Carl Valentin: Politikernes straf er hård, hvis man følger sine drømme

KOMMENTAR: Det giver ingen mening, at unge mennesker kommer bag i uddannelseskøen og bliver straffet økonomisk for at have arbejdet og betalt skat, inden de starter på en videregående uddannelse, skriver skriver Carl Valentin.

Efter gymnasiet traf jeg et valg; jeg var skoletræt og trængte til at komme ud på arbejdsmarkedet. Det kriblede i hele kroppen for at få lov til på fuld tid at dedikere mig til det, der optager mig allermest: at trække Danmark i en mere progressiv retning.

Jeg var så privilegeret at blive ansat som organisationskonsulent i SF Ungdom direkte efter gymnasiet, og efter et års tid blev jeg landsformand for organisationen – også på fuldtid. Før jeg havde set mig om, var der gået tre år med faste mødetider, hårdt arbejde og sjove oplevelser, der havde lært mig mindst ligeså meget, som jeg lærte hele min gymnasietid. Jeg var nu klar til at optage studierne igen og søge ind på den uddannelse, jeg vidste, at jeg havde haft højt nok snit til de forrige år.

Desværre lå straffen for mine udskejelser og ventede på mig. Fordi jeg havde taget mere end to arbejdsår, kom jeg bag i uddannelseskøen til universitetet og måtte se min drømmeuddannelse suse forbi. Dem, der skyndte sig igennem systemet, fik en gangebonus af deres karaktersnit. Jeg selv fik besked om, at jeg ikke var optaget. 0,1 for lidt i karaktersnit gjorde udslaget, og uden min såkaldte gangebonus måtte jeg sande, at jeg ikke kunne få den uddannelse, jeg havde drømt om.

Det var selvsagt ikke sjovt, og selvom jeg i dag er godt tilfreds med den uddannelse, jeg er endt på, kan jeg stadig huske, hvor uretfærdigt det føles at blive sorteret fra alene af den årsag, at jeg valgte at følge min drøm efter gymnasiet. Og straffen for det er da heller ikke slut endnu. Snart får jeg nemlig frataget min SU.

Ud over karakterstraffen er der nemlig også en SU-straf. 12 måneders SU bliver man frataget, hvis man som jeg er væk fra uddannelsessystemet i mere end to år. Man risikerer således at måtte klare sig et helt år som fuldtidsstuderende uden SU – en tilværelse, der snart bliver en realitet for mig. Og det er sgu ikke for at klynke, men det er virkelig ikke særlig nemt at leve af lønnen fra sit studiejob alene – eller af nul kroner om måneden, hvis man ikke er så heldig at have et.

Det kan godt undre mig, hvordan man nogensinde er kommet frem til, at folk skal have en økonomisk straf, hvis de har været ude på arbejdsmarkedet og betale skat. Det kan også undre mig, hvorfor beslutningstagerne øjensynligt mener, at folk, der har været ude og tilegne sig praktisk erfaring efter deres ungdomsuddannelse, er mindre egnede til universitetet end dem, der skynder sig igennem.

Lad os nu indrette et uddannelsessystem, der giver plads til alle slags studerende, og hvor man ikke skal straffes, hvis man afviger lidt fra normen. Ellers risikerer vi, at folk tager ved lære af min historie og fortrænger deres drømme i konkurrencestatens navn i stedet for at føre dem ud i livet.

 -------------

Carl Valentin studerer samfundsfag og retorik på Københavns Universitet. Han er folketingskandidat for SF på Fyn og betegner sig selv som en debatlysten socialist. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger. 

Forrige artikel Maria R. Gjerding: Mens vi venter på regeringen - slip vildhestene løs! Maria R. Gjerding: Mens vi venter på regeringen - slip vildhestene løs! Næste artikel Søren Espersen: Folketinget ser til, mens Grønland styrer mod katastrofe Søren Espersen: Folketinget ser til, mens Grønland styrer mod katastrofe