Brexit kan gøre dansk skolemælk og skolefrugt dyrere

PRISSTIGNING: Briternes udtræden af EU kan medføre lavere EU-støtte til skoleordningen for mælk, frugt og grønt. Bekymrende, mener Diabetesforeningen.

Omkring 327.000 børn er med i ordningen for skolemælk og knap 60.000 børn i ordningen for skolefrugt og -grønt.
Omkring 327.000 børn er med i ordningen for skolemælk og knap 60.000 børn i ordningen for skolefrugt og -grønt.Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Det kan blive dyrere at købe mælk, frugt og grønt for hundredtusindvis af danske skolebørn fremover. 

Briternes udtræden af EU kan nemlig betyde mindre støtte til den danske skolemælk og skolefrugt og -grønt.  

I et notat forklarer Miljø- og Fødevareministeriet, at støtten til Danmark som konsekvens af Brexit kan falde fra cirka 30 til cirka 24 millioner kroner årligt.

Et sådan fald på 20 procent vil betyde højere priser på mælkeprodukterne, fortæller Mejeriforeningen, der står bag Mejeriernes Skolemælksordning.

Vi er opmærksomme på de mulige udfordringer, der er i forhold til skoleordningen, og vi vil holde øje med udviklingen fremover.

Mogens Jensen (S)
Fødevareminister

“Det tilskud, som vi får fra EU via Landbrugsstyrelsen, går til at sætte prisen på skolemælk ned, så forældrebetalingen vil blive tilsvarende større, hvis tilskuddet bliver mindre,” siger afdelingschef Jan Hermansen. 

Går ud over sundheden
Og det vil være uheldigt for danske børns sundhed, mener Diabetesforeningen. 

Det vil være et skridt i den forkerte retning for folkesundheden og kan være med til at øge den sociale ulighed i sundhed.

Sanja Golubovic
Sundhedspolitisk konsulent, Diabetesforeningen

“Det er bekymrende, hvis højere pris betyder, at færre børn får frugt og mælk med ordningen. Det vil være et skridt i den forkerte retning for folkesundheden og kan være med til at øge den sociale ulighed i sundhed,” siger sundhedspolitisk konsulent Sanja Golubovic. 

Briterne har hidtil valgt ikke at uddele skolefrugt, og det har betydet overskydende EU-midler, der i stedet er blevet fordelt på andre medlemsstater. 

Mogens Jensen: Vi holder øje 
EU’s stats- og regeringschefer forhandler i disse dage om EU-budgettet for 2021 til 2027. Først når ”de samlede budgetrammer for landbrugspolitikken er på plads, kan vi se på, hvor stor en del af budgettet, som vi kan bruge på skoleordningen,” understreger fødevareminister Mogens Jensen (S) i en skriftlig kommentar.

“Vi er opmærksomme på de mulige udfordringer, der er i forhold til skoleordningen, og vi vil holde øje med udviklingen fremover,” skriver Mogens Jensen. 

I skoleåret 2017/2018 var der cirka 327.000 børn, der deltog i ordningen for skolemælk, mens knap 60.000 børn var med i ordningen for skolefrugt og -grønt.

Læs mere i den fulde artikel på Altinget Fødevarer, hvor du også får flere kommentarer fra erhvervslivet om de mulige konsekvenser.

Dokumentation

Om skoleordningen
I Danmark er skoleordningen for frugt, grønt og mælk delt op i to. Èn del for tilskud til uddeling af frugt og grønt på skoler, og én del for tilskud til uddeling af mælk og mejeriprodukter i skoler og dagtilbud.

I skoleåret 2017/2018 deltog knap 60.000 børn og unge fra 324 skoler i skoleordningen for skolefrugt og - grønt. De fik uddelt 1.668.138 kg frugt og grønt.

326.800 børn og unge fra 1.550 skoler deltog i skolemælksordningen. De fik uddelt 4.448.468 liter mælk.

Under skolemælksordningen kan skoler og institutioner blandt andet få tilskud til letmælk, minimælk, skummetmælk, kærnemælk, visse oste og skummetmælksyoghurt og skyr.

Kilde: Oxford Research og Landbrugsstyrelsen


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mogens Jensen

MF (S), næstformand for Socialdemokratiet, fhv. minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde
Fagbevægelsens lederuddannelse (LO-Skolen 1999)

0:000:00