Dagens overblik: Mette Frederiksens forslag om højere straffe møder kritik

Der skal satses på forebyggelse i stedet for straf, hvis man skal den personfarlige kriminalitet til livs, siger forsker, efter regeringen i weekenden præsenterede hovedtankerne i stort retsudspil. Få overblikket over de vigtigste politiske nyheder.

"Sandheden er desværre, at udlændingepolitik er tæt forbundet med kriminalitet," siger Mette Frederiksen (S) til Berlingske.
"Sandheden er desværre, at udlændingepolitik er tæt forbundet med kriminalitet," siger Mette Frederiksen (S) til Berlingske.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Malte Bruhn

Velkommen tilbage til endnu en uge i dansk politik. Vi giver dig her de vigtigste nyheder fra weekenden og mandagens morgenaviser.

Retspolitik er udlændingepolitik

Vi starter i Berlingske, der lørdag bragte et stort interview med statsminister Mette Frederiksen (S). Her slog hun til lyd for, at det skal koste meget længere fængselsstraffe, hvis man i fremtiden begår personfarlig kriminalitet.

Her tænker hun blandt andet på vold, voldtægt, gentagelseskriminalitet, organiseret kriminalitet, forbrydelser præget af hensynsløshed og ydmygelseskriminalitet som former, der skal straffes hårdere.

Til Berlingske sagde hun, at udspillet – der præsenteres i sit hele tirsdag – har et klart element af udlændingepolitik over sig.

"Sandheden er desværre, at udlændingepolitik er tæt forbundet med kriminalitet, og at der er en alt for stor gruppe, der ikke er en del af Danmark,” sagde Mette Frederiksen, der efterfølgende har mødt kritik for sin melding.

Ifølge Linda Kjær Minke, professor ved Syddansk Universitet og medlem af Det Kriminalpræventive Råd, viser forskningen nemlig at “længere fængselsstraffe generelt ikke har nogen præventiv virkning.”

“Især på personfarlig kriminalitet. Vil vi kriminalitet til livs, så handler det om at satse på det forebyggende. Det lyder ikke så barskt, men det er jo det, der virker,” siger hun til Berlingske.

Udover at hæve straffene, vil regeringen afsætte et “milliardbeløb” til retsområdet.

V: Gør Muhammedtegninger obligatoriske

Muhammedtegningerne bør være “obligatoriske i folkeskolen.”

Sådan lyder det i dag fra Venstre i København.

"Hvis der rent faktisk er berøringsangst fra lærernes side omkring det her emne, så er der brug for, at man fra statens side slår fast, at det er et emne, som alle elever skal stifte bekendtskab med,” siger Jens Kristian Lütken, beskæftigelses- og integrationsborgmester og leder af Venstres gruppe på Københavns Rådhus til Altinget.

Meldingen kommer efter Altingets historie om, at Københavns Kommune har rådet en underviser til at skrue ned for Muhammedtegninger i et undervisningsforløb, som hun forsøgte at sælge til kommunens folkeskoler.

Ny kritik af Region Midtjylland

Vi fortsætter med Jyllands-Posten, der har gravet videre i sagen om patienter, der ikke har fået erstatning for deres fejlagtige benamputationer.

I dag kan avisen skrive, at to advokater med speciale i patientrettigheder kritiserer Region Midtjylland for på forhånd at have frasortere en potentielt stor gruppe patienter fra at få erstatning i sagen om unødvendige benamputationer.

Kritikken kommer, efter Region Midtjylland i begyndelsen af august oplyste, man er halvvejs i gennemgangen af cirka 1.800 patientjournaler fra de seneste 10 år med henblik på at finde frem til de patienter, som skal vejledes om, at de kan søge erstatning ved Patienterstatningen.

I Jyllands-Posten artikel kan du læse, hvordan Region Midtjylland reagerer på kritikken.

Løkke og Vermunds sommergruppemøder

Næste punkt på dagsordenen er en kort overflyvning over weekendens politiske sommergruppemøder.

Både Nye Borgerlige og Moderaterne brugte lørdag og søndag på at varme op til den politiske efterårssæson.

I den forbindelse brugte førstnævntes formand sin taletid på at gentage Nye Borgerliges “tre ufravigelige krav til en kommende borgerlige statsminister.”

"Der skal som minimum indføres et nyt asylsystem, stilles krav til udlændinge i Danmark om, at de kan forsørge sig selv, og så skal vi sikre, at udlændinge, der begår kriminalitet, bliver udvist,” sagde Pernille Vermund ifølge Ritzau.

Moderaternes formand – Lars Løkke Rasmussen – sagde blandt andet, at han har svært ved at pege på Socialdemokratiet til statsministerposten, så længe Mette Frederiksen er formand.

“Aldrig før har vi haft så egenrådig en regering. Aldrig før - så vidt jeg kan huske - har vi haft en regering, der har sat sig så tungt på centraladministrationen,” sagde han til DR.

Læs også

Søren Gade vender hjem

Vi slutter dagens overblik i Vestjylland Storkreds, der får Venstre-profilen Søren Gade på stemmesedlen ved det kommende folketingsvalg.

Det oplyste han til TV Midtvest søndag.

“Jeg er glad og stolt over, at jeg kan komme hjem til Holstebro og blive opstillet der. Jeg er rundet af Vestjylland,” siger Søren Gade til mediet.

Søren Gade er i dag medlem af Europa-Parlamentet og har tidligere været blandet andet forsvarsminister.

Det sker i dag:

  • Statsrevisorerne holder møde. Beretningerne med statsrevisorernes bemærkninger bliver offentliggjort cirka klokken 13.00 på Statsrevisorernes hjemmeside.
  • Udenrigsministeriet holder sit årlige ambassadørmøde med alle chefer både fra ude- og hjemmetjenesten. Mødet går i gang i dag og slutter fredag.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Pernille Vermund

MF (LA), fhv. formand og stifter, Nye Borgerlige
cand.arch. (Kunstakademiets Arkitektskole 2001)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00