Dagens overblik: Forligsmanden samler alle topforhandlere til et sidste forsøg inden OK18-deadlinen

POLITISK OVERBLIK: Forhandlingerne om nye offentlige overenskomster skal helst ende med et resultat i dag, hvis Danmark ikke skal ud i storkonflikt. Forligsmanden gør et sidste forsøg på at lande en aftale og inviterer alle parterne til et fælles møde. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Foto: Jens Nørgaard Larsen/ Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til en skæbnedag.

I dag kan det blive afgjort, om Danmark bliver sendt ud i den hidtil største storkonflikt, hvor 80.000 offentligt ansatte strejker, og 440.000 bliver lockoutet.

OK18-uret tikker, og forligsmand Mette Christensen skal enten have parterne til at nå til enighed eller udskyde konflikten inden midnat i dag. Sker ingen af delene inden da, kan de varslede strejker indtræffe søndag efterfulgt af lockouten seks dage senere.

Mandag aften forlod de statslige og regionale forhandlere Forligsinstitutionen uden en aftale, og nu gør Mette Christensen et sidste forsøg i 11. time med et fælles møde med alle topforhandlerne på det statslige, kommunale og regionale område.

En beslutning, der skaber fornyet optimisme hos en af topforhandlerne, Anders Bondo, der tror, at det er et træk, der gør en fælles løsning mere sandsynlig.

"Vi har oplevet, at tingene hænger rigtig meget sammen. Vi har et stærk sammenhold blandt de faglige organisationer, og arbejdsgiverne har en meget, meget tæt koordinering, som jeg også har sagt tidligere i dag," siger Anders Bondo til Politiken og tilføjer:

"Derfor tror jeg faktisk, at det her med, at nu sidder vi i samme bygning og finder en løsning, det kan være Columbusægget. Det håber jeg rigtig meget på."

Det fælles møde bliver også rost af innovationsminister Sophie Løhde (V) ifølge Politiken. Hun peger på, at lønmodtagernes krav går på tværs af alle områder, og derfor er det klogt med et fælles møde.

Læs også

Mulighed for en mæglingsskitse i dag
Der er tre mulige scenarier, der kan udspille sig i løbet af dagen. Forligsmanden kan kaste håndklædet i ringen og erklære sammenbrud. Så begynder storkonflikten i Danmark søndag. Ellers kan hun vurdere, at der er mulighed for at nå til enighed og udskyde konflikten, hvilket giver 14 dage mere at forhandle det sidste på plads i. Den tredje mulighed er, at hun i dag bliver i stand til at præsentere en mæglingsskitse, som parterne nikker ja til, og som efterfølgende skal vedtages ude i de respektive fagforbund på lønmodtagernes side.

Arbejdsmarkedforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet tror ifølge Berlingske, at Mette Christensen vil lægge maksimalt pres på forhandlerne og præsentere en mæglingsskitse, hvilket betyder, at dagen ender med en aftale.

"Jeg forventer, at forligsmanden fremlægger et mæglingsforslag tirsdag. Hvis hun skal nå noget inden lukketid, så skal hun prøve, om det kan gå igennem," siger Flemming Ibsen ifølge Berlingske og tilføjer:

"Hun skal lægge maksimalt pres på parterne, for det er ikke nemt at sige nej til et mæglingsforslag. Det er et kæmpestort ansvar. Jeg tror, at hun overbeviser parterne om en aftale, de kan acceptere."

Det er hans opfattelse, at parterne er tæt på hinanden på lønspørgsmålet, og derfor er det blot et spørgsmål, om den betalte frokostpause og lærernes arbejdstid er nok til at kaste Danmark ud i konflikt.

LO-forhandlere: Udskyd konflikt
De to store LO-forbund FOA og 3F's forhandlere opfordrer forligsmanden til at udsætte konflikten med yderligere 14 dage. 3F's forhandler, Ellen Lykkegård, mener, at alle muligheder bør udtømmes, før man lader konflikten bryde ud.

"Der står rigtig meget på spil, hvis Danmark kastes ud i en storkonflikt. Det forpligter os til at udtømme alle muligheder for at nå til enighed," siger Ellen Lykkegård til Altinget.

Det tror Flemming Ibsen dog ikke er sandsynligt. En vurdering, som andre arbejdsmarkedforskere har bakket op i løbet af OK18-forløbet. Hvis der ikke sker afgørende skridt mod en aftale, vil forligsmanden ikke udskyde konflikten.

Musketereden under pres
De tre store knaster, der har strakt forhandlingerne hertil, er spørgsmålet om lønnen, den betalte frokostpause og lærernes arbejdstid. Det er historisk, at hele den offentlige sektor står på tærsklen til en konflikt, og det skyldes blandt andet fagbevægelsens musketered, hvor de har lovet hinanden at lande en aftale samtidig.

