Cordua: Hvad mener DF egentlig om EU?

KLUMME: Er Morten Messerschmidts udtalelser om en dansk EU-udmelding andet end en af de sædvanlige prøveballoner, der samtidig skal sandblæse Messerschmidts karriere for rust, Meld og Feld-snavset, funderer Jarl Cordua.

Den indtil videre genopstandne Morten Messerschmidt har meldt sig ind i dansk politik igen.

Traditionen tro for DF’ere benyttede han forleden agurketiden til at fylde de nyhedstørstende medier med nogle opsigtsvækkende standpunkter, der kan forstyrre de ferieramte danskere fra deres afslappede sysler.

Erhvervsavisen Børsen kvitterede mandag med en opsigtsvækkende forside om, at ”Messerschmidt vil trække Danmark ud af EU”, som ifølge DF-politikeren er ”en taberklub”. 

Èn ting er at læse meldingen, som et led i Messerschmidts og hans nye spindoktor Erik Bjørn Møllers forsøg på at iscenesætte den detroniserede politiker i et comeback som folketribun.

Det endnu mere interessante er, om denne melding faktisk er andet og mere end en af de sædvanlige prøveballoner, der samtidig skal sandblæse Messerschmidts karriere for rust, Meld og Feld-snavset og den hele tiden nærværende spekulation om EU's svindelenheds OLAFs endelige konklusioner om Messerschmidts ansvar for DFs kreative sammenblanding af partiets økonomi med betroede EU-midler.   

Man kan også læse meldingen som, at DF med sig selv er i syv sind mht. hvad man skal melde ud mht. EU's fremtid. Hidtil har det været noget fremtidssnak om en folkeafstemning, hvor det står uklart, hvad DF så selv vil anbefale.

Der er dog næppe megen tvivl om, at ganske mange DF-folkevalgte i deres hjerte er fanatiske EU-modstandere. Se bare på den tidehvervske gren af familien Krarup, der glad og gerne teamer op med Vladimir Putin, mens andre sætter deres lid til Donald Trump for at få smadret det EU, som de ser som hovedansvarlig for et projekt, der i deres øjne vil ødelægge nationalstaten. Din fjendes fjende er din ven, kunne man sige. Det er ikke for stærkt at sige, at EU-hadet er flammende i dele af DF.

Hidtil har DF dog dygtigt balanceret mellem to synspunkter, hvor man har nydt godt af at give sig ud for at være et forbund mellem EU-skeptikere og egentlige EU-modstandere. Indtil for relativ nylig var DF vel det eneste parti i blå blok, der husede den hårde EU-skepsis. Det har dog ændret sig. Flere konservative som Rasmus Jarlov flirter tit og ofte med EU-skepsis og der findes flere K-folketingskandidater, der flager med egentlig EU-modstand. Liberal Alliance er også internt splittet i synspunktet, og her er man landet på en platform af mild EU-skepsis, der dog er blødt noget op efter, at Anders Samuelsen er blevet udenrigsminister. 

Den hårde del af den borgerlige EU-modstand fra både Liberal Alliance og Konservative og sikkert også Venstre har samlet sig i partiet Nye Borgerlige, hvor der til at begynde med heller ikke var nogen vaklen i geledderne. Danmark skal helt ud af EU, mener man.  

Både for Nye Borgerlige – og Morten Messerschmidt – er det tilsyneladende Brexit, der er den store ledestjerne. Danmark skal følge briterne ud af EU, hvor man tilsyneladende er overbevist om, at det både vil være en fordel for briterne, og dermed også en attraktiv mulighed for Danmark til sin tid. Derfor mener man, at der vil være et behov for en folkeafstemning, hvor Danmark så kan stemme om et sådan alternativ. Der er så ingen, der ved om Danmark kan få den samme aftale som briterne. Og som bekendt er der heller ingen i Whitehall i London, der ved hvilken aftale, som briterne kan få.

Imidlertid ser det ud til, at danskerne som sådan ikke vurderer en Brexit-aftale og en dansk udmeldelse af EU i kølvandet på det som et særlig attraktivt tilbud. I hvert fald kunne Kantar Gallup præsentere en måling i denne uge i Berlingske, der viser, at 66 procent af danskerne finder EU-samarbejdet ”godt” eller ”særdeles godt”.  I øvrigt en stigning på seks procent i forhold til den samme måling i fjor. Lidt færre – 64 procent – vil forblive i EU. Kun 24 procent, mener at EU-samarbejdet er ”dårligt” eller ”særdeles dårligt”.  

