Dagens overblik: Folketingsudvalg i opråb, og Hjort venter stadig på partiernes meldinger

Det bliver endnu en dag med fokus på FE-sagen, Folketingets kontroludvalg savner kontrol, og så skal Heunicke forklare, hvorfor der stadig ikke er 1000 ekstra sygeplejersker. Få morgenoverblikket tirsdag.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Godmorgen og velkommen til en lyngennemgang af de vigtigste historier i dansk politik denne tirsdag, hvor der er masser at tage fat på.

Først sagen om det danske spionsamarbejde med USA og om Claus Hjort Frederiksen (V), der nu risikerer tiltale for landsforræderi, fordi han som tidligere forsvarsminister har fortalt offentligt om samarbejdet.

I går mandag var de første partiledere efter tur på besøg hos justitsminister Mattias Tesfaye (S) for at få en direkte orientering fra Rigsadvokaten om, hvad sagen handler om. Det skal gøre det muligt for partilederne at vejlede deres gruppemedlemmer i Folketinget om, hvorvidt de bør stemme ja eller nej til at ophæve Hjorts immunitet, så han kan retsforfølges.

Der er dog stadig ikke noget overblik over, hvordan de forskellige partier vil stille sig. Tesfaye mødes med flere partiledere i dag, og mon ikke nogle af dem, der var til orientering mandag, vender spørgsmålet med deres grupper i dag.

Enhedslistens Mai Villadsen og Konservatives Søren Pape var hos Tesfaye mandag, og som den første på den borgerlige side, åbnede Pape bagefter for, at K kan ende med at gå med til at ophæve Hjorts immunitet. Altinget følger selvfølgelig udviklingen i dag.

I mellemtiden kan du lytte til vores daglige podcast Ajour, hvor politisk redaktør Esben Schjørring i dag gennemgår sagen:

Politisk redaktør: Tragedien banker på for Claus Hjort

Ifølge Claus Hjort selv handler sagen om oplysninger, han har viderebragt i en række interview. Altinget har samlet et overblik over, hvad Hjort har fortalt medierne om spionsamarbejdet:

“Så må jeg jo risikere fængselsstraf”: Det har Claus Hjort sagt offentligt om spionsamarbejde

Politikens Hans Davidsen-Nielsen har også en god analyse af sagen, som af kritikere er blevet kaldt en moderne molbohistorie, hvor staten sender en delegation af mænd ind i kornet for at bortjage en enlig stork, så den ikke træder kornet ned. Læs den her.

Folketingets hemmelige udvalg savner kontrol

En sidevinkel på FE-sagen finder man i Jyllands-Posten, hvor fem medlemmer af Folketingets såkaldte hemmelige udvalg kommer med et opråb.

Det er nemlig tid til at gøre op med den manglende kontrol i Udvalget vedrørende Efterretningstjenesterne - eller i hvert fald forventningen om, at der er kontrol. Det mener kronikørerne, som kommer fra fem forskellige partier: V, DF, SF, R og regeringspartiet S.

"Vi skal ikke stikke folk blår i øjnene og foregive, at der er en vis kontrol i udvalget," siger udvalgets formand, Venstres retsordfører Preben Bang Henriksen.

Andre medlemmer understreger, at problemet især ligger i en diskrepans mellem omverdenens forventninger til udvalget og virkeligheden, hvor medlemmerne ikke kan få reel indsigt i efterretningstjenesternes arbejde. Udvalget mener, at arbejdet bør gentænkes.

Læs kronikken her og nyhedsartiklen her.

Enhedslisten-koryfæ vil af med EU-forbehold

I weekenden besluttede Enhedslisten at gå væk fra årtiers hård modstand mod selve EU som institution, men partiet taler stadig for at bevare det danske EU-forbehold ved den kommende folkeafstemning.

Men nu åbner en af partiets medstiftere, Keld Albrechtsen, for at gå skridtet videre og en dag helt fjerne de danske forbehold. Han vil dog formentlig følge partiets officielle linje og stemme nej i denne omgang - mere af nød end af lyst, fordi timingen for afstemningen er elendig, siger han.

Det siger han i et interview med Jyllands-Posten, som du kan læse her.

Røde partier åbne for at fjerne pensionisttilskud

Der bør ryddes ud i en stribe økonomiske ydelser og tilskud, som udelukkende bliver givet til pensionister på baggrund af alder. 

Det mener både SF og Radikale.  

Partierne er dermed grundlæggende positive over for en omdiskuteret anbefaling fra Pensionskommissionen, som for nylig kom med sine længe ventede bud på indretningen af fremtidens pensionssystem. Det siger de til Altinget. Læs mere her.

Det sker i dag

  • Klokken 9: Tidligere skattechefer afhøres af Skattekommissionen
    Den undersøgelseskommission, der skal undersøge en række forhold i den daværende styrelse i Skat, holder høringer. Tidligere skattechefer Ole Kjær og Jesper Rønnow Simonsen afhøres.

  • Klokken 11: EU's miljøkommissær, Virginijus Sinkevicius, holder pressemøde, hvor han kort vil udtale sig om sit besøg i Danmark og svare på spørgsmål fra journalister. Han mødes også blandt andre med miljøminister Lea Wermelin (S).
     
  • Klokken 14: Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) skal i åbent samråd om regeringens manglende indfrielse af valgløftet om 1000 flere sygeplejersker.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

Claus Hjort Frederiksen

Fhv. MF (V), fhv. minister og partisekretær
cand.jur. (Københavns Uni. 1972)

0:000:00