Dagens overblik: Regeringen vil afsætte milliardbeløb til opkøb af private boliger

S-erhvervsklub blev brugt til at skaffe ministermøde, Esbjerg Kommune lod brandskole fortsætte udledning af giftigt vand. Regeringen kommer med boligudspil, og støttepartier vil sætte behandlingsgaranti på pause. Få overblikket over dagens nyheder. 

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Karl Emil Frost

God morgen og velkommen til det korte overblik over de vigtigste politiske nyheder denne tirsdag, hvor regeringen vil lancere det boligudspil, som statsministeren varslede i sin åbningstale i Folketinget.

I Berlingske løfter indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad (S) en del af sløret for indholdet af udspillet, som særligt skal sikre, at København er en by, hvor mennesker fra alle sociale lag har råd til at bo.

Med hjælp fra en milliardstor fond skal det være muligt for almennyttige boligselskaber at opkøbe private ejendomme, private boligkvarterer og hoteller, lyder det fra Kaare Dybvad.

”Vi afsætter et beløb, så man kan opkøbe eksisterende ejendomme, hvis det giver mening for dem, der bor der, og dem der skal træffe beslutningerne. Det gælder også hoteller, som måske ikke bruges længere og som måske står over for en stor renovering. Her kan der etableres almennyttige ungdomsboliger,” siger han til Berlingske.

S-erhvervsklub blev brugt til at skaffe ministermøde
Tandlægeforeningen brugte i sommeren 2019 sit 20.000 kroners medlemskab af Socialdemokratiets eksklusive Erhvervsforum Vækst DK til at skaffe et møde med den kommende sundhedsminister, før Magnus Heunicke officielt var udpeget til posten.

Det kan Altinget afsløre på baggrund af en aktindsigt i en mail, der først er sendt til Erhvervsforum Vækst, og som siden ender i Sundhedsministeriet.

Her bad Tandlægeforeningen – med henvisning til sit medlemskab - om et møde med den nye minister. Brevet endte i ministeriet, som arrangerede mødet.

Flere eksperter kalder det problematisk, at medlemskabet er blevet brugt til at skaffe sig adgang til ministeren. Sundhedsminister Magnus Heunicke skriver til Altinget, at han er overrasket over, at der i forbindelse med mødet har været henvist til erhvervsklubben, og at han ikke selv har fået den oplysning.

"Jeg kommer aldrig til at prioritere møder efter hvem, der er medlemmer af hvilke erhvervsklubber, og min møderække som ny sundhedsminister i 2019 med en lang række organisationer bekræfter da også, at Tandlægeforeningen på ingen måde fik noget, der bare ligner særbehandling, hverken positivt eller negativt,” skriver han.

Esbjerg Kommune lod brandskole fortsætte udledning af giftigt vand
I weekenden kunne Jyllands-Posten afsløre, at brandskolen i Esbjerg – ejet af Falck - i 11 år udledte giftige fluorstoffer på et naturareal i direkte strid med reglerne.

I dag kan avisen fortælle, hvordan kommunen efterfølgende i mere end to år lod brandskolen udlede vand til spildevandsanlægget med fluorværdier på op til 670 gange den grænseværdi, som kommunen selv har fastlagt.

Esbjerg Kommunes miljøchef, Christina Egsvang, fremhæver, at kommunen har taget udgangspunkt i kvalitetskriteriet for drikkevand i forbindelse med tilladelsen til brandskolen, fordi der ikke findes nationale kvalitetskriterier for spildevand. Kommunen er nu i ”dialog med virksomheden” og afventer retningslinjer fra Miljøstyrelsen, lyder det.

Forsvaret mangler overblik over giftige grunde

Og så til endnu en historie om forurening i naturen. I Avisen Danmark kan man i dag læse, at Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse ikke har overblik over antallet af forurenede grunde, som er blevet bortforpagtet.

Den udmelding kommer, efter avisen mandag beskrev, at Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse havde bortforpagtet et PFOS-forurenet areal, som blev benyttet af en kvægbonde. Det skete, selvom Forsvaret i to år kendte til forureningen.

”Der er for mig ingen tvivl om, at Forsvaret har en forpligtelse til at holde styr på de her ting, og hvis man ikke har gjort det, er det jo for dårligt. Jeg vil ikke benægte, at de her ting kan ske, men det ændrer ikke på, at det er for dårligt,” siger rådmand for Miljø- og Energiforvaltningen i Aalborg Kommune Per Clausen til Avisen Danmark.

Landbrug & Fødevarers topchef stopper efter sexisme-sag

Anne Lawaetz Ahrnung, der siden 2018 har været administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer, har valgt at opsige sin stilling med øjeblikkelig virkning.

Det sker på baggrund af uenighed med den øverste politiske ledelse om håndteringen af sagen om sexisme i virksomheden DanBred, som Landbrug & Fødevarer ejer 51 procent af, skriver TV 2.

"Der har på intet tidspunkt været tvivl eller inkonsistens i min ageren eller i min rådgivning om, hvordan denne sag burde have været håndteret. Desværre har et flertal i den politisk valgte ledelse – mine arbejdsgivere – ikke lyttet til mig," skriver Anne Lawaetz Arhnung i en pressemeddelelse.

Støttepartier vil sætte behandlingsgaranti på pause
SF, De Radikale og Enhedslisten kræver handling fra regeringen, efter at presset på sygehusene er steget grundet corona-epidemi og 10 ugers sygeplejestrejke. Støttepartierne vil derfor midlertidigt have suspenderet behandlingsgarantien, skriver Jyllands-Posten.

”Regeringen bør så hurtigt som muligt sætte behandlingsgarantien på pause, så man i det mindste sikrer, at de patienter, som er mest plaget af for eksempel smerter i ventetiden, kommer til først,” siger sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen (SF) til Jyllands-Posten.

Det sker i dag:

  • Klokken 9: Rigsretssag mod Inger Støjberg fortsætter
  • Klokken 10: EU's landbrugs- og fiskeriministre drøfter deling af fisk
  • Klokken 12: Der kommer ny rapport fra de økonomiske vismænd
  • Klokken 12:30: Pressemøde om rapport fra de økonomiske vismænd

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00