Hvis man bryder tallene ned, så er samtlige 24 procent næppe blå vælgere alle sammen. Formentlig højst kun lidt mere end halvdelen, selv om skepsissen og modstanden mod EU i disse år er på fremmarch i den blå lejr, mens kritikken af EU i den røde lejr omvendt lyder mere afdæmpet. Man må give Messerschmidt og hans kampagnefolk, at de i 2014-valget formåede at samle EU-modstand og skepsis fra både rød og blå lejr i hans person, hvilket førte til at næsten en halv million vælgere stemte på DF ved EP-valget det år. Det var så dengang, at Messerschmidt ”kun” var skeptiker og var lidt valen mht. dansk udmeldelse af EU. 

Hvem skal så ”eje” disse 12-15 procent af blå EU-skeptikere og egentlige modstandere? Det vil Nye Borgerlige naturligvis gerne, og det sætter DF’erne under pres. For hvis man vil helt ud af EU, hvorfor så stemme på DF, der kun kan frembringe en lunken skepsis?

Måske er det i det lys, at man skal se meldingen fra Messerschmidt – og også retsordfører Peter Kofoed Poulsen – om at man helst ser, at Danmark kommer ud af EU? Det er et forsøg på at forsvare en flanke. 

Er det så et eller andet kynisk kalkuleret træk, hvor man siger, hvad man ikke mener? Formentlig ikke. Det er snarere omvendt. Man har gået og puttet med sine holdninger til EU, fordi det var taktisk smartere at lade DF være parti for både den bløde og den hårde EU-modstand. Tidligere målinger har i øvrigt vist, at selv blandt DF-vælgere er der et flertal, der vil forblive i EU. Nu er truslen fra Nye Borgerlige, der er ved at få etableret et brohoved hos vælgerne, så nærværende, at der tilsyneladende er behov for at pudse profilen af. Til en vis grænse forstås. 

Det er sikkert fint, at løjtnanter og brushoveder flager med EU-modstanden og præsenterer lykkelands-alternativer til EU om mange Herrens år, mens det i dag er umuligt at få en klarmelding fra DFs formand Kristian Thulesen Dahl. Børsen kunne i al fald ikke træffe ham for en kommentar, og fra DFs næstformand Søren Espersen, hvis hjerte ellers banker for både gamle England og Brexit, så bliver det også kun til en med egne ord ”krysteragtigt melding” om at nu må man vente og se, og det kommer an på, hvor lækkert et alternativ Brexit-aftalen viser sig at være for Storbritannien. I samme ombæring får Espersen dog sagt til Børsen, at Messerschmidts melding er ”lige efter bogen”. Det må i så fald være DFs spinmanuel, hvor DF’ere siger en helt masse forskelligt sådan, at man favner alle holdninger.

DF ligner efterhånden mere og mere de gamle partier. Man er så bange for at skubbe vælgere fra sig, at man gemmer formanden væk, lader næstformanden tale med uld i mund og så lader brushovederne galpe op i sommervarmen, indtil at sagen fiser ud. Engang var DF dem, der talte i klartekst uden dikkedarer. Det er de så ikke længere. Altså når pressen spørger den håndfuld, der bestemmer alt i det parti.

DF er ved at sande, at EU-sagen ikke længere er en ren vindersag for dem. De er blevet sårbare, fordi den udbredte EU-skepsis i befolkningen med Brexit, Trump og Putin nu har nået en grænse, og at det kan være gået op for flere, at DF-politikerne faktisk er langt mere rabiate i deres EU-modstand end deres vælgere er. Dertil kommer, at DF har fået en alvorlig konkurrent i hardcore-EU-modstanderne i Nye Borgerlige.

Men hvad mener DF egentlig om EU? Alt muligt og ingenting. 

.......

Jarl Cordua er liberal-borgerlig, politisk kommentator og vært på radioprogrammet "Cordua & Steno" på Radio24syv. Hver onsdag skriver han klummen 'Liberale Brøl' i Altinget. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Forrige artikel David Trads: Messerschmidt kammer over i populistisk pladder David Trads: Messerschmidt kammer over i populistisk pladder Næste artikel Flemming Chr. Nielsen: Nationens hykleri om de Flemming Chr. Nielsen: Nationens hykleri om de "pædofile" flygtninge
 • Anmeld

  Erik Høgh-Sørensen · DF-folketingskandidat i Nordjylland, tidl. EU-korrespondent

  Venstres spindoktor i Altinget

  Cordua ved ikke ret meget om, hvad der foregår i Dansk Folkeparti. Ét eksempel fra klummen: "Tidligere målinger har i øvrigt vist, at selv blandt DF-vælgere er der et flertal, der vil forblive i EU."
  Hvis sådanne "målinger" eksisterer, er de forældede eller statistiske vildskud af dimensioner. Sådan er der så meget, når Cordua som hovedregel spinder og mjaver og gnider sig varmhjertet op ad Venstre, især partiets anti-Støjbergfløj.

