Kommentar af 
Jarl Cordua

Cordua: Uovervejet, men befriende Trump-melding fra Samuelsen

KLUMME: Amerikanernes sindige modtagelse af undenrigsminister Samuelsen seneste krasse Trump-kritik kunne indikere, at det politiske establishment er ved at vænne sig til, at Donald Trump klovner rundt på de sociale medier, mens de voksne taler sagte sammen i baggrunden.

Donald Trump sætter stadig nye rekorder i bizar opførsel, mener Jarl Cordua.
Donald Trump sætter stadig nye rekorder i bizar opførsel, mener Jarl Cordua.Foto: Polfoto
Jarl Cordua

Samfundsfaglig-matematisk student fra Bornholms Amtsgymnasium i Rønne 1988

Cand.polit. fra Københavns Universitet 1998

Bor nu i Hellerup ved København (Bosat 1993-2008 på Islands Brygge)

Arbejder nu som freelancejournalist, klummeskribent, boganmelder, foredragsholder, konsulent, kommentator og radiovært.

jarlcordua.dk

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

”Donald Trump bør virkelig tage sig sammen og fokusere på kampen for frihed og genetablere respekten for præsidentembedet.” Sådan skrev udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) forleden på engelsk (i min oversættelse) til USA's ustyrlige præsident på Trumps foretrukne medie, Twitter.

Det affødte ingen reaktion, hverken fra Trump selv, fra den amerikanske administration eller den hårdt prøvede amerikanske offentlighed, der som bekendt har rigeligt at gøre med at forholde sig til Trumps daglige bandbuller på Twitter mod pressen og diverse tv-værter.

”Heldigvis,” har diplomaterne i Udenrigsministeriet sikkert tænkt, da det langt fra er hverdagskost, at deres minister så hårdt angriber lederen af vores vigtigste allierede. Og slet ikke uden, at embedsmændene på Asiatisk Plads forinden har tilbudt en opblødning i budskabet, en alternativ mindre synlig kommunikationskanal og måske også en formulering, der matchede et diplomatisk korrekt engelsk frem for Samuelsens formuleringer på dansk-engelsk.

Der er dog kommet én reaktion fra den amerikanske ambassade i København, der dog er udvirket ved P1 Orienterings mellemkomst. Her noterer fungerende ambassadør Laura Lochman, som er en meget erfaren diplomat, på elegant vis det, som vi alle sammen godt ved:

Der findes dog stadig trofaste folk som Saxo Bank-ejer og LA-støtte Lars Seier Christensen, der fortsat ihærdigt forsvarer og forklarer selv Trumps værste udgydelser på Facebook. 

Jarl Cordua

”Vi er venner, og vi har et langt forhold.” Og i stedet for at skabe et problem, så vender hun sagen til alles fordel ved at konstatere ”Og vi kan godt klare en ærlig snak mellem allierede, så jeg synes, at det er et sundhedstegn.” Sådan blev den bombe lige demonteret! Det viser også, hvad realiteterne er: USA har brug for trofaste allierede som Danmark, der stiller op, hver gang der bliver kaldt. Det skal hverken Trump eller Samuelsens Twitter-beskeder ændre på.

Der er næppe mange danskere, der kan være uenige i Samuelsens budskab. Trumps måde at være præsident på slår konstant nye rekorder i bizarre optrin og mærkværdige udmeldinger.

Og vi kan godt klare en ærlig snak mellem allierede, så jeg synes, at det er et sundhedstegn.

Laura Lochman
Fungerende USA-ambassadør i Danmark

Kritikken af Trumps facon og arbejdsmetode har i USA sat sig i meningsmålingerne, hvor opbakningen til præsidenten synker til nye bundniveauer, og selv den i forvejen meget lille horde af hardcore Trump-fans i Danmark skrumper ind. Der findes dog stadig trofaste folk som Saxo Bank-ejer og LA-støtte Lars Seier Christensen, der fortsat ihærdigt forsvarer og forklarer selv Trumps værste udgydelser på Facebook. Synet på Trump har længe været et skisma i LA-lejren, hvor partiledelsen aldrig har omfavnet ham, men nu svinger LA's udenrigsminister krabasken og lader præsidenten smage sin egen medicin.

Det er dog ikke kun danske Trump-fans, der rynker på næsen ad Samuelsens bramfri tale. Hvor nogle, som jeg selv, sætter pris på, at en dansk udenrigsminister markerer en grænse, så mener mange andre, at det er skadeligt for Danmarks anseelse, at udenrigsministeren udtrykker sig så udiplomatisk i en sag, der ikke en gang handler om udenrigspolitik.

