Cordua: Medvind for Thorning

KLUMME: Der er næppe tvivl om, at Thorning og rød blok har medvind for tiden, skriver Jarl Cordua. I snart flere år har regeringen messet, at finanskrisen endelig er slut, og at væksten er lige om hjørnet, og måske er 17. gang lykkens gang. 

”En svale gør ingen sommer,” siger det gamle ordsprog.

En enkelt måling – som Greens i Børsen i mandags – er opmuntrende læsning for alle dem, der ønsker rød blok det godt. Når forskellen, som i målingen, er indsnævret til 3-4 procentpoint mellem blokkene, så er det fuldt forståeligt, at troen på valgsejren pludselig kan spire i den hårdt prøvede socialdemokratiske lejr, der ellers igennem flere år har måttet finde sig i hån og spot.

Greens-målingen – og andre målinger – viser også, at S ligger på niveau med det historisk ringe valgresultat i 2011. Alligevel vil målinger, der giver omkring 24-25 procent blive udskreget som et kæmpe-comeback, efter at Thornings parti i de sorteste stunder har ligget langt under 20 procent. I politik er alt som bekendt relativt (når man lægger Radikales dårlige opinionstal til, så er regeringen fortsat noget bagud i forhold til 2011-valget).

Der er næppe tvivl om, at Thorning og rød blok har medvind for tiden. Regeringen har godt nok mere end tømt statskassen og kører i år og i de kommende år på grænsen i forhold til konvergenskravene med årlige underskud på de offentlige finanser lige under de tilladte tre procent p.a.

17. gang er måske lykkens gang
I snart flere år har regeringen ellers messet, at finanskrisen endelig er slut, og at væksten er lige om hjørnet. Ind til for måske ganske nyligt er der dog ikke rigtigt sket noget, og regeringen med flere har været ude i nogle pinlige nedjusteringer i deres prognoser for væksten. Men selvfølgelig kan det være, at 17. gang er lykkens gang. Der er i al fald tegn på et tydeligt omslag i verdensøkonomien, og Danmark oplever svag, men stigende beskæftigelse. Så måske er en del af Socialdemokraternes opinionsfremgang båret af vælgernes optimisme for fremtiden.

Imidlertid er det en kendsgerning, at Thorning og Co. ikke med stor troværdighed - som det var tilfældet i 2011 – kan byde vælgerne på velfærdsløfter. 1) Fordi ingen vil tro dem ihukommende forrige valg 2) Fordi der simpelthen ingen penge er til det.

I samme Greens-måling er Dansk Folkeparti samtidig bakket en del i forhold til tidligere målinger, hvor partiet lå på 20 procent eller derover. Andre målinger viser samme tendens. Årsagen til denne udvikling? Her kunne man pege på Thornings annoncekampagne, hvor S lover en stram kurs over for asylansøgere. Til forskel for velfærdsløfter, så koster den slags meldinger ingen penge. Det er ren ”gratis” værdipolitik.

Glem dem, der altid stemmer på dig
Man skal næppe være nogen Einstein i politik for at regne ud, at S nok har taget pejling efter interne vælgermålinger, der viser, at blandt potentielle S-vælgere, så har den usikre – eller bløde S-kurs – formentlig afholdt disse vælgere fra at stemme på S. Nu er den barriere fjernet, og det har – muligvis – fået vælgere til at søge mod Thorning. Der rynkes nok på næsen i det tidligere Svend Auken-segment over annoncekampagnen, men dem kan Thorning bare være ligeglad med. For de kunne aldrig finde på at stemme på blå blok alligevel.

Vi er derfor ude i, at S-strategerne klogt følger det gode gamle Philip Gould-råd (Gould var rådgiver for Tony Blair og ham, der skrev Strategi-bibelen ”The Unfinished Revolution”, som også inspirerede Anders Fogh i 2001): ”De vælgere, der aldrig vil stemme på dig. Glem dem. De vælgere der altid vil være hos dig. Glem dem. Men de vælgere, der kunne overveje at stemme på dig: Vær hos dem.”

Er der i øvrigt noget, der kunne få disse vælgere til at blive i blå blok? Ja det er næppe Lars Løkke Rasmussen. Alle nyere målinger viser, at selv den aldrig særligt populære Helle Thorning-Schmidt klart overgår Løkke. Svingvælgerne, der typisk ligger mellem S, V og DF, og som i virkeligheden afgør alle valg, skal derfor bare have ét godt argument for at forlade blå blok. Måske har de fået det med Thornings ”gratis” løfte om en stram asylpolitik. Man kan så undre sig over, hvordan de dog forestiller sig, at det skulle kunne ske med Radikale, SF og Enhedslisten. Og med Alternativet for den sags skyld. Men det er de sikkert ligeglade med, for dette vælgersegment interesserer sig – viser analyser - ikke særlig meget for politik.

Jarl Cordua er liberal-borgerlig politisk kommentator og vært på radioprogrammet "Cordua & Steno” på Radio24syv. Hver onsdag skriver han klummen 'Liberale Brøl' i Altinget. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Forrige artikel Cordua: Hvem er de bedste til at føre udlændingepolitik? Cordua: Hvem er de bedste til at føre udlændingepolitik? Næste artikel Cordua: Yahya Hassan er pauseklovnen i dansk politik Cordua: Yahya Hassan er pauseklovnen i dansk politik