Kommentar af 
Carl Valentin

Carl Valentin: DF burde være Danmarks grønne parti

KOMMENTAR: Vil man have færre flygtninge i fremtiden og hjælpe dem i nærområderne, må man tage klimaforandringerne alvorligt. Det burde være argumenter, Dansk Folkeparti kan forstå, skriver Carl Valentin (SF).

Hvis DF vil have færre flygtninge til Danmark, burde de tage klimaforandringerne alvorligt, skriver Carl Valentin (SF).
Hvis DF vil have færre flygtninge til Danmark, burde de tage klimaforandringerne alvorligt, skriver Carl Valentin (SF).Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Carl Valentin
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

For nyligt fik Dansk Folkepartis klimaordfører, Mikkel Dencker, med rette en tur i mediemøllen, da han stålfast proklamerede, at menneskeskabte klimaforandringer er et spørgsmål om tro, og at tro hører hjemme i kirken.

Efterfølgende begyndte en intern diskussion DF’erne imellem i pressen, og selvom der da var nogle top-DF’ere, der var uenige med deres egen ordfører på området, var konklusionen klar: Dansk Folkeparti tager ikke klimaforandringerne alvorligt, og mens langt de fleste danskere har fattet, at vi står over for en global klimakatastrofe, kan Danmarks andenstørste parti ikke engang blive enige med sig selv om, hvorvidt man nu også skal lytte til videnskaben.

Der er dog god grund til at slå ørerne ud, for forskningen taler sit tydelige sprog. Klimaproblemet er overhængende, og det haster med at gøre noget ved det. Det blev senest klart formuleret i rapporten fra FN’s klimapanel 8. oktober.

Vi får hyppigere ekstreme vejrsituationer, det bliver varmere, og isen smelter - især i Arktis. Til gengæld viste rapporten også, at vi stadig kan nå at opfylde målet om maks. 1,5 graders temperaturstigning – men vi har travlt.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Du kan kommentere indlægget i bunden – vi opfordrer til en konstruktiv og ordentlig tone i debatten.
Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Mens langt de fleste danskere har fattet, at vi står over for en global klimakatastrofe, kan Danmarks andenstørste parti ikke engang blive enige med sig selv om, hvorvidt man nu også skal lytte til videnskaben.

Carl Valentin (SF)

Der er ingen tvivl om, at Danmark rammes af klimaforandringerne, men virkeligheden er også, at andre egne på kloden rammes langt hårdere. Det gælder især fattige lande, som i forvejen rammes af ekstremt vejr som tørke, orkaner og oversvømmelser

I lande, hvor tørke bliver mere udbredt, går det ud over fødevareproduktionen, og det risikerer at føre til konflikter.

Antallet af klimaflygtninge er ved at eksplodere, og det bliver kun værre, hvis ikke vi handler.

Carl Valentin (SF)

Vi ser det på Afrikas Horn (Etiopien, Somalia) og i Sudan- og Tchad-området, hvor der opstår flere konflikter, f.eks. mellem fastboende bønder, som dyrker agerbrug, og nomader med græssende husdyr.

Også i Syrien var der i 2007-10 en historisk slem tørke, som sandsynligvis hang sammen med klimaforandringerne. Det forringede høsten og satte gang i en stor vandring fra land til by, som var med til skabe grobund for de uroligheder, som skabte de tidlige faser af Syriens-konflikten.

Ovenstående problemer er selvfølgelig værst for landene selv, men selv hvis man tager de snæversynede briller på og i bedste DF-stil udelukkende koncentrerer sig om danske forhold, er der god grund til at bekymre sig over udviklingen. Problemerne medvirker nemlig til store strømme af flygtninge og migranter.

En rapport fra udviklingsorganisationen CARE har anslået, at godt 26 mio. mennesker i 2016 flygtede fra klimaforandringer og ekstreme vejrsituationer – det er tre gange så mange, som der flygtede fra konflikter! Og ja, der har altid været naturkatastrofer, som har sendt folk på flugt, men problemet vokser i takt med de menneskeskabte klimaforandringer.

At tage sig af klimaforandringerne handler om international solidaritet, men det handler også om at sikre, at så få mennesker som muligt tvinges på flugt. Antallet af klimaflygtninge er ved at eksplodere, og det bliver kun værre, hvis ikke vi handler.

Derfor er der ingen tvivl: Vil man have færre flygtninge i fremtiden, må man tage klimaforandringerne alvorligt, og vil man hjælpe mere i nærområderne – som DF ofte taler om – er noget af det bedste, man kan gøre, at stoppe med at gøre dem ubeboelige, så folk bliver nødt til at flygte.

Derfor burde Dansk Folkeparti skifte kurs og blive Danmarks grønne parti.

------------

Carl Valentin studerer samfundsfag og retorik på Københavns Universitet. Han er folketingskandidat for SF i København og landsledelsesmedlem i SF. Indlægget er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carl Valentin

MF (SF)
BA, samfundsfag (Københavns Uni. 2019)

0:000:00