Dagens overblik: Det trækker ud med en grøn landbrugsaftale, og tusindvis af ældre kommer sjældent ud af hjemmet

Partier måtte sent søndag gå hjem fra de svære forhandlinger om grøn omstilling af landbruget uden aftale. Mange ældre får ikke hjælp til at komme ud. Og en historie om Pernille Skippers mødedisciplin vækker debat. Få morgenoverblikket.

Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

God morgen og velkommen til det hurtige rids af de vigtigste nyheder i dansk politik denne mandag morgen.

Der er bevægelse, men ingen aftale endnu. Sådan lød det korte resumé fra Jakob Ellemann-Jensen (V) og Mona Juul (K) til pressen, da de sent søndag aften forlod forhandlingerne om grøn omstilling af det danske landbrug i Finansministeriet.

Regeringen satser på en meget bred aftale, hvor både støttepartierne og de borgerlige kan være med, for landbruget er en vigtig del af vejen mod klimamålet om 70-procents reduktion.

Én af de helt store knaster er, hvor stor en del af omstillingen, landbruget selv skal betale for, og hvor meget de skal have af støtte fra staten. Og om der skal være bindende reduktionsmål eller ej. 

Pia Olsen Dyhr havde denne kommentar sent søndag:

Forhandlingerne fortsætter i dag mandag.

Læk om skattely sætter fokus på Jyske Bank

Endnu et kæmpe læk af dokumenter til en række medier verden giver hidtil ukendte oplysninger om, hvem der har penge stående i skattely, hvilke banker de har brugt, og hvor mange penge, de har stående.

Lækket, som kaldes Pandora Papers, viser blandt andet, at Jyske Bank i mindst ti år og indtil i hvert fald 2018 havde en paraguayansk rigmand med en usædvanligt stor formue som kunde i bankens daværende filial i Schweiz. Det skriver Politiken, Berlingske og DR.

Europa-Parlamentet bør indkalde Jyske Bank til offentlig høring, skriver medlem af Europa-Parlamentet for S, Niels Fuglsang, på Twitter.

Vælgernes vigtigste dagsordener 

Miljø og klima er kommet med helt oppe i toppen af de dagsordener, vælgerne går op i frem mod kommunalvalget, hvor velfærdsemner ellers dominerer.

Det viser en måling gennemført af Epinion for Altinget.

Ældreplejen topper listen foran sundhed og folkeskole, og så kommer miljø og klima ind som nummer fire og fem.

Læs mere i analysen her.

Ældre kommer sjældent ud

Og apropos det - ifølge vælgerne - vigtigste emne for kommunalpolitikerne, ældreplejen: Flere tusinde ældre tilbringer størstedelen af deres tid i eget hjem, viser en undersøgelse fra Ældre Sagen.

Ifølge kortlægningen kommer hver syvende modtager af hjemmehjælp sjældnere ud end hver 14. dag, skriver Kristeligt Dagblad.

Det betyder, at hjemmet bliver som et fængsel, siger seniorkonsulent i Ældre Sagen Per Tostenæs til avisen.

Skal Pernille Skipper komme til alle møder?

De seneste dage har Ekstra Bladet skrevet en række artikler om Pernille Skippers (EL) korte barsel og efterfølgende måde at indrette sit arbejde i Folketinget på. 

Og en forsidehistorie fra avisen har nu sat sindene i kog hos andre politikere, som mener, at Enhedsliste-politikeren bliver uretfærdigt behandlet af Ekstra Bladet.

Ifølge avisen forsømmer Pernille Skipper sit arbejde, fordi hun ikke er dukket op til en række møder i blandt andet sundhedsudvalget.

Skipper er godt nok medlem af udvalget, men hun er ikke sundhedsordfører, og det er almindelig kutyme, at det er partiets ordfører, der repræsenterer partiet ved udvalgsmøderne, lyder indvendingen fra blandt andre Søren Espersen, Lars Løkke Rasmussen og Christina Egelund, der bakker Skipper op på Twitter.

Svensk Muhammed-tegner død

Den svenske kunstner og debattør Lars Vilks og to politibetjente er døde i en trafikulykke, skriver flere medier. Lars Vilks kendes i Danmark især for sin tilstedeværelse ved terrorangrebet på Krudttønden i København i 2015.

Her var Vilks sammen med flere andre indbudt til et debatmøde om ytringsfrihed og blasfemi. Lars Vilks fik i 2007 - året efter Muhammed-krisen - publiceret en karikaturtegning, som forestiller profeten Muhammed som en hund. Det medførte flere dødstrusler, og han har derfor længe levet med politibeskyttelse.

Læs mere her.

 

Det sker i dag

  • Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) holder doorstep på DIIS, hvor han udtaler sig om det kommende arbejde med at udvikle en strategi for Afghanistan.
  • Helle Thorning-Schmidts bog om køn, feminisme og metoo udkommer.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00