Dagens overblik: Minister sendte brandmænd til lægen, men de blev afvist

Organisationer kritiserer DBU for ikke at ville dele oplysninger med offentligheden om deres værdirpapirer for 200 millioner kroner, og sundhedsministeren sendte bekymrede brandmænd til egen læge, hvor de blev afvist. Få dagens nyhedsoverblik.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Andreas Wind

God morgen og velkommen til det korte overblik over de vigtigste politiske nyheder denne torsdag.

DBU hemmeligholder sine investeringer. Det danske fodboldforbund har tjent millioner på finansmarkederne under coronakrisen, men vil ikke fortælle offentligheden, hvilke selskaber man investerer i. Det skriver Altinget i dag.

Der er tale om hemmeligholdte oplysninger om værdipapirer for 200 millioner kroner, og det får kritik af Transparancy International og Play the Game.

Men DBU’s kommunikationschef Jakob Høye afviser kritikken, da det er Danske Bank, der styrer forbundets investeringer:

"Derfor mener vi ikke, at vi er forpligtet til at udlevere en liste, der ændrer sig løbende, og som ikke engang er i DBU’s hænder på daglig basis”.

Læs hele historien her på Altinget.

Minister sendte brandmænd til lægen, men de blev afvist
Da en række bekymrede brandmænd i maj krævede at få undersøgt deres blod for det giftige stof PFOS, opfordrede sundhedsminister Magnus Heunicke (S) dem til at henvende sig til deres læge.

Men der blev de afvist. Det kan Jyllands-Posten fortælle i dag.

Blodprøverne indgår nemlig ikke i ”standardsortimentet”, lyder en begrundelse fra en læge til en brandmand.

Stoffet PFOS findes i brandskum og er kræftfremkaldende, hormonforstyrrende og påvirker kolesteroltallet, men niveauet af stoffet er aldrig målt i danske brandmænd, selvom en australsk undersøgelse har vist betydelige mængder i deres brandmænd. 

Heunicke fastholder dog sin opfordring om at søge egen læge.

Hækkerup vil have flere fængselspladser
Ifølge justitsminister Nick Hækkerup (S) skal flere pladser i fængslerne være med til at løse problemet med det stigende antal indsatte.

Det fortæller han i et interview til Berlingske. 

Partierne er netop nu i gang med forhandlingerne om en flerårsaftale for Kriminalforsorgen.

Her har flere partier ifølge Hækkerup også bragt muligheden for flere prøveløsladelser i spil. Ministeren er åben for idéen:

”Jeg har sagt til de andre partier, at der er ikke noget, som jeg ikke vil være med til at diskutere,” siger ministeren til Berlingske.

Regeringens klimaplan møder bred kritik uden for Christiansborg
Med regeringens nye Køreplan for et grønt Danmark, sættes den grønne omstillingen ”et gear op”, kunne klimaminister Dan Jørgensen i går fortælle på et pressemøde.

Men stod det til en række aktører uden for Christiansborg, skal speederen presses endnu mere i bund.

Altinget har bedt erhvervslivet, tænketanke og en miljøorganisation om en reaktion på køreplanen, og selvom regeringen får ros for endelig at fremlægge en plan for klimaindsatsen, møder den kritik for at fedtspille på konkrete virkemidler, der giver hurtige CO2-reduktioner.

Energisektoren efterlyser grøn strøm, og Dansk Erhverv venter utålmodigt på en grøn skatterreform.

Læs hele historien her.

Danmark intensiverer dialog om modtagecenter med Rwanda
Danske embedsmænd besøger lige nu Rwanda i forbindelse med regeringens ambition om at etablere et modtagecenter til asylansøgere uden for Europa. 

Ifølge Stig Jensen, der er lektor ved Center for Afrika på Københavns Universitet får det østafrikanske land "dollartegn i øjnene" af de penge og goder, der vil følge med en sådan aftale:

”Danmark har en forestilling om, at Rwanda har en interesse i det her. Men der skal man forstå, at Rwandas regering – som de fleste andre regeringer i Afrika – er stærkt økonomisk presset,” siger han til Altinget.

Men den Afrikanske Union vil stille sig i vejen, vurderer han:

”Jeg er helt sikker på, at man godt ved i Rwanda, at man ikke kan lave den her aftale,” lyder det fra lektoren.

Læs historien her


Det sker i dag:

Klokken 09:00 fortsættes Rigsretssagen mod Inger Støjberg:
Rigsretssagen mod Inger Støjberg i Instrukssagen fortsætter med afhøring af Anne Nygaard Just, forhenværende afdelingschef Frank Bundgaard og af analysechef Henrik Kyvsgaard.

Klokken 11:00 er der åbent samråd om såning af efterafgrøder
Miljø- og Fødevareudvalget har kaldt fødevareminister Rasmus Prehn (S) i samråd om ny model for såning af efterafgrøder.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00