Debat

Camelot: Det er spild af ressourcer, at erhvervslokaler står tomme i flere år

DEBAT: Hollandsk koncept vil afhjælpe boligmanglen på billige boliger ved at omdanne tomme erhvervslokaler til midlertidige, betalelige boliger. Og det kommer ikke til at koste staten en krone, skriver Torben Christensen, Camelot Danmark.

De store problemer med at skaffe betalelige boliger i de større byer kan løses ved at omdanne tomme lokaler til midlertidige boliger, skriver Torben Christensen.
De store problemer med at skaffe betalelige boliger i de større byer kan løses ved at omdanne tomme lokaler til midlertidige boliger, skriver Torben Christensen.Foto: Ejendomsforeningen Danmark
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Torben Christensen
Administrerende direktør, Camelot Danmark

København, Aarhus, Odense, Aalborg og Roskilde.

Alle byer, der efterspørger flere billige boliger. Det er ikke noget nyt. Det har de gjort længe.

Senest har Københavns overborgmester, Frank Jensen, præsenteret en plan, der skal skaffe 60.000 nye boliger. Et rigtig godt initiativ, der nok skal virke på længere sigt.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Men det løser ikke problemerne her og nu. Vi kan ikke med et trylleslag skaffe tusindvis af boliger. Vi har hverken økonomi eller kapacitet til sådan lige at bygge nye boliger i det omfang, det kræver at dække behovet. 

Fra sofa til sofa
Jeg har ikke tal på, hvor mange gange jeg i pressen har set historier om unge, der ikke kan finde et sted at bo. Historier om studerende, der må bo i en rygsæk og flytte fra sofa til sofa.

For samfundet er det spildte ressourcer, at vi har 2,5 millioner kvadratmeter ledige erhvervslokaler. Ville det ikke være en bedre ide, hvis vi brugte de ledige kvadratmeter til boliger?

Torben Christensen
Administrerende direktør, Camelot Danmark

De trækker store veksler på familie, venner og medstuderende. Det er en voldsom stressfaktor, der kan skade deres studier.

Det kan uden tvivl blive et problem for samfundet på længere sigt. Vi kan heller ikke være det bekendt over for dem, det går ud over. 

En løsning kræver, at der hurtigt kommer nye, billige boliger ind på markedet. Men når vi bygger nyt privat eller almennyttigt byggeri, er det altid til høje huslejer.

Der er ikke nogen, der har fundet en metode til at bygge billigt. Ingen ønsker at gå på kompromis med den danske byggestandard og kvaliteten i byggeriet.

Og det giver god mening, for vi skal ikke bygge noget, der bliver slum om nogle få år. 

Et hollandsk koncept
Så hvis vi skal løse den gordiske knude og skaffe flere billige boliger, er vi nødt til at gøre noget andet, end vi plejer.

Jeg blev for et års tid siden præsenteret for et hollandsk koncept, der har skaffet tusindvis af nye, billige boliger i Holland, Tyskland, Belgien, England, Frankrig, Irland og Finland.

Lande, vi normalt sammenligner os med, og hvor befolkningerne ikke er så meget anderledes end os danskere. 
Konceptet går ud på, at man omdanner tomme private, statslige og kommunale erhvervsbygninger til midlertidige boliger.

Kontorer, skoler, plejehjem, kaserner, kirker og hospitaler bliver til billige boliger. Ikke permanent, men for den periode, de alligevel står tomme. 

Midlertidige boliger
For samfundet er det spildte ressourcer, at vi har 2,5 millioner kvadratmeter ledige erhvervslokaler, samtidig med at 25.000 til 30.000 personer leder efter et billigt sted at bo.

Ville det ikke være en bedre ide, hvis vi brugte de ledige kvadratmeter til boliger? Om ikke andet så som midlertidige boliger i to, tre eller fem år.

Og uden det koster staten, kommunerne eller ejendomsejerne penge.

Konceptet er på vej til Danmark. Det arbejder jeg på sammen med det hollandske ejendomsselskab Camelot, der er Europas største udbyder af midlertidige boliger i ledige erhvervsejendomme.

Vores speciale er, at vi midlertidigt overtager ansvaret for en ledig erhvervsejendom og omdanner den til midlertidige, betalelige boliger i den periode, hvor ejeren ikke kan eller vil anvende den til andre formål.

Den opgave har vi 25 års erfaring i, og vi har været med til at reducere tomgangen i Amsterdam med 50 procent eller 600.000 kvadratmeter. Og det har ført til 100.000 nye billige boliger. 

Jeg får ofte det helt naturlige spørgsmål: Er det lovligt i Danmark i dag? 
Svaret er et klart ja. Det er fuldt lovligt. 

Men det kræver viljen til, at vi alle bryder med vanetænkningen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Torben Christensen

Bestyrelsens senior rådgiver, Camelot Europe
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 1985)

0:000:00