Carl Valentin: Så giv dog kvinderne værnepligt

KOMMENTAR: Både Norge og Sverige er kommet ind i det nye årtusinde og har indført værnepligt for kvinder. Det er på tide, at Danmark gør det samme, skriver Carl Valentin.

Med det nye forsvarsforlig lægges der op til den største omlægning af Forsvaret siden starten af det nye årtusinde.

Danmark opruster, og der afsættes 12,8 milliarder kroner til Forsvaret over de næste seks år. Principielt så jeg helst, at værnepligten blev afskaffet, men uanset holdning til dette, bør vi som minimum kunne blive enige om, at så længe værnepligten er der, bør den også gælde for kvinder. Og en mere oplagt mulighed for at gøre det end i forbindelse med forsvarsforliget får regeringen ikke.

Ligestilling er tilmed oppe i tiden, og selvom der stadig er langt til reel ligestilling, er der efterhånden konsensus om, at kvinder og mænd skal være lige for loven. Alligevel praktiserer vi stadig omfattende statsdiskrimination af mænd, der modsat kvinder skal aftjene værnepligt – og argumenterne for diskriminationen er så godt som ikkeeksisterende.

Spørger man Danmarks største parti, hvad de principielle argumenter mod værnepligt for kvinder er, lød svaret til Altinget i november fra forsvarsordfører Henrik Dam Kristensen (S): ”Jeg ved ikke, om der er nogen.” Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) begrunder diskriminationen med, at ”det er jo traditionen”, og de konservatives Rasmus Jarlov siger, at det ”simpelthen [er] et spørgsmål om fysik”.

Hvis man ikke har nogen principielle argumenter for sin sag, bør man nok tage op til overvejelse, om man tager fejl. At noget er en tradition, er sjældent et særlig stærkt argument i sig selv, og at diskriminationen skulle kunne retfærdiggøres med en henvisning til fysik er særdeles grinagtigt. Bevares, mænd og kvinder er forskellige fra naturens side, men hvordan kan det nogensinde blive et argument for at skære alle over en kam?

Den nuværende lovgivning betyder i realiteten, at tusindvis af uegnede mænd indkaldes, mens et endnu større antal egnede kvinder ikke gør. Det er sgu da absurd, at jeg med min slatne universitetskrop og galopperende græsallergi skal indkaldes, mens en stærk og sporty kvinde ikke skal.

I det hele taget er den nuværende lovgivning udtryk for et dybt forældet kvinde- og mandesyn, der betragter mænd som stærke krigere og kvinder som nogle skrøbelige størrelser, der skal beskyttes. Kvinder kan være præcis lige så dygtige soldater som mænd og bør derfor også have de samme pligter.

Faktisk har jeg også flere gange oplevet, at mænd i forbindelse med ligestillingsdebatter fremhæver den manglende værnepligt for kvinder som en form for argument for, at feminister er hykleriske og kun interesserer sig for ligestilling, når uretfærdigheden rammer kvinder. Lad os tage det argument fra dem!

Både Norge og Sverige er kommet ind i det nye årtusinde og har indført værnepligt for kvinder. Det er på tide, at Danmark gør det samme.

----------

Carl Valentin studerer samfundsfag og retorik på Københavns Universitet. Han er folketingskandidat for SF på Fyn og betegner sig selv som en debatlysten socialist. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Forrige artikel Paula Larrain: Danmark flygter fra sit ansvar – søger asyl i Afrika Paula Larrain: Danmark flygter fra sit ansvar – søger asyl i Afrika Næste artikel Lisbeth Knudsen: Er vi ved at dræbe de værdier, vi vil forsvare? Lisbeth Knudsen: Er vi ved at dræbe de værdier, vi vil forsvare?