Cepos går i rette med erhvervslivet om CO2-afgift: ”Vi må holde fast i at nå målet billigst muligt”

GRØN OMSTILLING: Støtter erhvervslivet målet om at reducere drivhusgasserne med 70 procent, så bør man ikke afvise det mest omkostningseffektive redskab. Uden en CO2-afgift, bliver den grønne omstilling dyrere, advarer Cepos. 

Klimarådets formand, Peter Møllgaard, kaldte den ensartede CO2-afgift for "arbejdshesten", der bør være det centrale redskab til at realisere klimamålene, da han i marts præsenterede rådets anbefalinger. 
Klimarådets formand, Peter Møllgaard, kaldte den ensartede CO2-afgift for "arbejdshesten", der bør være det centrale redskab til at realisere klimamålene, da han i marts præsenterede rådets anbefalinger. 
Karl Emil Frost

Erhvervslivet og industrien skubber en endnu større samfundsregning foran sig ved at forbigå Klimarådets omstridte CO2-afgift.

Sådan lyder kritikken fra den borgerlig-liberale tænketank Cepos som reaktion på både klimapartnerskabernes anbefalinger og Dansk Industris økonomiske genopretningsplan.  

”Hvis man tilslutter sig målsætningen om at reducere drivhusgasserne med 70 procent, så bør man ikke afvise det mest omkostningseffektive redskab. Alternativet er bare, at omstillingen i sidste ende bliver endnu dyrere,” siger Otto Brøns-Petersen, analysechef i Cepos.

”Det er klart, at det bliver dyrt at gennemføre så massive reduktioner. Men de omkostninger kan man jo ikke få til at forsvinde ved at afvise en CO2-afgift som et bærende redskab. Det betyder kun, at reduktionerne skal leveres andre steder, hvor det bliver endnu dyrere,” tilføjer han.

"Det er klart, at det bliver dyrt at gennemføre så massive reduktioner. Men de omkostninger kan man jo ikke få til at forsvinde ved at afvise en CO2-afgift som et bærende redskab."

Otto Brøns-Petersen
Analysechef, Cepos

CO2-afgiften er smertensbarnet
Klimarådets rapport, som anviser en omkostningseffektiv vej mod klimalovens mål om 70 procents reduktion af drivhusgasser i 2030, peger netop på en generel CO2-afgift som det centrale redskab.

Efter lanceringen i marts fik forslaget lynhurtigt hug fra både højre og venstre i Folketinget.

Og erhvervsorganisationer holdt sig ikke tilbage med dystre forudsigelser om, hvordan afgifterne vil tvinge danske virksomheder og arbejdspladser til udlandet.

”Hvis vi beskatter danske virksomheder og arbejdspladser så voldsomt, vil mange skulle skrue kraftigt ned for deres grønne investeringer eller flytte aktiviteter til udlandet. Og hvis virksomhederne vælger at flytte, taber både Danmark og klimaet, fordi skattekroner, job og CO2-udledning flytter til et andet land,” lød det i dengang fra DI’s administrerende direktør, Lars Sandahl Sørensen. 

Det fik klimaminister Dan Jørgensen (S) til at slå fast, at han lytter til erhvervslivets bekymring.

0:000:00