Kommentar af 
Jarl Cordua

Cordua: Politiskole-sagen er dansk politiks svar på den syriske borgerkrig

KLUMME: Løkke tog DF for givet i Politiskole-sagen – en fejltagelse, som S udnyttede til at ydmyge statsministeren.

UMAGE PAR: Lars Løkke må endnu en gang sande, at man ikke sådan kan tage DF's støtte for givet.
UMAGE PAR: Lars Løkke må endnu en gang sande, at man ikke sådan kan tage DF's støtte for givet.Foto: Søren Bidstrup/Scanpix
Jarl Cordua

Samfundsfaglig-matematisk student fra Bornholms Amtsgymnasium i Rønne 1988

Cand.polit. fra Københavns Universitet 1998

Bor nu i Hellerup ved København (Bosat 1993-2008 på Islands Brygge)

Arbejder nu som freelancejournalist, klummeskribent, boganmelder, foredragsholder, konsulent, kommentator og radiovært.

jarlcordua.dk

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Flere parter med mange modsatrettede interesser. Uafklarede magtforhold. Manglende tillid og påstande om urent trav. Ja, det er opskriften på en uoverskuelig borgerkrig, men det er også ingredienserne i en noget mindre tragisk politisk sag, der nu lykkeligvis har fundet sin løsning efter halvandet års uskøn politisk palaver, frem og tilbage hos især politikere fra DF, S og det gennemgående regeringsparti Venstre, om hvor rigets politiskole nr. 2 nu skulle ligge. Og vigtigere: Skulle skolen være nybygget – eller ombygget?

Oprindeligt var der bred politisk enighed om, at politiskolen skulle lægges i en kommune, hvor der ”i eksisterende bygninger” skulle indrettes en ny politiskole. En række håbefulde kommuner vest for Storebælt bød således ind med deres portefølje af nedlagte, tomme erhvervsskoler m.v. Men så skiftede man i den daværende V-regeringstop, med Lars Løkke Rasmussen i spidsen, tilsyneladende mening: Nu skulle der bygges nyt, og så meldte den daværende V-regering ud, at Herning, der ledes af V-borgmester Lars Krarup, skulle være stedet, hvor en ny skole til sin tid skulle rumme de kommende politielever.

Hos DF, der som bekendt udgør regeringens parlamentariske grundlag, mente man, at V-regeringen – ved pludselig at insistere på at bygge nyt – ”flyttede keglerne midt i kampen”, hvilket satte daværende justitsminister Søren Pind, der sad med sagen, i en kattepine, hvor han måtte skuffe DF, hvad der sjældent er en god idé, samtidig med at han har været under pres fra V-toppen og navnlig Løkke for at få en aftale i hus.

Under hele forløbet har DF kommenteret sagen som ”pinagtig” og ”dårligt håndværk”. Det er DF-kodesprog for, at regeringen ikke har imødekommet DF's synspunkter i tilstrækkelig grad og heller ikke har sikret sig et alternativt flertal med Socialdemokratiet, der som bekendt har bakket DF op undervejs i sagen.

Under hele forløbet har DF kommenteret sagen som ”pinagtig” og ”dårligt håndværk”. Det er DF-kodesprog for, at regeringen ikke har imødekommet DF's synspunkter i tilstrækkelig grad.

Jarl Cordua

Undervejs havde regeringen dog allieret sig med rigspolitichefen og politiets forbund, som stærkt anbefalede nybyggeriet med henvisning til argumenter om, at der var behov for flere sikkerhedsforanstaltninger, og at der skulle være plads til flere aktiviteter til de nye politielever. Modstanderne af nybyggeriet har peget på større omkostninger og forsinkelse af optaget af nye politiskoleelever.

Overordnet har det halvandet år, som ”politiskole-konflikten” har kørt, været en armlægning mellem statsministeren og Kristian Thulesen Dahl. Undervejs har regeringen presset hårdt på – dels ved i regeringsgrundlaget at insistere på, at skolen skal placeres i Herning. Dels da daværende justitsminister Søren Pind på sit partis landsmøde i samme by i november fastslog, at ”regeringen havde bestemt”, at skolen skulle ligge i Herning – i øvrigt Pinds fødeby.

Da den nye regering tiltrådte, ”arvede” den nye justitsminister, Konservatives formand Søren Pape, sagen. Som valgt i det midt- og vestjyske havde han også en præference for Herning og for nybyggeri – ud fra et ønske om at skabe de bedste forhold, som ønsket af politiet.

Alligevel var det ham, som fik ”lukket” eller håndteret sagen med en aftale, hvor politiskolen placeres i en nedlagt erhvervsskole og tidligere bank i Vejle. Hvis der findes en ”sejrherre” i den blå lejr i denne uskønne sag, så er det nok Pape.

