Debat

Byggeaktører: Byggeriets fremtid er på spil i Bruxelles

DEBAT: Når EU Kommissionen skal revidere byggevareforordningen i år, står fremtiden på spil for det danske byggeri. Ministeren og danske myndigheder skal være med til at sætte dagsordenen, så det indre marked sikrer dansk eksport, skriver tre byggeaktører.

Ministeren må tage byggeriet med i kufferten til Bruxelles, så danske interesser varetages i forhandlingerne om byggevareforordningen, skriver Rockwool, Velux og DI Byg.
Ministeren må tage byggeriet med i kufferten til Bruxelles, så danske interesser varetages i forhandlingerne om byggevareforordningen, skriver Rockwool, Velux og DI Byg.Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Henrik Frank Nielsen, Per Mikael Åkesson og Elly Kjems
Hhv. Senior Vice President – North East Europe And Russia, Rockwool International, managing director, Velux Danmark og branchedirektør, Dansk Industri Byg

Bygninger er rammen om vores tilværelse. I enhver bygning indgår et utal af byggevarer, som vi skal være sikre på står for både kvalitet og sikkerhed – og som for en stor dels vedkommende er baseret på international handel.

I 2019 blev der importeret byggevarer for omkring 45 milliarder kroner og eksporteret for 40 milliarder kroner. EU er et vigtigt marked for vores virksomheder, og derfor har Danmark stærke interesser i at sikre en god europæisk regulering af området. Det sker gennem byggevareforordningen.

Byggevareforordningen skal revideres i 2020, og resultatet vil lægge linjen for den fremtidige handel med byggevarer og sætte retningen for den grønne omstilling i byggeriet. Af hensyn til fair konkurrence på hjemme- og eksportmarkedet er det helt afgørende, at Danmark sætter sit tydelige aftryk her.   

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Det er altså bydende nødvendigt, at vi fra dansk side er klar med konstruktive forslag og ideer, når EU Kommissionen indleder arbejdet.

Myndigheder skal præge dagsordenen
Danmark har en unik position i forhold til de øvrige medlemslande, fordi vi er gode til at arbejde sammen på tværs af industrien, byggebranchen og politikerne. Vi har udviklet  et stærkt marked med sund konkurrence både hjemme og ude. Og der er en robust lovgivning, som styrker kvaliteten af det byggede miljø.

Vores forhåbning er derfor, at der fra politisk side vil være fokus på fortsat at sikre et stærkt indre marked til gavn for dansk eksport, når EU Kommissionen for alvor begynder revisionen af byggevareforordningen.

Henrik Frank Nielsen, Per Mikael Åkesson og Elly Kjems
Hhv. Senior Vice President – North East Europe And Russia, Rockwool International, managing director, Velux Danmark og branchedirektør, Dansk Industri Byg

I dag står vi med en – i mange henseender – velfungerende lovgivning, der giver danske virksomheder en styrkeposition. Men ingen roser uden torne. Der er stadig væsentlige områder i byggevareforordningen, hvor det er afgørende, at vi finder gode, langtidsholdbare løsninger.  

Vores forhåbning er derfor, at der fra politisk side vil være fokus på fortsat at sikre et stærkt indre marked til gavn for dansk eksport, når EU Kommissionen for alvor begynder revisionen af byggevareforordningen. De danske myndigheder – og dermed den danske byggesektor – skal være på forkant med situationen og være med til at præge dagsordenen, når de store linjer lægges, og når de vigtige detaljer bliver aftalt.

Ministeren skal tage byggeriet med i kufferten
Byggeriet i Danmark bærer præg af, at danske entreprenører, rådgivere og producenter er gode til at hente inspiration, produkter og løsninger fra udenlandske producenter. Samtidig er dansk byggeri berømt i hele verden for sin kvalitet og opfindsomhed. Specielt inden for energieffektivitet og bæredygtigt byggeri lyttes der i dag til danske virksomheder og lovgivere.

Læs også

Byggevareforordningen har i høj grad drevet disse traditioner og udvikling ud over Danmarks grænser, fordi den har skabt en ensartet, transparent metodik for byggevarer på tværs af det indre marked.

De gode takter skal vi værne om. Så vores opfordring til ministeren vil være, at han har byggeriet med i kufferten til Bruxelles, så vi sikrer aktiv dansk deltagelse og varetagelse af danske interesser. Hvis vi ikke deltager aktivt, overlader vi taktstokken til andre – og den risiko har vi ikke råd til at løbe i Danmark.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Elly Kjems Hove

Underdirektør, DI Byggeri
cand.polyt. (Aalborg Uni. 1986)

0:000:00