Debat

Christel Schaldemose: EU skal fortsat debatteres konstruktivt og kritisk

DEBAT: EU er ikke fejlfrit, og vi får intet ud af at påstå, at det forholder sig sådan. Samtidig bliver vi nødt til at anerkende de gode ting, der følger med et medlemskab, skriver Christel Schaldemose (S)

Hvis EU fremstilles som umuligt eller fejlfrit, så overlades debatten til de rabiate, skriver Christel Schaldemose.
Hvis EU fremstilles som umuligt eller fejlfrit, så overlades debatten til de rabiate, skriver Christel Schaldemose.Foto: European Parliament Audiovisual
Birgitte Søe
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Christel Schaldemose (S)
Gruppeformand for Socialdemokratiet i Europa-Parlamentet

Flere kommentatorer har de seneste dage kritiseret statsminister Mette Frederiksen for at have en unødvendig kritisk tilgang til EU. Blandt andre Venstres Morten Løkkegaard (V) her på Altinget.

Årsagen var et interview, hvor statsministeren udfordrede logikken i at øge EU-budgettet, fortsatte EU-udvidelser og de store summer, som bruges på eksempelvis landbrugsstøtte.

Men den kritik er netop nødvendig, hvis vi vil have et EU, som håndterer de problemer, vi kun kan løse ved fælles hjælp. Derfor vil jeg have mere EU. På nogle områder.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Samtidig er jeg enig med statsministeren i, at vi skal begrænse os andre steder.

En fælles EU-indsats er den eneste udvej
EU er altafgørende for vores muligheder for at accelerere den grønne omstilling og nedbringe vores CO2-udslip, så vi kan afbøde den klimakrise, som vi står på tærsklen til.

EU er altafgørende for vores muligheder for at accelerere den grønne omstilling og nedbringe vores CO2-udslip, så vi kan afbøde den klimakrise, som vi står på tærsklen til.

Christel Schaldemose (S)
Gruppeformand for Socialdemokratiet i Europa-Parlamentet

En fælles EU-indsats er også den eneste vej til effektivt at sikre EU's ydre grænser, så vi kan undgå en gentagelse af situationen i 2015, hvor hundredetusinder af migranter og flygtninge ukontrolleret bevægede sig ind i EU.

Hvis vi skal sikre os befolkningernes fortsatte tillid og demokratiske engagement, skal vi også lukke ned for mulighederne for at flytte formuer i skattely og dermed udhule de samfund, hvor pengene er tjent i første omgang.

Det er enormt vigtige dagsordener, som vi sammen skal håndtere i EU.

Hvis vi ikke må forlange, at vi prøver at gøre det inden for det nuværende budget, ligesom Sverige, Tyskland og flere andre lande i øvrigt forlanger; hvis vi ikke må sige, at det ikke er nu, vi har overskuddet til at indlemme nye, meget fattige lande i Unionen, og hvis vi ikke må arbejde for at flytte penge fra strukturfondsprojekter til eksempelvis den grønne omstilling, så gør vi EU-debatten en kæmpe bjørnetjeneste.

Danskerne har fortsat tillid til EU
Hvis konstruktiv, kritisk EU-debat bliver overfaldet, som var det en erklæring om at trække Danmark ud af EU i morgen, så overlader vi debatten til langt mere rabiate stemmer.

Så kan vi stå i midten og i stilhed mene, at EU er godt, men har sine mangler, mens populister på begge sider kan hævde, at en udmeldelse af EU vil løse alle de problemer, som kommer af at være en del af verden, eller at EU er helligt og ufejlbarligt.

Så vil vi først se befolkningen vende sig mod EU.

Sådan er det heldigvis ikke, og sådan bliver det heller ikke, bare fordi vi tager en hård og nødvendig debat om EU's retning i fremtiden.

I dag støtter flere danskere op om EU end nogensinde tidligere. Og det i en tid, hvor der er ikke så få udfordringer for Unionen.

Jeg tror, det skyldes, at danskerne godt kan se, at vi skal løse problemerne i fællesskab i EU. Den tillid skylder vi at tage seriøst og levere på, og det gør vi altså ikke ved at frygte en konstruktiv EU-kritik.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christel Schaldemose

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (S), MEP (S)
cand.mag. i historie (SDU 2002)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Morten Løkkegaard

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (V), MEP (V), Næstformand, Renew Europe, kommunalbestyrelsesmedlem, Gentofte Kommune, fhv. MF (V)
journalist (DJH 1988)

0:000:00