Analyse af 
Erik Holstein

Dagpengesatsen satte dagsordenen 1. maj

Mens S-formand Mette Frederiksen holdt en tale, der ikke havde meget med 1. maj at gøre, tog både SF-formand Pia Olsen Dyhr og EL-leder Mai Villadsen livtag med den udhulede dagpengesats.

"Når jeg ser et rødt flag smælde". Ved S-formand Mette Frederiksens 1. maj tale var de røde faner skiftet ud med Dannebrog.&nbsp;<br><br>
"Når jeg ser et rødt flag smælde". Ved S-formand Mette Frederiksens 1. maj tale var de røde faner skiftet ud med Dannebrog. 

Foto: Mads Nissen/Ritzau Scanpix
Erik Holstein

Med en baggrund af kolonihave og dannebrogsflag holdt den socialdemokratiske formand og statsminister Mette Frederiksen en tale, der ikke just var præget af arbejderklassens internationale kampdag 1. maj. Snarere virkede det som om, at S-formanden havde forbyttet sin tale 1. maj med en tale, der skulle være holdt grundlovsdag.

Som ventet fremhævede Mette Frederiksen, at Danmark er kommet langt bedre gennem corona-krisen end de fleste andre lande, ligesom den grønne omstilling af Danmark fyldte en del.

Alt tyder på, at Socialdemokratiet ender med at støtte en genopretning af dagpengene – senest som oplæg til næste folketingsvalg.

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget

Mette Frederiksen lagde ikke skjul på, at Socialdemokratiet var blevet presset i en grønnere retning. Ja, hun takkede ligefrem sine politiske rivaler blandt støttepartierne for at at have vredet armen om på socialdemokraterne:

”Hvem havde troet – for bare få år siden – at Danmark som et af de eneste lande i verden ville turde sætte et reduktionsmål på 70 pct. i 2030? Ikke engang jeg selv. Æren tilfalder jer unge. SF. Radikale. Enhedslisten. I insisterede på at få det med i forståelsespapiret. Tak for det! ”

Den sekvens vil nok blive hevet frem et par gange, hvis socialdemokraterne ikke vil imødekomme støttepartierne i de næste ugers hårde forhandlinger om en begrænsning af landbrugets CO2-udledning.

Også opgøret med centraliseringen fik sit i 1. maj-talen, og Mette Frederiksen understregede ambitionen om at flytte uddannelsespladser ud i landet, så man ikke kun kan uddanne sig i de store byer. Et vigtigt punkt for Mette Frederiksens socialdemokrater, men heller ikke det havde særlig meget med 1. maj at gøre.

Mette Frederiksen afsluttede talen med et ønske om, at ”Dannebrog kommer til at vaje ekstra flot i kolonihaverne sommeren over.”

Noget af stilskift fra sidste års 1. maj-tale med Arbejdermuseet som baggrund.

Højere dagpenge i tre måneder
Så var der mere traditionel 1. maj-retorik over talerne fra SF og Enhedslisten.

SF-formand Pia Olsen Dyhr havde denne ene dag forladt favoritemnerne grøn omstilling og børn og unge – og tog i stedet fat på et problem, fagbevægelsen har råbt op om i årevis. Nemlig udhulingen af dagpengesystemet,

Dagpengene har gradvist fået en ringere og ringere dækningsgrad sammenlignet med lønnen. Det skaber konkrete problemer for dem, der bliver arbejdsløse, og det skader opbakningen til fagbevægelsen.

Her foreslår SF – på linjen med fagbevægelsens hovedorganisation FH – at hæve dagpengene med op til 4.000 om måneden under de første tre måneders ledighed for dem, der har været i beskæftigelsen to ud af de sidste tre år. Pengene skal komme fra en sænkning af boligejernes rentefradrag, blandt andet for at mindske skellet mellem lejere og boligejere.

Det forslag satte dagsordenen for denne 1. maj, og det er værd at bemærke, at beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) ikke helt afviste forslaget.

Flertal på vej
Enhedslistens nye politiske ordfører – og de facto leder – Mai Villadsen gik også til angreb på den udhulede dagpengesats. Enhedslisten kan ikke støtte SF´s model, men der er ingen tvivl om, at begge venstrefløjspartier vil blive ved med at presse på for en forbedring af dagpengesystemet.

Dansk Folkeparti er ligeledes parat til at modvirke udhulingen af dagpengene, og dermed er der et flertal, den dag socialdemokraterne vil være med.

Indtil videre skyder regeringspartiet dagpenge-problemet væk til den anden side af coronakrisen. Socialdemokraterne anerkender problemet, om end det sker med formuleringen om, at det problem ”ikke er øverst på prioriteringslisten”.

Men alt tyder på, at Socialdemokratiet ender med at støtte en genopretning af dagpengene – senest som oplæg til næste folketingsvalg.

Politisk vil 1. maj. 2021 primært blive husket som den dag, en forbedring af dagpengene for alvor kom på dagsorden.

Stilmæssigt vil denne 1. maj blive husket for en socialdemokratisk leder med kolonihaven som baggrund og Fælledparken i København med coronatest-telte i stedet for røde faner.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mai Villadsen

MF (EL), fhv. politisk ordfører

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Peter Hummelgaard

Justitsminister, MF (S)
cand.jur. (Københavns Uni. 2012)

0:000:00