Debat

Cevea: Venstre har kun 300 småjob klar til 50.000 kontanthjælpsmodtagere

KLUMME: Venstre-regeringens incitamentspolitik overfor de svageste arbejdsløse halter på flere områder. Kontanthjælpsloftet tvinger folk væk fra de områder, hvor der rent faktisk er ledige job. Og 225-timers reglen vil formentlig straffe folk for ikke at sikre sig jobs, der slet ikke findes, skriver Cevea-direktør, Kristian Weise.

Og 225-timers reglen vil formentlig straffe folk for ikke at sikre sig jobs, der slet ikke findes, skriver Kristian Weise, direktør i Cevea.
Og 225-timers reglen vil formentlig straffe folk for ikke at sikre sig jobs, der slet ikke findes, skriver Kristian Weise, direktør i Cevea.Foto: Lars Helsinghof
Kristian Weise

Kristian Weise er direktør for Tænketanken Cevea.

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Logikken bag regeringens 225-timers regel er, at kontanthjælpsmodtagerne skal ud og finde sig nogle småjobs for at kunne beholde den fulde kontanthjælp. Men det lader ikke til, at de småjobs findes i den mængde, der er nødvendig for at tiltaget giver mening. 

Der er således kun lidt over 300 småjobs til de næsten 50.000 kontanthjælpsmodtagere, der skal finde sig noget timearbejde for at beholde deres fulde støtte – i hvert fald hvis man ser på jobportalerne. Der er sikkert flere, men hvor? Og hvor mange småjobs er der egentligt?

I juni modtog 48.777 personer et varslingsbrev om, at de ville blive ramt af 225-timers reglen. Det er den regel, indført af regeringen med støtte fra højrefløjen i Danmark, der forlanger, at kontanthjælpsmodtagere, der ikke kan finde et regulært arbejde, skal tage minimum 225 timers forefaldende arbejde om året for at kunne få den fulde støtte.

Lige nu er der slået lidt over 300 af den slags job op på de danske jobportaler, som ikke er decideret målrettet eksempelvis studerende eller andre særlige grupper, som f.eks. folk på efterløn. Det viser en Cevea-gennemgang af deltidsstillinger slået op på tværs af Danmark. Uanset om mange af den slags småjob ikke ville være slået op på f.eks. Jobindex eller Jobportalen, så siger det meget om, hvor lille en efterspørgsel der er på mennesker, der kan arbejde i småjobs op til ti timer om ugen.

Uanset om mange af den slags småjob ikke ville være slået op på f.eks. Jobindex eller Jobportalen, så siger det meget om, hvor lille en efterspørgsel der er på mennesker, der kan arbejde i småjobs op til ti timer om ugen.

Kristian Weise
Direktør, Cevea

I oktober udkom Danmarks Statistik med en analyse, der sagde, at der var 650.000 småjobs i Danmark på under ti timer om ugen, og at under 1 procent af de jobs er besat af kontanthjælpsmodtagere.

Det passer godt med regeringens dagsorden. Men hvis man dykker ned i tallene, ser det imidlertid meget mærkeligt ud. Eksempelvis opregner Danmarks Statistik op imod 85.000 jobs på én time om ugen. Det virker som noget af et overbud.

Som nævnt er der kun omkring 300 småjobs slået op på de mest udbredte jobportaler. Så hvis der er en efterspørgsel efter folk til småjobs, så er det altså ikke noget virksomhederne leder meget aktivt efter.

Bevares, der skal nok være mange ting slået op på opslagstavler i supermarkeder rundt omkring i Danmark. Men at der findes et arbejdsmarked, hvor de næsten 50.000 personer kan finde et 225-timers arbejde, virker ikke sandsynligt. Det virker heller ikke til, at kontanthjælpsmodtagerne kan finde disse småjobs. I forvejen er det ofte unge – studerende og folk under 18 – der tager mange af de her småjobs.

Derudover er den del af arbejdsstyrken, som vi taler om, en der ikke har kunnet finde beskæftigelse i en situation, hvor ledigheden nu er nede på 4,2 procent. Og kun en tredjedel af dem på kontanthjælp regnes egentlig som såkaldt jobparate.

Det er principielt set fint nok at forsøge at give dem på kontanthjælp - der ikke kan få et regulært fuldtidsjob - noget arbejde i færre timer. Det øger sandsynligheden for at folk kommer fast ind på arbejdsmarkedet. Og lidt arbejde er bedre end intet arbejde.

Der skal også bare være en rimelig chance for, at kontanthjælpsmodtagerne kan finde de jobs, vi beder dem om. Ellers er straffen for ikke at finde de jobs bare hensynsløs fattiggørelse af de allerede svageste. Regeringen har ikke vist, hvor de her jobs er, og talmagien fra Danmarks Statistik rejser flere spørgsmål, end det besvarer. Burde man ikke have en ide om, at de småjob findes, eller sørge for at tilvejebringe dem, før man skærer i kontanthjælpsmodtagernes støtte?

Venstre-regeringens incitamentspolitik overfor de svageste arbejdsløse halter på flere områder. Kontanthjælpsloftet tvinger folk væk fra de områder, hvor der rent faktisk er ledige job. Og 225-timers reglen vil formentlig straffe folk for ikke at sikre sig jobs, der slet ikke findes.

 ----
Kristian Weise er direktør for centrum-venstre-tænketanken Cevea. Hver anden torsdag skriver han klumme i Altinget. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00