Dagens overblik: Partier tøver med at blande sig i sygeplejerskernes konflikt

Enhedslisten kalder to ministre i samråd, afghanere har bedt Danmark om beskyttelse mod Taleban, og den europæiske grænse- og kystvagt har ignoreret meldinger om krænkelser af menneskerettigheder. Få torsdagens nyhedsoverblik.

Efter halvanden måneds strejke blandt sygeplejersker, som vil have højere løn, har regeringen endnu ikke grebet ind i konflikten.
Efter halvanden måneds strejke blandt sygeplejersker, som vil have højere løn, har regeringen endnu ikke grebet ind i konflikten.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Rasmus Straka Skjødt

Velkommen til et rids af torsdagens vigtigste nyheder i dansk politik.

Efter halvanden måneds strejke blandt sygeplejersker, som vil have højere løn, har regeringen endnu ikke grebet ind i konflikten. Men hvordan skal konfliktes løses? Det har Berlingske forsøgt at få svar på ved at lave en rundringning til Folketingets partier.

Sundhedsordfører Per Larsen (K) afviser at støtte et indgreb i konflikten fra regeringens side, fordi "parterne må finde en løsning på, hvordan de kommer videre," mens politisk ordfører Alex Vanopslagh (LA) siger, at konflikten ikke kan nå "en afslutning ved en forhandling. Derfor mener vi, at regeringen skal gribe ind".

Konflikten kan slutte på to måder: Strejken kan fortsætte længe nok til, at sygeplejersker, regioner og kommuner bliver møre og sætter sig til forhandlingsbordet, hvor de finder en løsning. Strejken kan alternativt føre til, at regeringen præsenterer et lovforslag, som – hvis et politisk flertal bakker op –vil ophøje det seneste forlig til lov.

Berlingske har uden held forsøgt at få en kommentar fra Socialdemokratiet og Venstre. Socialdemokratiet henviser til, at beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) tidligere har udtalt, at "af respekt for principperne i den danske model udtaler regeringen sig ikke om verserende overenskomstforhandlinger".

Kritik: Frontex har ikke reageret på krænkelser af menneskerettigheder 

Den europæiske grænse- og kystvagt, Frontex, har ignoreret meldinger om krænkelser af migranter og flygtninges menneskerettigheder på EU's ydre grænser. Det skriver Politiken.

Europaparlamentarikere fra alle de politiske grupper har nedsat en arbejdsgruppe, som har fulgt op på anklager om, at Frontex har været involveret i såkaldte ulovlige "pushbacks" af flygtninge og migranter. Frontex blev sidste år anklaget for at være med til at tvinge migranter, der var i en båd på græsk territorium, tilbage i tyrkisk farvand.

"Frontex har ikke opfyldt sine menneskerettighedsforpligtelser," udtaler den hollandske ordfører for arbejdsgruppen, der foretog undersøgelsen, Tineke Strik fra De Grønne, mens Frontex i en skriftlig udtalelse til Politiken "glæder sig over rapporten fra arbejdssgruppen og dens konklusioner, der bekræftede, at der ikke er tegn på, at agenturet er involveret i nogen krænkelse af menneskerettighederne".

Enhedslisten kalder to ministre i samråd

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard skal i samråd, efter at BT har beskrevet, at frontpersonale blev fyret, fordi de har været langtidssygemeldt med coronasenfølger. Det skriver Enhedslisten i en pressemeddelelse.

"Jeg kan ikke begribe, at både sygeplejersker og sosu'er nu kan miste deres arbejde som følge af coronasmitte på arbejdspladsen. Vi har nu erfaret, at coronasmitte kan medføre en lang periode med senfølger, der vil føre til fravær på arbejdspladsen. De frontmedarbejdere, der havner i den situation, fortjener vores støtte og hjælp – ikke en fyreseddel," siger arbejdsmarkedsordfører Jette Gottlieb (EL), som sammen med sundhedsordfører Peder Hvelplund (EL) har indkaldt ministrene i samråd.

Afghanere har bedt Danmark om beskyttelse mod Taleban

De afghanere, som har arbejdet for Danmark i Afghanistan, har siden april sendt breve til ambassadør Nathalia Feinberg for at få beskyttelse mod Taleban. Afghanerne er blevet henvist til at få tre måneders løn eller en aftale, som, de mener, er ubrugelig. Det skriver Berlingske, som har fået aktindsigt i en brevudveksling mellem de lokalt ansatte afghanerne og den danske ambassade.

"Et stort antal lokalt ansatte har påtaget sig afgørende diplomatiske, politiske, humanitære, sikkerhedsmæssige og udviklingsmæssige roller. Mens de har udført arbejdet, har de været udsat for offentlig genkendelse," skrev de den 18. april, som var omtrent samtidig med, at USA meddelte, at landet ville trække alle soldater ud af Afghanistan.

