Dan Jørgensen: Den amerikanske drøm lever - i Danmark

KOMMENTAR: Donald Trump virker besat af Danmark. Desværre har præsidenten ikke helt forstået, hvordan vores skandinaviske velfærdsstat fungerer, skriver Dan Jørgensen.

I går var der midtvejsvalg i USA. Blandt de vigtige temaer i valgkampen har været almindelige amerikaneres adgang til sundhedsforsikring.

I den forbindelse har Danmark også igen været omdrejningspunkt for en del diskussioner. Og det med god grund. Den amerikanske drøm lever – ikke i USA; men i Danmark.

Præsident Trump ved godt, han har en dårlig sag, når det kommer til spørgsmålet om sundhedsforsikring i USA. Han læser nemlig også meningsmålinger, og faktum er, at et stort flertal af amerikanerne faktisk ønsker en anden vej for USA på dette område.

Stadigt flere amerikanere spørger: Hvorfor kan man i stort set alle andre frie lande i verden finde ud af at have en offentlig sygesikring, der leverer bedre og billigere sundhedsydelser end USA?

Hvad gør Trump? Skifter han politik? Lytter han til folket? Nej, han forsøger i stedet at få valget til at handle om noget helt andet. Immigration, transseksuelles rettigheder og – selvfølgelig fristes man til at sige – ham selv.

Trump har åbent sagt, at han mener, at vælgerne skal betragte valget som et spørgsmål om, hvorvidt folk er for eller imod ham som præsident.

At han dog også tager spørgsmålet om sygeforsikring alvorligt, så vi, da Det Hvide Hus i sidste uge offentliggjorde en rapport om ”nordic socialism”. Et dokument, der angreb de skandinaviske lande og vores samfundsmodeller.

Levestandarden er 15 procent lavere i de nordiske lande end i USA, lyder det i rapporten. Men det er selvsagt noget vrøvl. BNP er ganske rigtigt større per indbygger i gennemsnit, men det dækker over en enorm ulighed.

Faktum er, at en almindelig amerikaner med en almindelig løn tjener betydeligt mindre end en dansker i tilsvarende situation. Dertil kommer, at de udgifter, som en amerikaner skal betale til sundhedsforsikring og uddannelse osv., langt overstiger den øgede udgift, som en dansker har til den højere skat, der betales her i landet.

De facts gjorde jeg klart i en lille video henvendt til det amerikanske publikum. Kort tid efter at jeg selv havde lagt den online, delte den amerikanske senator Bernie Sanders den på sin egen facebookside. Ledsaget af pæne ord om Danmark. Videoen er set af over en million mennesker nu – rigtig mange af dem er amerikanere. En del mindre end de 35 millioner, der har set den video, jeg lavede for et par måneder siden som svar på et Fox News-angreb på Danmark. Men det er dog stadig en del.

Det tager jeg som et tegn på, at der er en stigende lydhørhed i USA over for de politikere, der ønsker at bevæge USA i en mere social retning. Og dem er der heldigvis flere og flere af.

Den amerikanske drøm er desværre en utopi i USA. Tanken om, at alle kan får et godt og frit liv, uanset hvem man er, findes ikke længere hos særligt mange amerikanere. Men den findes jo faktisk her i landet. Og det er det, som mange – herunder Bernie Sanders, Hillary Clinton m.fl. – har set.

Nogen skandinavisk velfærdsstat bliver landet næppe nogensinde. Men mindre kan også gøre det. For eksempel vil adgang for alle til en sundhedsforsikring samt bedre mulighed for at få en uddannelse for folk, der ikke har rige forældre, som er det, mange demokrater kæmper for, være et stort skridt i den rigtige retning.

Om midtvejsvalget faldt ud i den retning eller ej, ved jeg ikke i skrivende stund. Men jeg glæder mig over, at Danmark har været en del af den amerikanske valgkamp, og jeg krydser fingre for Demokraterne.

------

Dan Jørgensen er medlem af Folketinget og næstformand i Socialdemokratiets folketingsgruppe. Han har tidligere været fødevareminister og medlem af Europa-Parlamentet. Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egne holdninger. 

Forrige artikel David Trads: Det er selve Vestens fremtid, som er på valg i USA David Trads: Det er selve Vestens fremtid, som er på valg i USA Næste artikel Jarl Cordua: Regeringen dropper aftale om sundhedsreform før valget Jarl Cordua: Regeringen dropper aftale om sundhedsreform før valget
 • Anmeld

  Anders Nielsen · p.hd

  Trump følger bedre med end Dan Jørgensen

  Trump følger da godt med, hvis han får sine oplysninger fra danske stats financierede medier, så er ligheden vel ganske stor med venezuela, der er journalisterne også ganske ensporede.
  Dækningen af valget i USA ryster mig virkelig, hvis det kommende forketingsval skal dækkes af samme journalister, som nu har ført kampagne mod Trump, så siger jeg tak for kaffe.

