Brostrøm om sundhedsformidling: "Der er for mange fagfolk, der putter sig"

SUNDHEDSFORMIDLING: Læger har et kæmpe ansvar for at kvalificere tsunamien af sundhedsinformation, sagde Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, i paneldebal under lanceringen af nyt kodeks for god sundhedsformidling.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Signe Løntoft

Forkerte og udokumenterede informationer på sundhedsområdet kan i værste fald koste liv. Det er baggrunden for, at Tænketanken Mandag Morgen i samarbejde med TrygFonden og en række sundhedsaktører og medierepræsentanter har udviklet et kodeks for god sundhedsformidling.

Eller faktisk er der tale om to kodekser - for som chefdirektør Lisbeth Knudsen sagde i en tale ved lanceringen tirsdag eftermiddag, stod det hurtigt klart, at der ikke kun er behov for at opdrage på medierne. Sundhedsaktører har selv brug for nogle retningslinjer at støtte sig til.

"Evidenspyramiden er ikke ligefrem pensum på journalistuddannelsen, og det kan føre til mange misforståelser. Men de sundhedsprofessionelle skal også lære at forstå, hvordan medierne fungerer," sagde Lisbeth Knudsen.

Derfor kunne tænketanken også præsentere et kodeks med to ben: et for medierne og et for fagpersoner på sundhedsområdet. 

Autoritet forpligter
I en efterfølgende debat debatterede et panel bestående af repræsentanter for myndighederne, faglige organisationer og journalister sundhedsformidling.

Formand for Dansk Selskab for Almen Medicin (DSAM) Anders Beich lagde ud med en udmelding om, at den største forvirring ofte kan føres tilbage til sundhedsautoriteter:

"Der er alt for mange kampagner, der skaber bekymring hos folk. Så kommer de op til os læger, og vi skal bruge tid på at berolige raske mennesker frem for at behandle de syge," sagde Beich. 

Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, skød tilbage på lægerne:

"Det største problem er efter min mening, at der er for mange fagfolk, der putter sig. Autoritet forpligter," sagde han.

Dokumentation

Hvorfor et kodeks for god sundhedsformidling?

En analyse foretaget af Tænketanken Mandag Morgen på opdrag af TrygFonden viste en stigende usikkerhed blandt danskerne om, hvad der er sundt og usundt. Med dette afsæt samlede Tænketanken Mandag Morgen og TrygFonden i december 2017 flere end 150 centrale sundhedsaktører til en konference for at diskutere, hvordan man kan kvalificere kommunikationen på sundhedsområdet.

Det store engagement i konferencen og villigheden til at finde løsninger afspejlede problemstillingens vigtighed og pegede på, at tiden er moden til fælles retningslinjer for sundhedsformidling.

Læs hele det nye kodeks her.


0:000:00