Carl Valentin: Der er ingen fremtid for minkindustrien i Danmark

KOMMENTAR: Vi kan ikke tillade, at minkindustrien, hvor dyrene i forvejen har forfærdelige liv, sætter nye mink i verden midt under en epidemi, der spreder sig effektivt hos mink. Lad os udfase minkindustrien. Ikke blot under corona, men for altid.

Onsdag havde jeg fødevareministeren i samråd om coronasmitte hos mink og erhvervets fremtid.

Da jeg indkaldte samrådet, var 33 farme smittet, og man var ikke begyndt at aflive minkene endnu. I skrivende stund er intet mindre end 166 danske farme smittet. Millioner af dyr skal aflives. Og smitten spreder sig fortsat. Både til andre mink, minkavlere og det omkringliggende samfund.

Derudover har Statens Serum Institut udtrykt bekymring over, at der er risiko for, at mutationer af COVID-19 i minkene kan komme til at betyde, at fremtidige vacciner ikke vil virke, som de skal. Der er allerede observeret to varianter (mutation og deletion) af COVID-19, som er opstået i mink, og i et svar til mig skriver Fødevarestyrelsen, at "Det er også sandsynligt, at personer, der allerede har været smittet, kan blive smittet igen med de to virusvarianter. I så fald udebliver flokimmunitet."

At situationen er alvorlig, er der vist ingen tvivl om. Og det blev da også understreget af Mogens Jensen, der på samrådet kaldte smittespredningen hos mink "en alvorlig trussel mod samfundet som helhed."

Spørgsmålet er så, hvad vi gør nu. Masseaflivningerne fortsætter, men der er også snart pelsningssæson - og hvad skal der så ske efter det?

For mig at se er der absolut ingen tvivl: Vi kan ikke tillade, at erhvervet sætter nye mink i verden midt under en epidemi, der spreder sig effektivt hos mink. Det er sundhedsmæssigt uansvarligt, og med de lukrative kompensationsordninger, fødevareministeren har lavet for erhvervet, kan det blive en bombe under dansk økonomi.

Allerede nu estimeres det, at aflivninger og kompensationer kan koste skatteyderne mere end en milliard danske kroner. Og med en ny generation af mink - der også kan blive smittet med corona - hvor skal det så ikke ende?

Minkavl er ikke en industri, vi kan være stolte af, for dyrene har forfærdelige liv, og over hele verden udfaser lande minkavl af hensyn til dyrene. Og nogle steder har man nu også skruet op for tempoet på grund af corona-situationen. Samtidig er den danske minkindustri i forvejen økonomisk fuldstændig i knæ.

I 2019 var det gennemsnitlige driftsresultat på hver eneste minkfarm i Danmark minus 1,2 millioner kroner. Og de sidste fire år har industrien haft underskud. Over hele verden vælger borgere minkpels fra, og store virksomheder som Gucci, Armani, Hugo Boss, Prada og mange flere har for længst valgt at blive pelsfri.

Helt ærligt. Er det ikke nu, vi skal sige, at den industri her bør være fortid, og sætte os sammen som ansvarlige magthavere og lave en plan for, hvordan vi udfaser den? Vi kunne gøre det med respekt for minkavlerne, der har brug for sikker viden om, hvad fremtiden bringer, og vi kunne tilbyde dem omskoling, så de let får noget andet at lave.

Der er ingen, der ved, hvornår COVID-19 er ude af vores samfund, og hvornår det potentielt kan blive forsvarligt sundhedsmæssigt at drive minkavl igen. Skal minkavlerne bare vente på, at corona går væk? Hvor længe skal de vente? Og skal vi kompensere dem for skattekroner i årevis, mens vi venter på, at de igen kan få lov at putte mink ind i små bure?

Nej! Det er simpelthen ikke en farbar vej. Vi må og skal kunne træffe nogle mere fremsynede beslutninger i det her land.

Kære regering: Lad os sætte os sammen og lave en plan for, hvordan vi udfaser minkindustrien. For altid.

-----------

Carl Valentin er fødevare- og dyrevelfærdsordfører for SF. Han har en bacheloruddannelse i samfundsfag med sidefag i retorik.  Indlægget er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler. Debatindlæg kan sendes til debat@altinget.dk.

Forrige artikel David Trads: Alt tyder på stor sejr til Biden David Trads: Alt tyder på stor sejr til Biden Næste artikel Nima Zamani: Når Peter Madsen siger hop, så hopper medierne Nima Zamani: Når Peter Madsen siger hop, så hopper medierne
Ny aftale fordeler 760 millioner kroner til socialt udsatte

Ny aftale fordeler 760 millioner kroner til socialt udsatte

DEAL: Et flertal af partier har besluttet at fordele pengene fra resterne af satspuljen til en ny civilsamfundsstrategi, en udvidelse af hjemløseindsatsen og et videnscenter for anbragte unge. Aktører roser tiltagene, men savner en plan for fremtidig finansiering.