DA: Målrettet jobfokus er nødvendigt for at holde gang i opsvinget

DEBAT: Direktør for DA Fini Beilin roser dele af regeringens nye beskæftigelsesudspil, men mener ikke, det er målrettet nok i forhold til at få ledige i job. 

Af Fini Beilin
Direktør, Dansk Arbejdsgiverforening (DA)

VM er over os, og fodboldfeberen raser i sommervarmen lidt endnu.

Derfor er det fristende at rubricere regeringens nylige udspil på beskæftigelsesområde som en rigtig god første halvleg, der dog skal følges op af taktiksnak i pausen samt endnu en kraftpræstation, inden sejren er inden for rækkevidde.

Der er nemlig flere gode nyheder for danske virksomheder i det udspil, som regeringen håber kan forbedre beskæftigelsesindsatsen og hjælpe endnu flere danskere i job.

Kvalificeret udenlandsk arbejdskraft 
Det er helt afgørende, at virksomhederne kan få den arbejdskraft, de har brug for, så den økonomiske fremgang kan omsættes til flere arbejdspladser, mere vækst og større velstand.

Regeringen bør derfor også følge initiativet op med tiltag, som kan tiltrække den nødvendige kvalificerede udenlandske arbejdskraft. For nu at blive i fodboldterminologien, er det jo nogle gange nødvendigt med forstærkninger udefra.

Nogle af regeringsudspillets 22 initiativer rammer plet, mens andre synes uden for skiven.

Kontanthjælpsmodtagere ind på arbejdsmarkedet
De vigtigste bidrag til et bedre fungerende arbejdsmarked er uden tvivl de forslag, som trækker kontanthjælpsmodtagere tættere mod kernen på arbejdsmarkedet.

Det er helt rigtigt set af regeringen at være mere job-optimistisk på vegne af de aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere. Potentialet i denne gruppe er stort, og DA bakker op om, at flere kontanthjælpsmodtagere i første omgang skal vurderes til at være jobparate, så kommunerne får langt flere muligheder for at hjælpe de pågældende i job.

Men det er ikke nok på papiret og i statistikkerne at lave et statusskifte til at være jobparat. Kommunerne skal i deres indsats sikre, at de pågældende også er både motiverede og klar til at komme ind på en arbejdsplads.

Her får kommunerne også nye muligheder for at målrette kurser, så kontanthjælpsmodtagere i højere grad bliver hjulpet over i brancher, hvor der er mangel på arbejdskraft og altså gode jobmuligheder.

Ledige til rådighed i hele landet
I DA mener vi også, at det er nødvendigt at tage et opgør med de regler, der gør det acceptabelt at sige nej til et job. Det er et vigtigt skridt regeringen tager ved at slå fast, at alle ledige fremover skal søge og kunne tage arbejde i hele Danmark.

Det er også naturligt, at regeringen følger op med krav om skærpede sanktioner ved selvforskyldt ledighed og højere sanktioner til dagpengemodtagere, der ikke reelt står til rådighed for arbejdsmarkedet.

Vi ser også et potentiale i etableringen af en jobbørs for seniorer. Det kan være med til at få personer, som har trukket sig tilbage fra arbejdsmarkedet, tilbage i job. Der er også interessante perspektiver i at målrette kurser for ledige mod konkrete job.

Ikke helt i mål
Og netop det målrettede jobfokus er ikke gældende for alle regeringens initiativer. Derfor bør regeringen gennemgå en række af sine forslag til opkvalificering af ledige med dette for øje.

Helt overordnet handler det om at holde gang i opsvinget. Og med den fart det har på lige nu bør et ansvarligt Folketing straks få omsat regeringens udspil til konkret lovgivning. At vente vil skade jobskabelsen i Danmark.

Det kan med andre ord risikere at sætte den ellers gode første halvleg over styr.

Forrige artikel Alternativet til S-kritik: I kan jo pege på Uffe Alternativet til S-kritik: I kan jo pege på Uffe Næste artikel Professor: Adgangsbegrænsninger til gymnasiet vil ramme socialt skævt Professor: Adgangsbegrænsninger til gymnasiet vil ramme socialt skævt
Holstein: Støjbergs tale lignede en afskedstale   

Holstein: Støjbergs tale lignede en afskedstale  

LANDSMØDE: Jakob Ellemann forsøgte med sin landsmødetale at favne både Tommy Ahlers-segmentet og det jyske segment. Efter Støjbergs tale peger pilen i retning af, at hun forlader partiet, vurderer Altingets politiske kommentator Erik Holstein.