Dagens overblik: Myndigheder blev tidligt advaret om, at aflivning af mink byggede på fejlagtigt grundlag

NYHEDSOVERBLIK: Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) indfører danske sanktioner mod Myanmar, Støjberg udpeger sine tre forsvarsadvokater og rivaler i Radikale har røget fredspibe. Samtidig støtter regeringen nu op en fleksibel genåbning, mens et notat sår tvivl om myndighedernes kerneargument for at aflive de danske mink. Altinget giver et overblik over dagens politiske nyheder.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Martin Mauricio

Godmorgen og velkommen til ugens sidste politiske nyhedsoverflyvning fra Altinget, som i dag byder på nyt om blandt andet rigsretssagen, rokaden i Radikale og aflivningen af Danmarks minkbesætning. 

Mink-aflivning byggede på fejltolkning
Statens Serum Institut blev informeret om, at myndighedernes kerneargument for at aflive alle danske mink formentlig byggede på en fejlfortolkning af svage data, allerede mens millioner af mink fortsat var i live. Det skriver Berlingske.

Avisens har sammen med eksperter gennemgået aktindsigter og hidtil ubelyste dokumenter for at kaste lys over forløbet og argumentationen, der ledte til beslutningen om at aflive Danmarks samlede minkbesætning.

"Argumentet om, at minkvarianter på sigt kunne blive et problem, var for så vidt dækkende. Argumentet om, at cluster 5 i sig selv kunne give vaccineproblemer, var der ikke dækning for. Alt det med en ny pandemi i pandemien var ikke troværdigt," siger tidligere professor i virologi og speciallæge i klinisk mikrobiologi Lars Peter Nielsen, der tidligere har arbejdet ved Statens Serum Institut, til avisen.

Den vurdering kommer på baggrund af et hidtil uomtalt notat fra Københavns Universitet, som punkterer kerneargumentet om, at en hasteaflivning af alle mink var nødvendig for at afværge den vaccinetrussel som en virusmutation - den såkaldte cluster 5-mutation - potentielt kunne udgøre. Den konklusion kunne nemlig ikke udledes af eksisterende data, lyder det i notatet, som instituttet fik overbragt 6. november 2020 - kun to dage efter det historiske pressemøde, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) lancerede aflivningen.

Ny minister vil rydde op efter Løkke
Vi springer videre til en nyhed fra egne rækker. Altinget Kommunal bringer fredag et stort interview med Danmarks nyudnævnte indenrigsminister, Kaare Dybvad (S).

Her fortæller han, hvordan han planlægger at genrejse provinsen og rydde op efter de reformer, Lars Løkke Rasmussen stod i spidsen for som minister i Anders Fogh Rasmussens regeringer.

"Det er mange politiske beslutninger, som er grunden til, at Danmark er blevet så centraliseret. Og det er især politiske beslutninger, der blev truffet i nullerne med kommunalreformen og de reformer, som fulgte efter," siger Kaare Dybvad og fortsætter:

"Det jeg har fået lagt til, er især ambitionen om at sikre udviklingen i hele landet, og sørge for en større decentralisering af vores offentlige sektor."

Radikal rokade forfremmer Lidegaard
Radikale præsenterede torsdag eftermiddag en større rokade, hvor partiet flyttede rundt på flere ordførerposter. 

Men kabalen rykkede også ved magtbalancen i den radikale gruppeledelse. Martin Lidegaard, der i oktober sidste år tabte et kampvalg om at afløse Morten Østergaard som ny politisk leder, er nemlig forfremmet til ny næstformand. En post, som han ellers blev fjernet fra for to år siden.

Ifølge Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, har det været afgørende for politisk leder Sofie Carsten Nielsen at fastholde Martin Lidegaard i partiet, efter at både Ida Auken og Jens Rohde har smækket med døren på deres vej ud af det radikale gruppeværelse.

Læs også

Støjberg udpeger forsvarsadvokater
Inger Støjberg får tre advokater til at føre sit forsvar, når hun skal på anklagebænken i Rigsretten. 

Det kunne advokatfirmaet offersen : christoffersen oplyse torsdag eftermiddag. 

Rigsretten har beskikket advokaterne Nicolai Mallet og René Offersen som forsvarere, og så vil advokat Jonas Christoffersen også indgå i Inger Støjbergs forsvar. Han har tidligere været direktør for Institut for Menneskerettigheder igennem ti år. 

Regeringen åbner for fleksibel genåbning
Smittetallet og antallet af indlagte falder, og derfor åbner regeringen nu for at gennemføre en fleksibel, regional genåbning af samfundet. 

Det skriver Jyllands-Posten

"Vi står ikke lige over for en stor, national genåbning, så vi må tage genåbningen i mindre klumper," siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til avisen. 

Han fortæller, at regeringens eksperter i øjeblikket regner på, om de store elever kan vende tilbage til skoler og uddannelsesinstitutioner, på regionale åbninger og på, om en del af detailbutikkerne kan genåbne. Eksperterne vurderer også, om det er muligt igen at mødes til udendørs idræt og kultur.

Danmark sanktionerer Myanmar
Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) har besluttet at indstille danske udviklingsaktiviteter, der bliver udført gennem offentlige institutioner i Myanmar. Det skriver Politiken

"Vi vil altid være opmærksomme på, at vi rammer målrettet mod militærfolkene, og så må vi se på, hvordan vi kan støtte civilsamfundet uden om regeringen," siger ministeren til dagbladet. 

Ifølge Politiken har den danske støtte til blandt andet klima og fiskeri i Myanmar hidtil udgjort omkring 30-35 millioner kroner. De penge vil Danmark nu i stedet give til grupper, der kæmper for demokrati og menneskerettigheder i landet. 

Det burmesiske militær i Myanmar gennemførte sidste uge et statskup, hvor den folkevalgte regering anført af den civile leder Aung San Suu Kyi blev fjernet fra magten.

Det sker i dag:

  • Klokken 09.30: Afhøringer i Tibetkommissionen fortsætter.
  • Klokken 09.30: Statsrevisorerne holder møde. Dagsordenen er indtil videre ukendt. 
  • Klokken 10.00: Bilkommissionen holder pressemøde om delrapport.
  • Energistyrelsen præsenterer myndighedernes samlede vurdering om KL’s såkaldte “dødsliste” over affaldsforbrændingsanlæg, der skal lukke inden 2030. Vurderingen præsenteres for forligskredsen bag sidste års klimaaftale. Altinget Forsyning kan i dag fortælle, at både Forsyningstilsynet og Miljøstyrelsen er kritiske over for KL’s plan.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00