Brexit: Så tæt på og alligevel så langt fra

DEAL/NO DEAL: Omridset til en Brexit-aftale øjnes i Bruxelles. Men forhåbningerne om et umiddelbart forestående gennembrud er små.

EU's Brexit-forhandler, Michel Barnier (t.h.), hilser på den irske udenrigsminister, Simon Coveney (t.v.) ved et møde i Bruxelles mandag. Grænsen mellem Irland og Nordirland er stadig den helt store knast i forhandlingerne.
EU's Brexit-forhandler, Michel Barnier (t.h.), hilser på den irske udenrigsminister, Simon Coveney (t.v.) ved et møde i Bruxelles mandag. Grænsen mellem Irland og Nordirland er stadig den helt store knast i forhandlingerne.Foto: Francisco Seco/AP/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: ”Jeg tror, det er vigtigt at sige så lidt som muligt, fordi det kan ødelægge den proces, der foregår.”

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) slog nærmest knuder på sig selv for ikke at afsløre noget om, hvad der skete, da han mandag i Bruxelles sammen med sine EU-fæller mødtes med Unionens Brexit-chefforhandler, Michel Barnier, for at gøre status over, hvor tæt parterne er på at lande en aftale om briternes udtræden af Unionen.

”Vi er der, hvor ethvert udsagn fra hvilken som helst udenrigsminister i Europa kan blive både brugt og misbrugt,” sagde Samuelsen.

”Der er ikke noget, der er afgjort endnu.”

Blive i toldsamarbejde
Udenrigsministerens forsigtighed afspejler det følsomme leje i maratonforhandlingerne mellem Barniers team og premierminister Theresa Mays udsendinge. De har arbejdet nærmest i døgndrift de seneste dage for at nå et gennembrud.

Langt det meste af den omkring 500 sider lange skilsmisseaftale er på plads. Omridset til en løsning på det allersværeste spørgsmål – hvad der skal ske med grænsen mellem Irland og Nordirland – kan også anes.

Briterne har insisteret på, at grænsespørgsmålet på den korte bane skal løses ved, at hele Storbritannien forbliver tæt på EU’s toldregler, hvis der ikke er landet en frihandelsaftale mellem de to parter, der kan gøre en sådan grænse overflødig, når vi når frem til slutningen af den overgangsperiode, der holder briterne inden for EU-samarbejdets overordnede rammer indtil udgangen af 2020.

Varer, der flyder ind i Nordirland fra Storbritannien, vil stadig skulle kontrolleres for, om de lever op til det indre markeds regler. Der er dog blevet gjort et stort arbejde for at sikre, at mange af de tjek kan foregå i forvejen, inden varerne krydser Det Irske Hav.

Skal leve op til EU’s krav
Ideen om et midlertidigt toldarrangement har dog samtidig åbnet for en række krav og betingelser fra EU-siden om, at briterne også fremover skal leve op til Unionens fælles regler for ting som miljø, statsstøtte, arbejdsret med mere.

0:000:00