 • Anmeld

  arne lund · -

  Præcis beskrivels af Dansk Flæsk og persillesovs

  "DF ligner efterhånden mere og mere de gamle partier. Man er så bange for at skubbe vælgere fra sig," Ja mere tydeligt kan det ikke siges.
  Det åbner så op for, at der dannes et parti til højre for DF. Om det skulle være døgnfluen Nye Tarvelige tvivler jeg dog på, dertil er det alt for meget bundet op på forkvinder, den tyrannisk bestemmer, hvad der skal ske i "partiet", der nok snarere er en backing group for hendes ambitioner om at komme frem i rampelyset.
  Nå, men ingen rund til at være utilfreds med, at det yderste højre er ved at rive hovederne af hinanden. Faktisk er det ret underholdende.

 • Anmeld

  Henrik Dalgaard

  Corduas mani

  Denne Cordua synes manisk fængslet af DF. Selv klummer omhandlende Trump giver Cordua anledning til, forholdsvist klodset, at involvere DF. Til en begyndelse var det underholdende, men efterhånden er det lidt tragisk.

 • Anmeld

  Ib Christensen · fhv. MEP & MF

  DF-vælgerne vil ud af EU, DF-ledelsen vil blive.

  Den seneste måling af DF-vælgernes holdning til EU viser mig bekendt, at 68 % af dem vil ud af EU. Så der er en stor arbejdsmark for Nye Borgerlige, eftersom DF-ledelsen tilsyneladende ikke kan finde ud af, hvad de vil anbefale danskerne at stemme, hvis de får den folkeafstemning om EU-medlemskabet som de ønsker.

 • Anmeld

  thorkild overvad · fhv. Dir. og virksomhedsejer

  Så indrøm da for pokker...

  Ja Cordua du har ganske ret. De I DF vil ud af EU men taktisk snik snakker man.
  Enhver afstemning om EU ender jo altid med forrygende argumenter om alt og mange bliver ganske forvirrede.

 • Anmeld

  Bertel Johansen · Maskinmester

  Opportunister

  Nej DF "vil ikke ud af EU" men de vil heller ikke "være medlem af EU."
  Dansk Folkeparti vil kun sikre sig stemmer fra den mere uvidende og labile del af vælgerkorpset, så den nuværende klike af opportunister i partiledelsen kan beholde deres lukrative pladser i Folketinget. Andet formål tjener DF´s politiske udmeldinger ikke. Det er skammeligt, og det er uværdigt, men på sæt og vis er de jo ikke anderledes end Alternativet. Og disse partier er så den pris og det offer alle vi andre må betale for at kunne opretholde et frit demokratisk system.

  Så fred med det, og vi må så håbe, at "de gamle" og mere tænksomme og seriøse partier snart tager sig sammen til noget seriøst politisk oplysningsarbejde så "det uvidende og labile vælgersegment" kan skrumpe ind.

 • Anmeld

  Iver Hansen · Byrådskandidat i Fredereikshavn

  Skeptisk overfor EU

  Nye Borgerlige, er ligesom DFs vælgere skeptisk overfor EU, men en stor forskel er der, da Nye Borgerlige ønsker topskattelettelser.
  De tænker ikke så meget på den almindelige arbejdende dansker, og pensionisterne.
  Iver Hansen
  iversmening.skysite.dk

 • Anmeld

  Christian X

  Enhver der kan tænke

  vil da se, hvilken aftale England får og sammenligne det med, hvordan EU udvikler sig og hvordan EU vil løse de store problemer, vi har (med bl.a. migration) eller om EU stadig blot forhindrer landene i selv at løse dem.

  Al den mudderkastning fra Cordua, Trads og Maskinmester Bertel Johansen er så trættende. Cordua har i det mindste noget mellem ørerne (i forhold til de 2 andre), men han er og bliver Venstres megafon.

 • Anmeld

  Christian X

  Enhver der kan tænke

  vil da se, hvilken aftale England får og sammenligne det med, hvordan EU udvikler sig og hvordan EU vil løse de store problemer, vi har (med bl.a. migration) eller om EU stadig blot forhindrer landene i selv at løse dem.

