Dagens overblik: "Hvor parterne står nu, er der ikke noget perspektiv i at fortsætte forhandlingerne"

POLITISK OVERBLIK: OK18-topforhandlerne blev sendt hjem fra Forligsinstitutionen efter blot fem timers forhandlinger. Ifølge chefforhandler Flemming Vinther skyldes det korte møde, at der ikke er mere at forhandle om. Eksperter mener, at Danmark er tæt på at ryge ud i en storkonflikt. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Det var stadig lyst, da OK18-forhandlerne på det statslige område i går forlod Forligsinstitutionen efter blot fem timers forhandlinger.

Det står i kontrast til weekendens lange maratonforhandlinger, der først er afsluttet i de sene nattetimer.

Ifølge chefforhandler for de statsligt ansatte, Flemming Vinther, er årsagen til det korte møde, at der nu ikke er mere at forhandle om.

"Vurderet ud fra, hvor parterne står nu, er der ikke noget perspektiv i at fortsætte forhandlingerne. Det har vi meddelt vores modpart og forligsmanden. Det var forligsmanden enig i, og derfor blev det en kort dag i dag," siger Flemming Vinther til TV 2.

Modparten i forhandlingerne, innovationsminister Sophie Løhde (V), har dog endnu ikke opgivet håbet, selvom hun ikke lægger skjul på, at forhandlingerne lige nu befinder sig i "en alvorlig situation".

Parterne skal mødes i Forligsinstitutionen igen tirsdag klokken 10, hvor forhandlerne på det kommunale og regionale område også er indkaldt.

Eksperter: Storkonflikt er truende tæt på
Forhandlingsmødet i dag kan meget vel ende med en erklæring om sammenbrud fra forligsmand Mette Christensen. Flere eksperter peger på, at meldingen fra Flemming Vinther og det korte forhandlingsmøde skal tolkes, som om sammenbruddet allerede er en realitet.

Arbejdsmarkedsforsker og professor Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet siger ifølge Børsen, at han kun kan tolke det, som at der ikke er nogen af parterne, der vil give forligsmanden mulighed for at strikke et løsningsforslag sammen. 

"Og når der ikke er det, så er der kun én ting at gøre for forligsmanden, og det er at erklære forhandlingerne for brudt sammen, og så får vi en storkonflikt," siger Henning Jørgensen ifølge Børsen.

Den opfattelse deles af arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen, der også er fra Aalborg Universitet.

"De næste dage handler om at placere ansvaret for, at det her er et sammenbrud. Derfor erklærer alle parter sig også parat til at lave nye møder og aftaler, nu hvor sammenbruddet er en realitet, så aben kan blive placeret," siger han til TV 2.

To af de journalister, der har fulgt OK18-forhandlingerne tæt, TV 2's erhvervskommentator Ole Krohn og Avisen.dk's nyhedsredaktør Henny Christensen, bakker overfor TV 2 op om de to forskeres vurdering.

Innovationsminister Sophie Løhde understregede dog mandag aften, at hun forventede, at der stadig var noget at forhandle om tirsdag.

Forligsmand Mette Christensen valgte for en uge siden at udskyde konflikten, hvilket flere eksperter dengang mente, at hun kun ville gøre, hvis parterne var kommet afgørende tættere på at blive enige om en aftale, og hun dermed så en mulighed for at lave en aftale.

Nyt fra regeringens kommende energiudspil 
Mens der forhandles i Forligsinstitutionen, har regeringen travlt med at søsætte sit nye energiudspil, der bliver endeligt præsenteret torsdag. Søndag aften kom det frem, at regeringen vil bygge en af verdens største havvindmølleparker. Mandag aften tog Venstre for alvor kampagnehandskerne på, da det skiftede sit velkendte blå logo ud med et nyt grønt design, hvilket er en del af regeringspartiets kampagnebudskab om, at Venstre skulle have sikret, at Danmark er et foregangsland indenfor energi og klima.

Samtidig er mere af indholdet i det kommende udspil blevet afsløret. Ifølge Jyllands-Posten foreslår regeringen, at man politisk holder op med at skelne mellem forskellige energiformer, når det kommer til støtte. Det skal ske fra 2019, når den nuværende aftale om støtte til grønne energiprojekter udløber.

"Der skal være direkte konkurrence mellem vind og sol. På den måde kan vi sikre, at man får mest muligt vedvarende energi for de penge, der blev sat af," siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) ifølge Jyllands-Posten.

Regeringen lægger op til, at der skal gives 4,2 milliarder kroner i støtte til nye projekter med vedvarende energi, hvilket skal bidrage til, at Danmark når målet om, at mindst 50 procent af energibehovet i 2030 kommer fra vedvarende energi.

Valg i Grønland
Dagen i dag byder på et valg i rigsfællesskabet, når grønlænderne skal til stemmeurnerne for at vælge 31 medlemmer til selvstyrets parlament, Inatsisartut.

Det er et valg, hvor der er flere ting, der er relevante at holde øje med. Får Grønland ny leder, og får tilhængerne af hurtig løsrivelse fra Danmark et godt valg? Altinget har skitseret de fire ting, der er værd at holde øje med, når valgstederne lukker ved midnat dansk tid.

Læs med her.

Dagens transfer
Den mangeårige departementschef i Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Thomas Egebo forlader Slotsholmen i dag for at tiltræde som ny administrerende direktør for Energinet. Det er ikke en hr. hvem som helst, der tirsdag forlader den eksklusive klike af departementschefer. Med 16 år som øverste chef overgås Thomas Egebo kun af Erhvervsministeriets Michael Dithmer som den længst siddende af de nuværende departementschefer.

I forbindelse med det jobskifte har Altinget interviewet Thomas Egebo, hvor han blandt andet reflekterer over udviklingen i den offentlige sektor gennem sin lange tid som departementschef. 

Læs hele interviewet her

Det sker i dag

  • Grønlænderne går til stemmeurnerne og skal vælge medlemmer til selvstyrets parlament, Inatsisartut. Valgresultat ventes at foreligge i løbet af onsdag formiddag dansk tid.
  • OK18-topforhandlerne er indkaldt til møde i Forligsinstitutionen klokken 10.
  • Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) rejser til Berlin for at indsamle inspiration til udlændingestramninger fra Tyskland.
  • Venstres folketingsgruppe samles til gruppemøde, hvor partiet blandt andet skal drøfte et borgerforslag om forbud mod omskæring af drenge under 18 år. Forslaget har allerede fået en del bevågenhed på Christiansborg, hvor en række politikere fredag var samlet til et lukket samråd med hele fem ministre for at blive briefet om omskæring og konsekvenserne ved et forbud.
  • Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og den socialdemokratiske formand Mette Frederiksen deltager i Dansk Byggeris årsdag i Tivoli Congress Center i København.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Flemming Vinther

Forhandlingschef, BUPL
soldat, zoneterapeut og butiksassistent

Sophie Løhde

Indenrigs- og sundhedsminister, MF (V)
HA (kom.) (CBS 2007)

0:000:00