eller institutioner får adgang til de enkelte elevers besvarelser,” er et flertal enig om.Foto: Sarah Christine Nørgaard/Ritzau Scanpix
Tyson W. Lyall

”Det er god dataetik,” lyder konklusionen fra undervisningsminister Merete Riisager (LA) torsdag.

Ministeren taler om den aftale, en række partier er blevet enige om, og som skal forbedre sikkerheden om data fra de nationale trivselsmålinger.

”Det er vigtigt, at vi tager forældre og elevers bekymringer omkring trivselsdata alvorligt og værner om elevernes ret til privatliv. Derfor har vi set trivselsmålingerne efter og er kommet frem til en model, hvor vi bl.a. øger sikkerheden omkring trivselsdata og styrker kommunikationen hele vejen rundt,” udtaler Merete Riisager i en pressemeddelelse.

Lukker bagdør efter sager
Aftale- og forligskredsene bag folkeskole-, gymnasie-, eud- og FGU-områderne er konkret blevet enige om at gøre et sikrere it-system obligatorisk.

Derudover indskrænker politikerne dataadgangen for tredje parter, så den kun gives til ”eksempelvis forskere via forskerkonti hos Danmarks Statistik”.

Det sikrere it-system stilles gratis til rådighed af Undervisningsministeriet og indsamler elevernes besvarelser af trivselsmålingerne.

Det sikrer ifølge ministeriet, at ”hverken kommuner, skoler eller institutioner får adgang til de enkelte elevers besvarelser”.

Den formulering kunne indirekte hentyde til sager, som Politiken blandt andet afslørede i starten af 2018.

Her beskrev avisen eksempelvis, hvordan flere kommuner havde brugt svar fra trivselsmålingerne i sagsbehandling af enkelte elever.

0:000:00