Kommentar af 
Carl Valentin

Carl Valentin: Luk for TV 2 News – åbn en bog i stedet

KOMMENTAR: Den ekstreme acceleration af alt, vi foretager os, har også ramt det politiske system. Vi spilder dyrebar tid i stedet for at gå i dybden med at forstå de store politiske dilemmaer, der kræver svar, mener Carl Valentin.

<b>FORDYBELSE: </b>Sluk for nyhederne, og åbn en bog i stedet, skriver Carl Valentin.
FORDYBELSE: Sluk for nyhederne, og åbn en bog i stedet, skriver Carl Valentin.Foto: Colourbox
Carl Valentin
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Er du interesseret i politik? Nu hvor jeg ved, at du som minimum en gang imellem læser Altinget, er der en stor sandsynlighed for, at du uden tøven kan svare ’ja!’. Og det er godt. For politik er altgørende for vores samfundsudvikling. Det er i de politiske debatter, at de store diskussioner om fremtiden tages, og det er i politik, at det afgøres ”who gets what, when and how”, som den amerikanske politolog Harold Lasswell formulerede det tilbage i år 1936.

Desværre ser jeg en ærgerlig tendens hos rigtig mange af dem, der er interesserede i politik – og jeg skal da blankt erkende, at jeg i perioder selv har været en del af den. Vi, der i sin tid begyndte at læse om, debattere og måske ligefrem aktivt engagere os i politik, fjerner os med tiden mere og mere fra de substantielle debatter og store politiske spørgsmål og bruger i stedet vores dyrebare tid på at følge med i det, der i daglig tale er kendt som ’det politiske spil’.

Det er nok de færreste af os, der fik tændt vores politiske ild af Mogensen & Christiansen eller lå søvnløse over store etiske spørgsmål som ”gad vide, hvad Inger Støjbergs næste kage-pressestunt bliver”.

Alligevel bruger tusindvis af politisk indignerede og engagerede mennesker uanede mængder af tid på at følge med i ligegyldige spekulationer fra kommentatorer, konstant opdaterede meningsmålinger eller diskussioner, om hvorvidt det nu er Anders Samuelsen eller Kristian Thulesen-Dahl, der har ’spillet deres kort bedst’ i de seneste skatteforhandlinger. Kort sagt: Vi spilder vores dyrebare tid i stedet for at gå i dybden med at forstå de store politiske dilemmaer, der kræver svar.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Du kan kommentere indlægget i bunden – vi opfordrer til en konstruktiv og ordentlig tone i debatten.
Debatindlæg kan sendes til: [email protected].

Og lad mig sige det så klart, jeg kan: Jeg har ikke savnet News et sekund.

Carl Valentin

I en verden hvor alt skal gå hurtigere, er det vigtigere end nogensinde, at vi tager et aktivt valg om at fordybe os. Mister vi den evne, bliver vores liv ikke bare kedeligere – vi får også langt sværere ved at komme med gode svar på de store udfordringer, vores samfund står over for.

Jeg selv har de seneste år skruet kraftigt ned på mit forbrug af de dag-til-dag-nyheder, der alligevel er uden substans, og op for den tid, jeg bruger på at fordybe mig i bøger og velskreven dybdegående journalistik. Og lad mig sige det så klart, jeg kan: Jeg har ikke savnet News et sekund.

Hvis man som politiker ikke har tid til at fordybe sig i politik, hvad fanden bruger man så sin tid på?

Carl Valentin

Når jeg begår mig i det politiske miljø, hører jeg ofte, at folk har svært ved at finde tid til at læse, og da jeg sidste år havde fornøjelsen af for en kort periode at sidde i Folketinget, sagde flere kolleger til mig, at det med deres travle hverdag er svært at finde tid til at fordybe sig. Jeg forstår det godt. Men lad mig alligevel spørge lidt provokerende: Hvis man som politiker ikke har tid til at fordybe sig i politik, hvad fanden bruger man så sin tid på?

Meget tyder på, at den ekstreme acceleration af alt, vi foretager os, også har ramt det politiske system, og er man interesseret eller engageret i politik, forventes det efterhånden, at man konstant er opdateret på den seneste udvikling i enhver sag – selv når der i virkeligheden ikke er sket noget som helst af nævneværdig betydning.

Jeg siger ikke, at vi skal stoppe at følge med i, hvad der sker i vores samfund fra dag til dag. Tværtimod kan der være masser af relevante dagsaktuelle nyheder, der er værd at følge med i, som eksempelvis lige nu, hvor en lockout rammer hundredetusindevis af danskere. Jeg opfordrer blot til, at vi alle overvejer en ekstra gang, hvordan vi bruger vores tid.

I stedet for at høre kommentatorernes gætterier om, hvad der mon er i Socialdemokratiets udlændingeudspil, der alligevel bliver præsenteret i morgen, hvorfor så ikke gå i dybden med en bog, der kunne gøre os klogere, udfordre vores synspunkter eller minde os om, hvorfor vi i tidernes morgen fik vakt vores interesse for politik?

Jeg tror, vi ville gøre os selv og hinanden en kæmpe tjeneste, hvis vi slukkede lidt oftere for kommentatorernes larm og fordybede os noget mere i stedet.

----------

Carl Valentin studerer samfundsfag og retorik på Københavns Universitet. Han er folketingskandidat for SF på Fyn og betegner sig selv som en debatlysten socialist. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carl Valentin

MF (SF)
BA, samfundsfag (Københavns Uni. 2019)

0:000:00