Kommentar af 
Carl Valentin

Carl Valentin: Træt af hvidvaskning og skattely? Skift bank!

KLUMME: De store banker misbruger det samfundsgivne privilegie, det er at drive bankforretning, når de hjælper kriminelle med skatteunddragelse. Vis din utilfredshed, og skift bank i dag, opfordrer Carl Valentin.

HVIDVASKNING: Danske Bank og Nordea har hvidvasket millioner af mistænksomme kroner.
HVIDVASKNING: Danske Bank og Nordea har hvidvasket millioner af mistænksomme kroner.Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix
Carl Valentin
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Endnu en skandale i banksektoren har ramt os. Denne gang ser det ud til, at Danmarks to største banker, Nordea og Danske Bank, er blevet brugt af russiske kriminelle til at hvidvaske milliarder af kroner og sende dem i skattely.

Og når selv højrefløjens erhvervsminister, Brian Mikkelsen, bliver vred, selvom han så sent som i december krævede ’mobningen’ af bankerne stoppet, så ved man da, at den er gal.

De store danske banker har endnu en gang bevist, at de ikke kan styre de ekstremt frie tøjler og det demokratiske underskud, der hersker i banksektoren.

Vi har ikke brug for flere dereguleringer, som Brian Mikkelsen agiterer for – tværtimod har vi brug for mere demokratisk kontrol med banksektoren og en strammere regulering.

Alle skal kunne føle sig sikre på, at deres penge bliver forvaltet ordentligt, uanset hvilken bank de har. Og vi skal ikke finde os i, at store banker rådgiver rigmænd i, hvordan de undgår at bidrage til fællesskabet!

Carl Valentin

Ikke bare for at sikre os mod skattely og hvidvaskning, der jo ellers er slemt nok i sig selv, men også for at undgå fremtidige kriser som den, der ramte os i slutningen af 00’erne og først nu for alvor er ved at lægge sig.

Indtil der kommer en seriøs demokratisk kontrol med bankerne er der heldigvis en ting, vi kan gøre, for at skubbe banksektoren i en mere fornuftig retning; vi kan skifte bank!

Har du nogensinde tænkt over, hvorfor du egentlig har den bank, du har?

Carl Valentin

Har du nogensinde tænkt over, hvorfor du egentlig har den bank, du har? For manges vedkommende er valget af bank i virkeligheden mere et tilfælde, end det er et aktivt valg. Det kan være, at forældrene altid har været kunder der, banken virkede som et naturligt valg, fordi den er stor og har et kendt navn, eller måske er man engang blevet lokket af et godt tilbud.

Det sidste var tilfældet for mig. Som ung, pengebevidst konfirmand skiftede jeg til Spar Nord, fordi de havde et tilbud kun til konfirmander om at give dem hele otte procent i rente det første år. Ja, de er sgu udspekulerede de kapitalister – og sådan gik det til, at jeg blev kunde i en bank, der på ingen måde afspejler mine værdier. I dag er jeg heldigvis kunde hos Merkur Andelskasse, og her har jeg intentioner om at blive.

Og der er megen råddenskab i banksektoren for at sige det mildt. Giver det afkast, så skal der postes penge i det – uanset konsekvenserne. Det lader til at være logikken, når investeringsforeninger under Danmarks største banker har investeret vores penge i klyngebomber, børnearbejde, miljøødelæggelse, etc.

Demokrati er der heller ikke meget af i de store banker – de rigeste aktionærer svinger taktstokken, mens almindelige kunder og særligt de ældre medborgere rammes af uretfærdige gebyrer.

Til gengæld kan man jo så glæde sig over, hvis man er kunde i Danske Bank, at man har været med til at sikre, at deres topdirektør har optjent knap 50.000 kr. om dagen i bonus det seneste år. 

At drive en bank er et privilegie og et kæmpe samfundsansvar – man skal faktisk have en banklicens for at måtte gøre det. På mange måder er det egentlig ret specielt, at vi overhovedet har valgt at lade private tage sig af en opgave, der er så essentiel for vores samfund som at passe på vores penge, når vi ikke selv bruger dem.

Vores hospitaler, vores fængsler og store dele af vores energiforsyning er vi jo heldigvis ikke meget for at overlade til private – som vi så for nyligt, under det delvise salg af DONG Energy til Goldman Sachs. Derfor er det heller ikke noget urimeligt krav at stille, at vores penge behandles med respekt.

Alle skal kunne føle sig sikre på, at deres penge bliver forvaltet ordentligt, uanset hvilken bank de har. Og vi skal ikke finde os i, at store banker rådgiver rigmænd i, hvordan de undgår at bidrage til fællesskabet!

Der er desværre lang vej igen – særligt med en borgerlig erhvervsminister. Derfor bør vi alle gøre, hvad der står i vores magt, for at sige fra over for råddenskaben.

Skift bank – i dag!

.......

 

Dokumentation

Lyt til Reporterne fra kl. 18.00 dag på Radio 24syv, når Carl Valentin på vegne af initiativet 'Skift Bank Dag' giver gode tips til, hvilke banker man kan vælge – og forsøger at overbevise værten om, at han skal skifte sin bank ud – i dag.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carl Valentin

MF (SF)
BA, samfundsfag (Københavns Uni. 2019)

0:000:00