Samuelsen skriver, at Trump skal tage sig sammen. Sådan helt generelt. Og det er jo ikke en sag om hverken menneskerettigheder, NATO eller Arktis. Det handler om, at præsidenten sidder ved morgenbordet og bruger en stor del af sin tid på at se Trump-kritiske tv-shows på mere eller mindre venstreorienterede kanaler, hvorefter han flipper ud på Twitter over de værter, der åbenlyst spekulerer over, om præsidenten mentalt er helt velforvaret.

Eller videresender en video, der viser Trump som amerikansk bryder, hvor han ved hjælp af muskler pakker arvefjenderne fra CNN sammen. Måske, måske ikke, et lige lovligt brutalt billede på, hvordan han som udøvende magt ifølge nogle bør håndtere en kritisk presse.

Mange undrede sig over, hvorfor Anders Samuelsen, lederen af det så ideologisk rendyrkede parti Liberal Alliance, sidste år valgte at blive udenrigsminister. For hvad giver det egentlig af muligheder for at profilere en markant forskel i forhold til den udenrigspolitik, som Danmark har ført siden Den Kolde Krigs ophør? Ikke mange. Dermed risikerer han en manglende synlighed i forhold til vælgerne, hvilket kan sætte sig i lavere vælgeropbakning.

Ifølge Berlingske Barometer fra 2. juli ligger Liberal Alliance i gennemsnit 1,3 procent under valgresultatet, hvilket ikke ligefrem er en katastrofe. Forleden markerede udenrigsministeren sig så i en sag, der muligvis optager danskerne. Den interesserer i al fald de danske medier. Det er min vurdering, at det næppe skader Samuelsen, at han udtrykker, hvad mange danskere tænker om Trump. Nok snarere tværtimod.

Vi lever i en tid, hvor tingene er i opbrud. Også diplomatisk. Og USA's præsident har med sin helt igennem mærkværdige optræden selv for længst givet bolden op. Set i det lys kan Samuelsens friske melding næppe skabe den store røre i det amerikanske udenrigsministerium (State Departement) i Washington eller andre steder.

Hvis altså man lige fraregner puritanerne blandt andet i oppositionen og så de sikkert mange skabs-trumpister i Dansk Folkeparti på Christiansborg (fraregnet Kenneth Kristensen Berth), der i hemmelighed sympatiserer med manden, men ikke tør sige det af frygt for vælgernes negative reaktion.

I DF fastholder man, at Samuelsen skader danske interesser, og naturligvis foreslår udenrigsordfører Søren Espersen, at statsministeren indfører et ”forbud” mod ministres brug af Twitter. Måske Espersen selv skulle foreslå sine egne medlemmer et forbud mod at ytre sig?

Senest har en lokal DF-gruppeformand kun en uges tid inde i sommerferien udstillet sin egen homofobi. (Måske man bare skal være taknemmelig for, at det kun er DF'ernes indimellem besynderlige ytringer, man skal stå model til? Vi ved jo, at det kan ende med, at tv-journalister risikerer at blive overfaldet og få frastjålet deres kameraer og optagelser, sådan som en af DF's EU-parlamentarikere, Jørn Dohrmann tilsyneladende gjorde for relativ nylig, uden at det har fået konsekvenser for ham i DF.)

Helt overordnet tyder alt på, at Trump slet ikke er interesseret i udenrigspolitik, men hellere vil bruge tiden på at se tv, skrive Twitter-beskeder og give den som feteret rockstjerne blandt sine fans til vælgermøderne.

Alt tyder på, at diplomaterne på begge sider af Atlanten efterhånden har vænnet sig til at ignorere støjen fra Trump og i stedet høre på, hvad de ”voksne” – forsvarsminister James Mattis, udenrigsminister Rex Tillerson og den nationale sikkerhedsrådgiver H.R. McMaster – har at sige af overvejende fornuftige ting. Det er nemlig meldingerne derfra, der ender med at blive til egentlig politik, og ikke hvad excentrikeren får af pludselige indfald hen over sine cornflakes, bacon og æg eller over en runde golf på landstedet Mar-a-largo, Palm Beach ved Floridas Atlanterhavskyst.

........

Jarl Cordua er liberal-borgerlig politisk kommentator og vært på radioprogrammet "Cordua & Steno" på Radio24syv. Hver onsdag skriver han klummen 'Liberale Brøl' i Altinget. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Samuelsen

Adm. direktør, UV Medico, fhv. udenrigsminister, politisk leder og MF (LA)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)

Jarl Cordua

Radiovært, kommentator
cand.polit. (Københavns Uni. 1998)

0:000:00