Kommentar af 
Jarl Cordua

Cordua: En dyr generalprøve?

KLUMME: En del tyder på, at Thorning er løbet tør for tid, hvis den klare tendens i målingerne skal vendes, så hun kan udskrive valg inden sommerferien. Den seneste tids mange S-kampagner har udviklet sig til en dyr generalprøve, skriver Jarl Cordua. 

Statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) lykkelige tid som ophøjet og feteret statskvinde, der formåede at samle nationen ved majestætens fødselsdag og 70-året for Befrielsen, samt fik statsbesøg fra Angela Merkel, er slut, skriver Jarl Cordua. 
Statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) lykkelige tid som ophøjet og feteret statskvinde, der formåede at samle nationen ved majestætens fødselsdag og 70-året for Befrielsen, samt fik statsbesøg fra Angela Merkel, er slut, skriver Jarl Cordua. Foto: Mathias Bojesen/Scanpix
Jarl Cordua

Samfundsfaglig-matematisk student fra Bornholms Amtsgymnasium i Rønne 1988

Cand.polit. fra Københavns Universitet 1998

Bor nu i Hellerup ved København (Bosat 1993-2008 på Islands Brygge)

Arbejder nu som freelancejournalist, klummeskribent, boganmelder, foredragsholder, konsulent, kommentator og radiovært.

jarlcordua.dk

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Hvor længe var Adam i Paradis?

Det vides ikke med sikkerhed, men det hørte i al fald op på et tidspunkt. Og det samme kan man sige om Helle Thorning-Schmidts lykkelige tid som ophøjet og feteret statskvinde, der indtil for et par uger siden formåede at samle nationen ved majestætens fødselsdag og 70-året for Befrielsen, samt fik Europas vigtigste regeringschef, Angela Merkel, til at aflægge respektfuldt besøg.

Terror-sag kan trække ud
Men især i forbindelse med terrorangrebene i København formåede Thorning at samle nationen ved at optræde deltagende, værdigt og myndigt. Det er tilsyneladende slut nu. I hvert fald diskuterer man i offentligheden, om der var tale om en pletfri håndtering af terror-sagen, og om Thorning-regeringens kompetence kan drages i tvivl i en sag, der vedrører jødiske medborgeres sikkerhed.

Det siger sig selv, at så længe regeringen er presset i denne sag, så bliver det svært at sætte andre politiske dagsordener, der kan føre frem til en situation, hvor Thorning kan udskrive det folketingsvalg, som iagttagere (herunder undertegnede) har ventet ville blive udskrevet før sommerferien. Et samråd med justitsministeren vil – medmindre nye evt. belastende oplysninger dukker op – i heldigste fald, demontere sagen. Men meget skal ikke gå galt, før det kan trække ud. Og hvad så?

Målingerne har ikke rykket afgørende, og fire ud af de fem seneste meningsmålinger i denne og sidste uge viser, at rød blok er for langt bagud, til at nogle analytikere for alvor tror på, at regeringen har en chance for genvalg. 

Jarl Cordua

Todelt S-strategi
Hos S hævder man, at annoncekampagnerne i foråret hele tiden har været tilrettelagt ud fra begge scenarier, dvs. enten et sent forårsvalg, hvis målingerne var til det, eller et efterårsvalg.

Kampagnen er også tilrettelagt, i erkendelse af at man ikke fuldt kan matche de borgerliges kampagnebudgetter under valgkampen. Derfor går S-strategien ud på:

1. Lægge en bund eller en præmis for en offentlig diskussion, der fremhæver Thornings resultater.

2. Som vi ser nu en kampagne, der sætter fokus på Løkkes ”ubetalte regninger”.

Med hensyn til sidstnævnte kampagnes kontroversielle karakter har man dog hos S en erkendelse af, at den ”skal dampe af” over nogle uger, inden at et evt. valg kan udskrives. Endelig har man ”mere i bøssen” til også at fyre af under valgkampen.

Allerede nu går der rygter om en ny S-kampagne i næste uge. Hvis det er rigtigt, så ser det ud til, at S har brugt mere end en tredjedel af sit kampagnebudget fra sidste valg.

Dårlige målinger
Set fra de borgerlige partiers side, så har man indtil for nyligt troet på et valg i maj/juni. De mange S-kampagner har især tydet på det. Men målingerne har ikke rykket afgørende, og fire ud af de fem seneste meningsmålinger i denne og sidste uge viser, at rød blok er for langt bagud, til at nogle analytikere for alvor tror på, at regeringen har en chance for genvalg. "Thornings Momentum" forduftede tilsyneladende.

Nu kommer så sagen med håndteringen af terrorsikkerheden oveni, hvor mange mener, at Thornings forklaringer ikke er alt for overbevisende.

Thorning løber tør for tid
Logikken taler heller ikke for, at det vil gavne rød bloks opbakning i de kommende målinger. Hvis valget skal afholdes inden Folkemødet, så skal det udskrives på tirsdag. Hvis valgkampen kommer til at foregå oven i Folkemødet, ja så bliver det formentlig uden politikere, der naturligt nok i stedet bliver hjemme i kredsene for at føre valgkamp, hvor vælgerne er, frem for at tage til solskinsøen. Men hvis Thorning mener, at hun kan vinde, så kan hun sådan set være ligeglad med bornholmernes arrangement. 

I det hele taget tyder en del på, at Thorning er løbet tør for tid til at kunne vende den klare tendens i målingerne, så hun kan udskrive valget til afholdelse inden sommerferien.

Og har de mange annoncekampagner mv. så i stedet udviklet sig til det, som LA’s Ole Birk Olesen forleden tørt bemærkede til ”en dyr generalprøve?” 

---
Jarl Cordua er liberal-borgerlig politisk kommentator og vært på radioprogrammet "Cordua & Steno” på Radio24syv. Hver onsdag skriver han klummen 'Liberale Brøl' i Altinget. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00