  Al den mudderkastning fra Cordua, Trads og Maskinmester Bertel Johansen er så trættende. Cordua har i det mindste noget mellem ørerne (i forhold til de 2 andre), men han er og bliver Venstres megafon.

 • Anmeld

  Bertel Johansen · Maskinmester

  Til Christian X

  - se til Norge. De er ikke med i EU, men de har nøjagtigt de samme flygtninge-og indvandringsproblemer som medlemmer af EU.

  Og Storbritanniens flygtninge- og indvandringsproblemer skyldes i overvejende grad deres egen imperiale fortid hvor de udstedte pas med løs hånd til det halve af "den 3. verden," ikke mindst muslimske lande. Men nu giver de EU skylden !

 • Anmeld

  eva · mellem lang uddannelse, med mange års erfaring i udlandet.

  Udmeldelse af EU og DF

  Morten Messerschmidt fik utroligt mange stemmer sidst, for folk stolede på ham, de troede i deres naitivitet at han kunne gøre en forskel i EU.
  Det kan overhovedet ikke lade sig gøre, de store lande - Tyskland - Frankrig, osv osv. er så stærke at de diregere hele parlamentet.
  I Danmark har man en statsminister, som bukker og skraber for EU og chancellor Merkel, (nok den eneste måde at blive hørt på, og så få andre til, måske at gennemføre NOGET LIGNENDE)
  Statsministeren Lars Løkke Rasmussen og Pia Kjærsgaard, og nu Thulesen Dahl, siger hvad der for dem lyder godt overfor deres vælgere, men har i bund og grund deres egne skjulte Agendaer.
  Det har vi bevis for med nedlæggelse af Danmarks infra struktur. Den stærke aktivitet til at registrere danskerne I ALLE FORHOLD, det ligner mere og mere hvordan man gjorde i Øst Tyskland, før murens fald.
  Men chancellor Merkel var jo også opvokset i Øst Tyskland.
  Den store accept af muslimske invandre er vel en anden måde at styre danskerne på, for vi ser at selv politiet, rednings korpsene ikke tør gå ind i visse områder.
  Mærkeligt vi ser det samme i Sverige. M.fl. DET KAN IKKE VÆRE TILFÆLDIGT, det må være en samarbejds aktivering af EU Parlamentet og i særdeleshed Chancellor Merkel.
  Danskerne får aldrig svar på deres spørgsmål, men højst en standard skrivelse fra folketinget.
  Det er hvad man kalder -- DEMOKRATI.
  JEG KALDER DET "DEMOKRATI" MODERNE VERSION.

 • Anmeld

  Vagn Ry

  DF vil gerne have magt, men tør ikke være klare i spyttet,

  det koster stemmer!

  Som Jarl slutter:"Men hvad mener DF egentlig om EU? Alt muligt og ingenting."

  Så Df vil holde lav profil som kamæleonfarvede "blå" vendekåbe folkepartister, og håbe de endnu en gang kan snøre nogle vælgere:-(

 • Anmeld

  Allan Gorm Larsen. · Pensionist.

  Brexit.

  Messerschmidt er, forhåbentligt, nu ren fortaler for at Danmark skal følge England ud af EU. Hold kursen, MM. Jeg håber at resten af DF s folketings gruppe må følge dette gode eksempel og tone rent flag, nemlig, springe ud som de EU modstandere, som de fleste i virkeligheden er. Kom så på banen , Thulesen Dahl.
  Det vil glæde en gammel EU modstander, som mig, usigeligt.

 • Anmeld

  Henrik Freitag · Pædagog

  Afstanden bliver større og større mellem befolkning og EU-ledelse

  Nok må være nok. Vi vil have den folkeafstemning i Danmark om foresat EU-medlemsskab. Jeg er udemærket godt klar over, at regeringen i 2007 med Venstres Anders Fogh Rasmussen i spidsen, på en smart måde, via justitsministeriet, ratificeret Lissabon-traktaten ved en afstemning i folketinget. Hvilket betød at Danmark desværre blev en del af EU. Men Danmarks befolkning blev aldrig spurgt - vi blev snydt ind i EU, ligesom Partiet Venstre vil snyde den danske befolkning ind i bankunionen. Men afstanden mellem Europas befolkninger og EU-ledelsen er blevet markant større indenfor de sidste år, hvor den førte EU-politik, slet ikke afspejler befolkningernes ønsker.Senest illustreret med Polen, Ungarn og Tjekkiets modstand, mod at modtage Merkels muslimske migranter. Derfor er det på tide, med en folkeafstemning NU, også i Danmark !!!