Brexit-slagsmål tilbage på dagsordenen: EU går rettens vej efter britisk plan om at bryde udtrædelsesaftale

EU svarer med domstolstrusler, efter den britiske regering har fremlagt et lovforslag, der baner vejen for brud med skilsmisseaftalen mellem de to parter.

Nordirland blev i EU's indre marked og toldunion, da resten af Storbritannien forlod samarbejdet. Det betyder, at EU's ydre grænse nu ligger i de nordirske havne og lufthavne.
Nordirland blev i EU's indre marked og toldunion, da resten af Storbritannien forlod samarbejdet. Det betyder, at EU's ydre grænse nu ligger i de nordirske havne og lufthavne.Foto: Peter Nicholls/Reuters/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: ”Lad os kalde en spade for en spade. Det er ulovligt.

Sådan lød meldingen fra EU’s Brexit-ansvarlige, Maroš Šefčovič, da han onsdag lancerede to nye traktatkrænkelsessager mod den britiske regering og genoplivede en eksisterende sag, der har ligget i den retlige dybfryser det seneste halvandet år.

Det sker, efter premierminister Boris Johnsons regering mandag lagde et lovforslag på bordet, der vil give briterne mulighed for at afvige fra centrale dele af den skilsmissetraktat, som blev indgået mellem parterne før den britiske exit fra Unionen i 2020.

Den britiske regering ønsker at give sig selv mulighed for blandt andet at lempe krav til kontrol af varer, der sendes mellem Nordirland og resten af Storbritannien, og undslippe kontrol fra EU-Domstolen med henvisning til en såkaldt nødvendighedsdoktrin, som den britiske regering påberåber sig, fordi skilsmisseaftalen skader samhandlen mellem landets regioner.

Det ville være et klart brud på international lov, lyder vurderingen fra EU-Kommissionen, og ”ekstremt skadeligt for den gensidige tillid og respekt mellem EU og Storbritannien”.

”Der er ingen retlig eller politisk begrundelse overhovedet for egenhændigt at ændre en international aftale,” siger Maroš Šefčovič.

De tre sager er ikke møntet på den kontroversielle nye britiske lov, som nu først skal gennem det britiske parlament.

I stedet tages der afsæt i tre steder, hvor EU-Kommissionen allerede i dag påpeger, at den britiske regering ikke lever op til skilsmisseaftalen, særligt hvad angår Nordirland.

Nordirland har en særstatus i aftalen, fordi den 500 kilometer lange landegrænse på tværs af den irske ø nu også er grænsen ind til EU’s indre marked.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00