Korrespondancen består af syv breve og fortsætter frem til 11. juli. Ambassadør Nathalia Feinberg henviser ifølge Berlingske gang på gang afghanerne til tolkeaftalen fra 2013 – selv om afghanerne i brevene ikke mener, at aftalen har nogen værdi i den akutte og farlige situation, der er ved at opstå med Talebans fremfærd.

"Som jeg nævnte allerede tilbage i april, så har vores system to spor at gå efter. 1. Den ene er indimideringsreglen i tolkeaftalen. 2. Tre måneders løn forud, hvis situationen eskalerer. Det beløb kan blive udvidet, hvis situationen udvikler sig og varer mere end tre måneder," svarede ambassadøren den 4. juli

Finansministeriet: Organisationer overvurderer deres reformplaner

Erhvervsorganisationer har lanceret reformplaner, som skal øge den strukturelle beskæftigelse til at sikre flere hænder på arbejdsmarkedet på sigt. Men Finansministeriets beregninger viser, at organisationerne overvurderer effekten af deres forslag. Det skriver Børsen.

Dansk Arbejdsgiverforening præsenterede før sommerferien en reformplan, der ville øge den strukturelle beskæftigelse med mere end 25.000 personer i 2025. Finansministeriet kan få forslagene til at give et øget arbejdsudbud på 2.900 personer i 2025.

Spændet skyldes ifølge Cepos' cheføkonom, Mads Lundby Hansen, at "organisationernes arbejdsmarkedsforslag hviler på gode intentioner og potentialeberegninger". Arbejdsgiverforeningens cheføkonom, Anders Borup Christensen, medgiver, at flere forslag er potentialer, men siger samtidig, at "det er ikke overraskende, at Finansministeriet med deres regneprincipper ikke kan regne på det her".

Partier i København vil splitte forvaltning op

Efter at embedsmænd har fortiet et voksende millionunderskud i Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune, vil Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti have splittet forvaltningen op eller fratage ansvarsområder fra forvaltningen. Det skriver Berlingske.

Socialdemokratiet og De Radikale er åbne for forslaget fra Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti. Socialdemokratiets politiske ordfører på rådhuset, Jonas Bjørn Jensen, siger til Berlingske, at han hverken er sikker eller usikker på, om en opsplitning af forvaltning løser "de problemer, der har været". Han tilføjer, at "det må vi have en åben og fordomsfri diskussion af".

Berlingske har uden held forsøgt at få en kommentar fra teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL) til forslaget om at splitte forvaltningen eller gøre den mindre.

Jyske Bank advarer mod at forlænge coronalån

Vi slutter med, at skatteminister Morten Bødskov (S) og politikerne på Christiansborg bør tænke sig om, før lytter til erhvervslivet, som vil have seks år til at afvikle coronagælden til det offentlige på næsten 30 milliarder kroner. Det mener Jyske Banks direktør, Anders Dam, i Børsen.

"De informationer, jeg besidder, om vores erhvervskunders generelle sundhedstilstand og evne til at betale de udskudte skatter m.v. tilbage, er gode. Vores knap 400 erhvervsrådgivere forudser ikke de store problemer desangående. Derfor bør politikerne tænke sig om en ekstra gang, før de følger ønsket om en generel henstandsordning på de snart forfaldne skatter m.v.," skriver Anders Dam i et skriftligt svar til Børsen.

Dansk Industri, Dansk Erhverv, Horesta, SMV Danmark og Danmarks Restauranter og Caféer (DRC) har sendt et brev til Morten Bødskov, fordi organisationerne frygter, at de nuværende frister for at tilbagebetale gælden vil knække virksomheder, der ellers har en sund økonomi, og at staten derfor vil få svært ved at kradse pengene ind.

Det sker i dag:

  • Klokken 10: Strejkende sygeplejersker demonstrerer blandt andet i Nimtofte klokken 10, i København klokken 11 og i Thisted klokken 14
  • Klokken 16: Tidligere overrabbiner Bent Melchior døde tidligt onsdag morgen i en alder af 92 år. Han bliver begravet på Mosaisk Vestre Begravelsesplads i København. Bent Melchior er særligt kendt for fra 1969 til 1996 at have været overrabbiner ved Det Mosaiske Trossamfund
  • I løbet af dagen: Det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme opdaterer det europæiske "covid-19-kort". Centeret opdaterer hver torsdag kortet, som viser positivprocent og incidens per 100.000 indbygger. Kortet danner blandt andet grundlag for Udenrigsministeriets rejsevejledninger
  • I løbet af dagen: G20-kulturministre mødes torsdag og fredag i Rom. Ministrene har tidligere holdt et række webinarer under Italiens værtskab for G20.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Hummelgaard

Justitsminister, MF (S)
cand.jur. (Københavns Uni. 2012)

Grete Christensen

Fhv. formand, Dansk Sygeplejeråd
sygeplejerske (Holbæk Sygeplejeskole 1981)

Morten Bødskov

Erhvervsminister, MF (S)
BA i samfundsfag (Aalborg Uni. 1994)

0:000:00