Spørgsmålet er blot, om musketereden kan holde til den bitre ende. Især hvis den sidste og afgørende knast er lærernes arbejdstid.

Politiken har lavet en rundringning til kredsformænd for FOA og Danmarks Lærerforening. Her viser det sig, at der er meget forskellige holdninger til, hvor langt de er villige til at gå for at leve op til musketereden.

Lærerne har den opfattelse, at eden betyder, at hverken det regionale og statslige kan lande en aftale, hvis der ikke er et forlig på det kommunale forhandlingsbord. Men hos FOA mener kredsformændene, at man godt kan nøjes med at lande en aftale med staten og regionerne.

"Musketereden betød oprindelig, at stat, kommune og region stod sammen. Men hvis vi kan opnå et godt resultat på stat og region i forhold til vores krav der, er det tudetosset ikke at slå til," siger Kenn Andreasen, FOA-formand i Mariagerfjord, til Politiken og fortsætter:

"Sådan et scenario ville ikke være et brud på solidariteten, vi indsnævrer det bare til KL’s område. Her vil alle organisationer stå samlet på det kommunale område. Det vil også lægge pres på kommunerne."

Regeringen vil sænke elafgiften
Til sidst skal vi lige se på nogle af dagens andre historier. Her starter vi i Berlingske, hvor skatteminister Karsten Lauritzen løfter sløret for en del af regeringens kommende energiudspil.

Regeringen vil lægge op til en markant sænkelse af elafgiften, fortæller skatteministeren til avisen.

Danmark er det land i Europa med den højeste elafgift ifølge E-agenturet ACER. Men ifølge analyser har de høje afgifter ikke længere positiv effekt på energi og klima.

"Vi producerer en stor andel af vores elektricitet som vedvarende, og derfor vil nogen også sige, at den høje afgift er en afgift på den grønne omstilling. Man kan i hvert fald sige, at det er en elafgift, der er så høj, at den er med til at holde igen på den grønne omstilling," siger Karsten Lauritzen.

FN-organ blander sig i kommunal konflikt
Konflikten mellem kommunerne Fanø og Esbjerg om havnebyggeri ved Vadehavet får nu international opmærksomhed.

Det skriver Altinget.

FN-organet Unescos Verdensarvscenter har sendt et brev til de danske myndigheder for at få mere klarhed over planerne om udvidelserne af Esbjerg Havn.

"Jeg ville være taknemmelig, hvis jeres myndigheder kunne give Verdensarvscentret yderligere klarhed over de tilvejebragte oplysninger, såsom et kort over den planlagte konstruktion samt den virkning, som byggeriet kan have på Vadehavets Outstanding Universal Value (kriterier til vurdering af verdensarv, red.)," skriver Mechtild Rössler, der er direktør for Unescos Verdensarvscenter.

Læs hele historien her.

Hastemøde om it-sikkerhed
Folketingets formand Pia Kjærsgaard (DF) hasteindkalder folketingsmedlemmerne til et møde om it-sikkerhed.

Det skriver TV 2.

Det sker i kølvandet på, at en række politikere har udtrykt deres bekymring over risikoen for russisk spionage. Ved mødet vil folketingsmedlemmerne blive sat ind i, hvilken sikkerhed Folketinget har, og hvilke trusler der reelt lurer.

"Det er nødvendigt med et samlet møde, så vi får mere styr på denne her situation," siger Pia Kjærsgaard til TV 2.

Det sker i dag

  • Arbejdsmarkedets parter mødes til forhandlinger i Forligsinstitutionen klokken 10.
  • Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) skal til nordisk-indisk topmøde i Stockholm, hvor Indiens premierminister Narendra Modi og de øvrige nordiske regeringsledere deltager. Her skal de blandt andet drøfte handel og vækst, global sikkerhed og samarbejde om klima og FN's verdensmål.
  • En tidligere amerikansk præsident kigger forbi Danmark. Bill Clinton skal tale ved en konference i København arrangeret af Presidents Institute. Konferencen har fokus på erhverv, lederskab og teknologi og forventes at have flere tusinde deltagere.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Bondo Christensen

Fhv. formand, Danmarks Lærerforening
lærer (Skårup Seminarium 1982), journalist (Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, 2023)

Ellen Lykkegård

Fhv. gruppeformand, 3F (Den Offentlige Gruppe)
realeksamen (Lem Centralskole)

Karsten Lauritzen

Direktør, DI Transport, fhv. skatteminister (V)
ba.scient.adm. (Aalborg Uni. 2014)

0:000:00