 • Anmeld

  Kim Nielsen

  For meget dækning

  Velbekommen Anders Nielsen med kaffen
  Dækningen af USA generalt og ved valg er helt uden af proportioner.
  Det forekommer dækningen er intens og mere deltaljerede end ved et folketing i Danmark
  Man skulle med dækningen tror at Danmark var blevet en delstat i USA, og danskerne derved havde ret til senatet, repræsentanternes hus og om det er Trump eller en aden der skal være præsident

 • Anmeld

  Bertel Johansen · Maskinmester

  Der er ikke ret mange Socialdemokrater i USA

  Dan Jørgensen har ikke forstået holdnings-forskellen på hhv. danskere og amerikanere når han vælger at se bort fra BNP som velfærds- og rigdomsmarkør.

  I USA er flertallets holdning åbenlyst fortsat den, at stor forskel på indkomster er helt i orden, når bare mulighederne for den enkelte for at ændre egne vilkår er gode nok.

  Så hans sammenligning af "den almindelige med den almindelige løn" er falsk, da udbredelsen af denne ikke-eksisterende-gruppe er endog MEGET forskellig imellem USA og Skandinavien.

  Men en sammenligning af BNP, og dermed dækning af alle, er og bliver mere relevant, hvorfor Trump jo har ret i sin kritik af Dan Jørgensens postulat.

  Vi som flest her i Skandinavien ønsker så et andet sygesikringssystem end folk som flest åbenbart ønsker i USA, så Dan Jørgensen kommer nok til at leve med, at der ikke er ret mange Socialdemokrater i USA, og heller ikke er udsigt til det. Så "den amerikanske drøm" lever bestemt ikke i Danmark eller Skandinavien. Hvis det var så vel havde vi jo et større BNP og større indkomster.

  Og det selv om DR-TV`s journalister dækker politik i USA som om Trump slet ikke er udtryk for et demokratisk valgresultat.

 • Anmeld

  Kim Nielsen

  Den forrige forfattere

  Det er lidt at et postoulat at skrive flertallet i USA synes det er i orden, at der store forskelle på , når bare den enkeltes muligheder for den enkelte at ændre sit vilkår

  Der er heldigvis flere og flere amerikanerne der tager adstad for den asociale super liberalistisk økinomiske som den forrige forfattere
  Det er den eneste jeg stødt på, der mener bekæmpelse af ulighed er en form for missindelse og det giver der for lidt forståelse, hvorfor forfatteren argumenterer for, at EU sikre det socialesikkerhedsnet - hvilket er faktuelt forkert

  Fra at der var en stor modvilje mod sundhedsreformen i USA fra republikanernes side har det ændrede sig fordi amerikanerne har forstået at det DR en fordel at have et fælles og solidarisk sundhedsstystem

 • Anmeld

  Bertel Johansen · Maskinmester

  Bem. til Kim Nielsen

  -nu er der jo en endog MEGET stor forskel på den økonomiske ordning for det danske sundhedssystem, og så Obamar-care som rent faktisk efterhånden har fået en god opbakning i USA.

  Så det bliver USA´s vælgere jo ikke Socialdemokrater af, og her kunne vi godt efterspørge noget mere reel oplysning af DR-TV`s journalister.

  Og vi kan også med en vis ret efterspørge lidt mere respekt fra Dan Jørgensen og nogle af hans kolleger på Christiansborg på resultaterne af valg i USA.

  Det er jo som om, at hvis ikke dem De "holder med" derovre vinder, er det nærmest en slags fejltagelse.

 • Anmeld

  Kim Nielsen

  Bertel Johansen

  Nu har jeg bare konstaterede at flertallet af amerikanerne går ind for sundsreformen - jeg har ikke forholdt mig til forskellen mellem finansieringen i USA, men USA er stadig langt efter Danmark, når det gælder et sundhedsvæsen der er baserede på fællesskab og solidaritet, men amerikanerne bevæger sig i den rigtig

  Nyhedsprogrammerne på DR 2 efter ofte ikke alsidigkravet - man skal ikke have set mange, at Trump er latterlig, uberegnelig og populist, Putin er krigerisk og ville underlægge sig alle landene i Europa, at over 90 % debtører, eksperter og kommentatorer i indslag om EI, er meget Pro EU
  Det er tankevækkende at dækning af de nævnte eksempler og område forekommer det, at DR2 ikke at leve op til kravet om til alsigdighed og saglighed

 • Anmeld

  Allan Gorm Larsen · Pensionist

  USA, Trump og Danmark.

  Ja, jeg kan kun sige at eftersom hele verden, inkl. Danmark. Politikere såvel som journalister, ikke siden Trump kom til, har bestilt andet end at hælde den ene spand møg, efter den anden ud over USA og navnlig Donald Trump, så må han jo nødvendigvis slå igen. Det ville enhver anden også have gjort.