Dagens overblik: OK18-topforhandler: "Det her er simpelthen en svinestreg af historisk format"

POLITISK OVERBLIK: KL-direktør siger, at storkonflikt kan blive dødsstødet til den danske model, og det er en forsker og politikere enige i. Topforhandler for lønmodtagerne Dennis Kristensen opfatter det som en trussel. Her er dit nyhedsoverblik onsdag morgen.

Dennis Kristensen er oprørt over KL-direktør Kristian Wendelboes udtalelser om, at en storkonflikt kan koste den danske model livet. "En krystalklar trussel," kalder FOA-formanden det. Det ligner aftalt spil, siger han.
Dennis Kristensen er oprørt over KL-direktør Kristian Wendelboes udtalelser om, at en storkonflikt kan koste den danske model livet. "En krystalklar trussel," kalder FOA-formanden det. Det ligner aftalt spil, siger han.Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Velkommen til en kold onsdag morgen i dansk politik.

En morgen, hvor der er skabt fornyet dårlig stemning mellem OK18-parterne, som ellers er i gang med de afgørende forhandlinger om en samlet aftale i dag.

KL: Konflikt kan blive dødsstød for den danske model
Vi begynder med en melding fra den administrerende direktør i Kommunernes Landsforening (KL), Kristian Wendelboe, som har gjort en af topforhandlerne på lønmodtagersiden vred.

Wendelboe siger til Politiken, at en storkonflikt kan blive dødsstødet til den danske model.

"Der er skabt en stemning af, at det er kampen om den danske model, det her. Men jeg tænker faktisk, at det er omvendt. Jeg tror, at den her kamp kan skubbe den danske model ud over kanten," siger Wendelboe, der er kendt som hovedarkitekten bag lærerlockouten i 2013. 

En arbejdsmarkedsforsker er enig, for tilliden mellem parterne er væk, og hvis det kører "af sporet i denne omgang, så er modellen i dyb krise", siger han.

På Christiansborg ser man også med bekymring på en eventuel storkonflikt og dens betydning for at bevare den danske model.

"Folk er bekymrede, og vi bliver nødt til politisk at overveje, hvor mange gange man kan kaste folk ud i det. Men der er ikke draget nogen konklusioner fra politisk side," siger Konservatives gruppeformand, Mette Abildgaard.

Dennis K: Han lægger en skarpladt maskinpistol på bordet
På lønmodtagersiden opfatter én af topforhandlerne, FOA's formand, Dennis Kristensen, meldingen fra KL-direktøren som en krystalklar trussel.

Kristian Wendelboe siger nemlig også i interviewet i Politiken, at ”hvis det her kommer til en konflikt, bliver det så voldsomt, at man er nødt til at forhindre, at det sker igen. Al politisk energi på Christiansborg vil gå på at undgå at komme i den her situation igen."

Det fortolker Dennis Kristensen, som om en storkonflikt vil få Folketinget til "efterfølgende at ændre mulighederne for at anvende kampskridt i den offentlige sektor, fordi konflikten set med politikernes øjne vil have haft for voldsomme virkninger".

"Det er simpelthen fantastisk," skriver Dennis Kristensen på Facebook.

"KL har hermed sendt sin administrerende direktør ud i et frontal angreb på den danske model i den offentlige sektor."

"Det her er simpelthen en svinestreg af historisk format."

Find opslaget via Dennis Kristensens tweet her:

 

 

Læs også

Bocks regnestykke er klar: Vil spare 400 millioner på public service
Kulturminister Mette Bock (LA) holdt i går sættemøde med alle Folketingets partier om et kommende medieforlig.

Her fremlagde ministeren for første gang det samlede regnestykke for, hvor mange penge der vil blive sparet på public service. Det skriver Politiken.

Den samlede besparelse ender på små 400 millioner kroner i 2023. Avisen kan også fortælle, at regeringen vil bruge 50 millioner kroner årligt på den nye tv-kanal, der skal indeholde kultur og folkeoplysning.

Flere venter spændt på at se, om Socialdemokratiet vil gå med i en aftale eller stå udenfor, fordi besparelserne på public service er for store.

Efter sættemødet siger medieordfører Mogens Jensen (S) til Politiken, at ”der skal massive indrømmelser til”.

Ministeren satser på et bredt forlig, og ingen af partierne har da heller forladt forhandlingerne endnu, siger Bock til Ritzau, ifølge blandt andre Jyllands-Posten.

Pind tabte valg om vandtryk
For de indviede kan vi også lige få med, at der formentlig fortsat er udsigt til lavt vandtryk i København.

Uddannelses- og forskningsminister Søren Pinds (V) kandidat til posten som forbrugerrepræsentant i Københavns forsyningsselskab, Hofor, tabte nemlig valget. Det skriver Berlingske.

Søren Pind og andre fremtrædende politikere som Henrik Sass Larsen (S) og skatteminister Karsten Lauritzen (V) har ellers stået bag kandidaten Jesper Schou Hansen, fordi de gennem længere tid har været utilfredse med det lave vandtryk i København, og det ville Schou Hansen gøre noget ved.

Sagen fik endda Søren Pind til at vende tilbage til Facebook, som han ellers havde droppet, for at kunne promovere sagen gennem Facebook-gruppen Sæt vandtrykket op, der er ikke vandmangel i Danmark.

I en kommentar til fravalget af Jesper Schou Hansen står der i dag på vandtrykssiden:

”Desværre er vi, der går op i denne sag, blevet latterliggjort gennem størstedelen af den pressedækning, der har været.”

Det sker i dag
I dag starter et topmøde i København med fokus på Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol som led i det danske formandskab for Europarådet. Formålet er, at medlemslandene skal nå frem til en erklæring, der skal forny brugen af Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. Mødet slutter fredag.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) skal i samråd om konsekvenserne af den mangeårige undervurdering af kvælstof- og fosforniveauet i vandmiljøet. En sag, som Altinget tidligere har beskrevet.

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) og minister for fiskeri Karen Ellemann (V) skal i samråd om EU’s fiskeriaftale med Marokko.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dennis Kristensen

Fhv. forbundsformand, FOA
portør (Amtssygehuset i Herlev 1976)

Kristian Vendelbo

Adm. direktør, KL, formand for udviklingscentret Komponent
cand.polit. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00