Det er ret så iøjnefaldende at identificere Lars Løkke Rasmussen som den umiddelbare taber i sagen. Regeringens forslag om Herning kunne simpelthen ikke samle flertal. Og henset til den prestige, som Løkke og Venstre har lagt i at få truffet den beslutning, så udstiller det magtesløsheden hos mindretalsregeringen og bidrager til kritikken af Løkke, der sarkastisk hånes af både politiske modstandere og journalister som ”den store politiske håndværker”.

Alle kan se, at det var han ikke i denne sag. Man kiksede simpelthen med at få DF i hus, og det falder tilbage på Løkke, der utvivlsomt har forsøgt at overtale Kristian Thulesen Dahl til et kompromis.

Nu slikker Venstre sårene og henviser til, at man har æren for, at der i det hele taget kommer en politiskole vest for Storebælt. Det, håber man på, giver point i den Venstre-ledede kommune Vejle – som jo er ”min fødeby” – hvilket statsministeren kækt påpegede – da han tirsdag uploadede sig selv på Facebook i fuld galla på vej til statsmiddag på Christiansborg.

I Herning har V-borgmester Krarup allerede udråbt sig selv som ”den store taber”. Undervejs er V-toppen og navnlig Løkke blevet beskyldt for at skulle levere politiskolen til Krarup som ”betaling” for hans aldrig svigtende støtte i det navnkundige formandsopgør med næstformand, finansminister Kristian Jensen – som i øvrigt også er valgt til Folketinget i Herning.

Spørgsmålet er, om herningenserne vil straffe deres borgmester for ikke at have leveret politiskolen eller snarere vil lade det gå ud over DF for at have forhindret den i at blive ”nyopført” i 'Uldjydernes Hovedstad'?

I al fald skyndte DF-folketingsmedlem og 2. viceborgmester i Herning, Dennis Flydtkjær, der også er valgt til Folketinget i Herning-området, sig ”et par minutter i lukketid” at komme ud og gå imod sit eget parti i sagen. Han ”forstod ikke DF” i denne sag. Hos DF kender man værdien af folkegunst, og det falder også i øjnene, at det ellers så topstyrede parti udviser en sådan largesse mod folk, der afgiver politisk dissens.

Det bliver spændende at se, om herningenserne til kommunalvalget (som V naturligvis håber) vil belønne partiet for at have kæmpet den tabte kamp eller – hvad man sikkert håber på hos DF – bliver optaget af helt andre ting. Noget tyder i al fald på, at DF ikke er bleg for risikoen for en vis vælgermæssig afstraffelse i Herning. Det er heller ikke hver dag, at politiet samt dets organisationer og DF står på hver sin side af hegnet i et spørgsmål om, hvad der bedst gavner politiet.

Så kunne DF måske håbe på vælgergevinst til efteråret i Vejle, selvom Kristian Thulesen Dahl, der bor i Thyregod ikke så langt derfra, er nærmest selvudslettende forsigtig med at tage æren for placeringen. DF-formanden ”nøjes” med at være tilfreds med beslutningen om, at der skal bygges i ”eksisterende” bygninger, og så ”overlader” han det til regeringen at træffe beslutningen om at lægge den i Vejle frem for Skanderborg, der var alternativet.

En klædelig ydmyghed, som skal sætte tyk streg under, at DF's beslutning alene bygger på en rent saglig vurdering. Måske også en venlig håndsrækning og en fredspibe til regeringen for ikke at tale konflikten længere op? Under alle omstændigheder kan vejlenserne sidde med den sikre viden, at havde det ikke været for Thulesen Dahl, så lå den nye politiskole ikke i Vejle.

For Socialdemokratiet er gevinsten, at de i denne sag fik ydmyget statsministeren, splittet blå blok og igen fik skabt et skær af en alliance med DF. Det er tydeligvis S-strategien at komme til at ligne DF så meget, at vælgerne glemmer, at der ikke er den helt store forskel i politikken, blot med den ændring, at vælgerne hos S slipper for at få DF's pinlige EU-pengecirkus – og især Lars Løkke med i købet.

Indtil videre går strategien over al forventning, ikke mindst fordi DF indtil videre spiller med og selv gør meget ud af at vedkende sig et politisk slægtskab med Socialdemokratiet.

Hos Venstre anser man Socialdemokratiet som nogle populister, der har sat hele deres handlefrihed ind på at få tilbageerobret regeringsmagten. Den kritik lever man nok med hos S, som i al fald indtil videre i meningsmålingerne styrer mod en sikker valgsejr. Det er så til gengæld ikke sikkert, at vælgerne i Herning har tænkt sig at belønne S til november. Det tager Mette Frederiksen sikkert koldt og roligt.

.......

Jarl Cordua er liberal-borgerlig politisk kommentator og vært på radioprogrammet "Cordua & Steno" på Radio24syv. Hver onsdag skriver han klummen 'Liberale Brøl' i Altinget. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jarl Cordua

Radiovært, kommentator
cand.polit. (Københavns Uni. 1998)

0:000:00