Debat

Byplanrådgiver til minister: I snyder på vægtskålen med sommerhusplan

REPLIK: Erhvervsministeren har kommenteret, at kommuner får nye sommerhusområder i bytte med arealer, der ikke kan bebygges. Ministeren fyrer op for en omgang spin, mener byplanrådgiver.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) giver flere eksempler på spin, når han kommenterer det, at regeringen har givet grønt lys til 2.000 nye sommerhuse, mener byplanrådgiver.
Erhvervsminister Simon Kollerup (S) giver flere eksempler på spin, når han kommenterer det, at regeringen har givet grønt lys til 2.000 nye sommerhuse, mener byplanrådgiver.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Arne Post
Byplanrådgiver og arkitekt

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) forsøger i Altinget 18. september at affærdige en godt underbygget kritik af, at han på statens vegne har indgået en speciel handel.

Den går ud på, at nogle kommuner får nogle nye sommerhusområder i bytte med arealer, der ikke vil kunne bebygges. Ministerens svar indeholder flere gode eksempler på spin.

Ministeren erkender, at "det skulle have været sommerhusgrunde," men tilføjer, at "det er rigtigt, at nogle af områderne har udviklet sig, mens de ikke er blevet udnyttet".

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Hvad vil det sige, at områderne har udviklet sig? Som om områderne har udviklet sig, så de ikke længere kan udnyttes til sommerhuse?

Der er tale om områder, der er omfattet af for eksempel strandbeskyttelseslinjen eller klitfredning og naturbeskyttelseslovens § 3 om beskyttet natur, og de vil aldrig kunne udnyttes til sommerhusgrunde.

Hvad vil det sige, at områderne har udviklet sig? Som at områderne har udviklet sig, så de ikke længere kan udnyttes til sommerhuse?

Arne Post
Byplanrådgiver og arkitekt

Område føres tilbage til zonestatus
Et eksempel: Ringkøbing-Skjern Kommune får et areal til 100 sommerhusgrunde i bytte for området mellem sommerhusområdet ved Vedersø Klit og havet.

Men ud over klitfredning er en del af dette område omfattet af en konkret fredning og er internationalt naturbeskyttelsesområde samt omfattet af flere andre regler til beskyttelse af værdifulde naturområder.

I kommuneplanen for Ringkøbing-Skjern kommune står, at "inden for de nationale naturbeskyttelsesområder (Natura 2000-områder) må der ikke udlægges nye arealer til byzone eller sommerhusområder".

Nej, det må der naturligvis ikke, og de har selvfølgelig hele tiden vidst i kommunen, at det vil være umuligt at få lov til at bygge sommerhuse her.

Området skal nu ifølge landsplandirektivet føres tilbage til landzone. Men det er landzone i dag.

Det skal altså ifølge landsplandirektivet føres tilbage til den zonestatus, det allerede har.

Kommune vil tilbageføre mange arealer
Det er tilstrækkeligt, at de sommerhusområder, der skal tilbageføres, er udlagt i såkaldte kommuneplanrammer.

Det opfylder området ved Vedersø Klit – her går kommuneplanrammen oven i købet 200 meter ud i havet. Den del er trods alt ikke talt med.

Et andet eksempel er ved Ferring Strand i Lemvig Kommune. Her tilbageføres et areal svarende til 82 sommerhusgrunde.

Men arealet vil aldrig kunne bebygges. En del af arealet er omfattet af klitfredning og en anden del af bestemmelser i naturbeskyttelseslovens § 3 om beskyttet natur.

Hertil kommer bestemmelser om søbeskyttelseslinje og fælles friareal for sommerhusområdet.

Særligt Syddjurs Kommune vil tilbageføre mange arealer. Adskillige af disse er smalle strimler mellem sommerhusområder og kysten, der er omfattet af strandbeskyttelseslinjen og derfor ikke vil kunne bebygges.

Det er klart underforstået i bemærkningerne til lovforslaget fra 2017 om ændring af planloven, at de arealer, der skal kunne gives i bytte for nye sommerhusgrunde, også reelt skal kunne bebygges med sommerhuse. Og det er ikke opfyldt for de nævnte og adskillige andre.

Snyder på vægtskålen
Altingets spørgsmål om det, hvis man snyder på vægtskålen, er godt nok bare at tage kritikken med i overvejelserne til næste gang, svarer ministeren:

"Man snyder ikke på vægtskålen. Områderne har karakter af sommerhusgrunde, og derfor kan de indgå i det her."

Jo, det er præcist det, som man gør. De nævnte områder har ikke og har aldrig haft karakter af sommerhusgrunde.

Sagen har også nogle alvorlige forvaltningsmæssige aspekter. På Altingets afsluttende spørgsmål om, at Simon Kollerup selv må synes, at det er okay, når han accepterer kommunernes ønsker, svarer han:

"Ja. Altså, jeg er ikke så bekymret for det. For der har jo været en lokal afvejning, inden de lægger ønsket ind om et nyt sommerhusområde."

Det vil sige, at den godkendende myndighed og minister, der skal varetage nationale interesser i naturområder, forlader sig på en lokal afvejning.

Over for det står, at Syddjurs Kommune ifølge Jyllands-Posten 19. september henviser til, at staten har godkendt bytteaftalerne.

Ja, men så går det vel lige op? Den ene hånd vasker den anden.

I Jyllands-Posten 18. september citeres Folketingets ombudsmand for følgende:

"Man skal have evnen til at blive indigneret, når myndighederne ikke følger spillereglerne".

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Simon Kollerup

MF (S), formand, Folketingets Finansudvalg, forsvarsordfører
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

0:000:00