Dagens overblik: Styrelse erklærer sparekonsulenter på socialområdet ulovlig

NYHEDSOVERBLIK: Kommuners brug af resultatlønnede sparekonsulenter på social- og handicapområdet er ulovlig, lyder det nu fra Ankestyrelsen. Fagbevægelsen kræver lavere skat på ekstra feriepenge, mens byer forpligter sig til grønne busser. Få dit overblik her.

Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Peter Pagh-Schlegel

Godmorgen og velkommen til Altingets politiske morgenoverblik.

Det er ikke lovligt, når kommuner ansætter konsulenter på resultatløn til at finde besparelser på sårbare og udsatte mennesker.

Det slår Ankestyrelsen nu fast efter at have undersøgt en række sager på anmodning fra social- og indenrigsminister Astrid Krag (S).

"Jeg er glad for, at der nu er kommet en afgørelse i sagen, og jeg ser frem til, at de relevante kommuner retter op – både bagudrettet og fremadrettet. Det var en helt forkert tilgang til for eksempel mennesker med handicap, og det er godt, at det bliver stoppet," siger ministeren i en pressemeddelelse.

Sagerne kom første gang i offentlighedens søgelys i efteråret 2019, hvor Altinget kunne berette om, at mindst 19 kommuner havde indgået kontrakter med eksterne konsulentvirksomheder om at gennemgå sager på voksen-handicap-området med henblik på at opnå besparelser. Altingets afdækning har siden vist, at 31 kommuner har indgået denne type samarbejde.

Hovedparten af aftalerne er baseret på et såkaldt no-cure-no-pay-princip, hvor kommunerne kun skal betale konsulenterne, hvis de finder besparelser. Det er denne praksis, som nu er blevet vurderet ulovlig af Ankestyrelsen.

Du kan læse meget mere om sagen her.

FH kræver lav skat på feriepenge
De tre ugers ekstra feriepenge, som vi kan se frem til at få udbetalt i efteråret, skal og må ikke føre til, at flere danskere ryger over topskattegrænsen.

Sådan lyder kravet nu fra fagbevægelsen.

Den oprindelige aftale, hvor fagbevægelsen gik med til at indefryse pengene, var nemlig, at pengene skulle beskattes med en afgift på 38 procent, forklarer formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), Lizette Risgaard, til Finans.

”Så jeg forstår ikke diskussionen eller kravet fra nogen om midlertidigt at hæve topskattegrænsen. Jeg har en klar forventning om, at de 38 procent fortsat gælder i denne situation.”

V, K og R mener alle, at regeringen bør følge FH, mens beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard endnu ikke har ønsket at forholde sig til skatteprocenten, skriver Finans.

Byer forpligter sig til grønne busser
I landets seks største kommuner skal alle nye bybusser fra næste år køre på el eller brint.

Det har kommunerne forpligtet sig til, efter at have indgået såkaldte klimasamarbejdsaftaler med transportminister Benny Engelbrecht (S), oplyser Transport- og Boligministeriet.

Det betyder, at alle nyindkøbte bybusser i København, Aarhus, Odense, Aalborg, Vejle og Frederiksberg skal være nulemissionsbusser fra 2021.

De seks kommuner står i dag for omkring en fjerdedel af den samlede kollektive buskørsel.

”Derfor er det også helt naturligt, at de skal være drivkraften i omstillingen af den kollektive trafik," siger Benny Engelbrecht i en pressemeddelelse.

Uffe Elbæk var bange for Fock
Alternativets partistifter og formand indtil i år, Uffe Elbæk, var bange for sin arvtager, Josephine Fock, og undskylder for, at han ikke formåede at sige fra over for hende under deres fælles tid i Alternativet.

I en længere kronik hos mediet POV International giver han en mildest talt vild beretning om magtkampe og dårligt arbejdsmiljø i partiet, som har stået på lige siden drømmevalget i 2015, hvor partiet kom ind med overraskende ni mandater.

Det var ifølge Uffe Elbæk, da han overværede Josephine Focks tale ved Altingets Sommermøde 10. juni, at han besluttede at løfte sløret for det dårlige forhold til sin arvtager.

"Hun var ikke kommet 16 ord ind i talen, før alle mine personlige oplevelser med at arbejde sammen med Josephine vældede op i mig igen. (...) Jeg følte på en mærkelig udefinerbar måde, at min egen, ja hele Alternativets, historie blev omskrevet for øjnene af mig," skriver han blandt andet.

Du kan læse hele Uffe Elbæks slutreplik her. Den er lang, men hele læsetiden værd. God fornøjelse og god torsdag. 

Det sker i dag

  • Klokken 09.00: Stram Kurs-leder Rasmus Paludan skal møde ved Retten i Næstved, hvor han er tiltalt i 14 nye sager, herunder den såkaldte racismeparagraf. Han står til fire måneders ubetinget fængsel, hvis han dømmes for alle forhold. Dom ventes afsagt torsdag. 
  • Klokken 12.00: Aktionærerne i flyselskabet Lufthansa mødes ekstraordinært for at stemme om, hvorvidt Lufthansa skal tage imod en hjælpepakke på ni milliarder euro fra den tyske regering. Aftalen indebærer blandt andet, at staten får 20 procent af aktierne i Lufthansa, der også må afgive slots i Frankfurt og München.
  • Klokken 12.00: Justitsminister Nick Hækkerup (S) er kaldt i samråd om Erik Solbakke-sagen. Ministeren skal blandt andet overveje, om han vil genåbne sagen mod Solbakke, som i 1989 blev fundet skyldig i mordbrand samt et drab på Fanø og idømt forvaring. Hans skyld er blevet betvivlet af flere. 
  • Klokken 14.30: Der kommer amerikanske tal på antallet af nytilmeldte ledige i sidste uge. Ugen før overraskede tallet negativt.
  • Regeringen indfører med virkning fra den 27. juni en ny model for åbning af grænserne og lempelse af rejsevejledningerne for lande i EU- og Schengenområdet samt UK. Listen over åbne og karantænelande offentliggøres i dag.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00