Debat

Concito: Geotermi kan sikre Danmark vigtig adgang til det kinesiske marked

DEBAT: Geotermisk varme fra undergrunden er et oplagt valg til at sikre fjernvarme i de danske byer, da den reelt er CO2-neutral, pladsbesparende og gunstig for den danske eksport af helhedsløsninger til det kinesiske varmemarked, skriver debattører.

Geotermisk varme kan sikre en stor del af vores egen omstilling af varmebehovet i de større byer mod energieffektive løsninger, mener Søren Dyck Madsen og Sara Petrycer Hansen. 
Geotermisk varme kan sikre en stor del af vores egen omstilling af varmebehovet i de større byer mod energieffektive løsninger, mener Søren Dyck Madsen og Sara Petrycer Hansen. Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Søren Dyck Madsen og Sara Petrycer Hansen
Hhv. seniorrådgiver i Concito og projektchef for initiativet ’Danmark som grøn vindernation’

Flere lande udnytter geotermi væsentligt mere, end vi gør i Danmark, herunder eksempelvis Frankrig, hvor der allerede er stor erfaring med geotermi.

Søren Dyck Madsen og Sara Petrycer Hansen
Hhv. seniorrådgiver i Concito & projektchef for initiativet ’Danmark som grøn vindernation’

Vil man i fremtiden undgå biomasse som altovervejende kilde til fjernvarme i de danske byer, må man se sig om efter andre varmekilder, og her kan geotermisk varme fra undergrunden være et oplagt valg.

Dels er kombinationen af geotermisk varme og el fra vindmøller til drift af varmepumperne reelt CO2-neutralt. Og dels fylder geotermi mindre end sol- og vindenergiformer og er derfor pladsbesparende, hvilket er en nødvendighed i byerne.  

Stort potentiale
Derfor passer geotermi rigtigt godt ind som stabil basisvarmekilde i et energisystem som det danske, der er karakteriseret ved store mængder fluktuerende vedvarende energi, som eksempelvis vind.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Udfordringer ved geotermi, som for eksempel de ret lave temperaturer i de vandførende lag i den danske undergrund og en ofte udfordrende undergrund, har vi værktøjerne til at løse, hvilket også understøttes af, at store boreaktører som A.P. Møller Holding, Ross DK og Iceland Drilling har valgt at fokusere på geotermi i Danmark.

Potentialerne for anvendelse af geotermisk varmt vand i Danmark er gode, og særligt de muligheder, der er kommet via reduktion af afgiften på el til varme, betyder, at det giver god mening at udnytte geotermi.

Flere lande er foran Danmark
Spørgsmålet er herefter, om geotermi efterfølgende kan blive en dansk styrkeposition?

Flere lande udnytter geotermi væsentligt mere, end vi gør i Danmark, herunder eksempelvis Frankrig, hvor der allerede er stor erfaring med geotermi. Det kunne tale imod, at Danmark skulle være den frontløber, der sætter udnyttelsen af geotermisk varme på den globale konkurrencedagsorden.

Omvendt har en række store kinesiske byer i vid udstrækning en grundstruktur og en udfordring, der minder om Danmarks, det vil sige behov for udskiftning af et varmesystem primært baseret på afbrænding af kul, vedvarende energi til rådighed i elnettet og ofte et fjernevarmesystem.

Det giver muligheder for Danmark, hvor vi har nogle etablerede styrkepositioner på netop byplanlægning, fjernvarme og vedvarende energi. Ovenikøbet har Danmark gode relationer til Kina på disse løsninger, hvilket oftest er afgørende for at komme ind på det kinesiske marked.

Kinesisk eksporteventyr
Geotermi vil således kunne blive en vigtig del for eksport af helhedsløsninger til det kinesiske varmemarked, hvor der er en akut nødvendighed for at mindske blandt andet luftforureningen fra de kinesiske kulværker, som er en stor udfordring i byerne.

Men det kræver, at vi kan opdyrke et stærkt dansk hjemmemarked for geotermi.

Baseret på Michael Porters arbejde med erhvervsklynger har analysebureauet ”Damvad Analytics” opstillet tre kriterier for, hvilke elementer der er afgørende for at kunne bevare eller fremdyrke en styrkeposition i en vidensintensiv økonomi som Danmark.

Det drejer sig om 1) et velfungerende og voksende erhvervsliv 2) sikringen af den rette talentmasse og kompetencer og 3) en stærk forsknings- og udviklingsbase.

Det er netop i samspillet mellem disse tre elementer, at nationale styrkepositioner vokser frem, og det er således dér, hvor beslutningstagere kan sætte strategisk ind for at styrke et eller flere afgørende delementer for at sikre styrkepositionen.

Det virker derfor oplagt, at vi fra dansk side satser på at løse en stor del af vores egen omstilling af varmebehovet i de større byer med energieffektiv og reelt CO2-neutral geotermisk varme.

Herved får vi den geotermiske viden og knowhow indpasset i vores eksisterende styrkepositioner på vedvarende energi, fjernvarme og bæredygtig byplanlægning – og med i købet ville det derfor ligge ligefor at styrke eksporten af en samlet løsning baseret på geotermisk varme til for eksempel de mange store kinesiske byer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Dyck-Madsen

Medlem, Energiforum Danmark, fhv. Klima- og energimedarbejder, Det Økologiske Råd
cand.polyt. (DTU. 1979)









0:000:00