Kommentar af 
Dan Jørgensen

Dan Jørgensen: Derfor er Bernie Sanders en god nyhed for Danmark

KOMMENTAR: Selvom det kan blive svært for Bernie Sanders at omsætte sit kandidatur til præsidentvalget i USA med Det Ovale Værelse, kan det alligevel blive en stor gevinst for den amerikanske befolkning, men også for lille Danmark, skriver Dan Jørgensen.

Den amerikanske senator Bernie Sanders går til valg på blandt andet en mindsteløn på 15 dollars.
Den amerikanske senator Bernie Sanders går til valg på blandt andet en mindsteløn på 15 dollars.Foto: Yuri Gripas/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Senator Bernie Sanders har nu meldt sit kandidatur. Senatoren fra Vermont vil være USA’s næste præsident. Lykkes han med projektet, vil det være fantastisk for Danmark.

I søndags – to dage før Sanders offentliggjorde sit kandidatur – postede senatoren en Facebook-video om Danmark. Den slags er selvsagt nøje planlagt lang tid forinden. Intet overlades til tilfældighederne i så stor og professionel en kampagne.

Temaet for videoen er, hvordan Danmark er blevet det land i verden med den lykkeligste befolkning. Svaret: at danskerne lever i et trygt velfærdssamfund med lighed, tillid, muligheder og samhørighed.

Tænk, hvis USA kunne lære af vores lille land? Tænk, hvis Demokraterne med Sanders i spidsen faktisk får sat en ny politisk dagsorden på den anden side af Atlanten?

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler. 
Debatindlæg kan sendes til: [email protected]

For det første ville det selvsagt være en kæmpe gevinst for de mange amerikanere, der i dag er ofre for uligheden. Folk, der lever på bunden af samfundet i USA, har virkelig ringe kår. Ligesom den store middelklasse i landet også vil få langt flere muligheder. Sanders går til valg på at sikre offentlig sundhedsforsikring til alle, gratis uddannelser og en minimumsløn på 15 dollars. Det vil være ændringer, der kan mærkes.

For det andet er der for vores lille land også en gevinst. En fordel, vi allerede nu kan mærke. Der ligger nemlig en enorm branding-værdi i, at vi er blevet omdrejningspunktet i en af de vigtigste politiske debatter i USA.

Kan Sanders vinde valget? Personligt tror jeg desværre, det bliver svært.

Dan Jørgensen (S)

Men hvad betyder et brand, tænker nogle måske? Det betyder utroligt meget.

At USA’s måske kommende præsident peger på vores land som en rollemodel, gør, at vi – udover at kunne ranke ryggen i stolthed – også kan glæde os over, at det formentlig vil betyde, at der vil blive skævet mere til os på den globale scene generelt. Den slags opmærksomhed kan veksles til politisk indflydelse, eksportindtægter, mere turisme og flere udenlandske investeringer.

Kan opmærksomheden skade Danmark? Risikoen er der selvsagt, for når en magtfuld og populær kandidat fremhæver os som noget godt, er der andre, der vil forsøge at sværte os til. Det har vi allerede set forsøg på fra Fox News og endda en rapport fra Det Hvide Hus, hvor Danmark bliver sammenlignet med Venezuela og nedgjort for at være et socialistisk ineffektivt land.

For mig at se er det imidlertid en modstand, der er til at overkomme. Sanders plejer at vinde debatterne om den skandinaviske velfærdsmodel, når han tager dem. Og kvaliteten af argumenterne imod den skandinaviske velfærdsmodel er mildest talt ikke overbevisende. ”I betaler utroligt meget i skat,” lyder det mest gængse argument. Ja, det gør vi i kroner og øre, men ser man på, hvad borgerne får igen, er det jo faktisk en ganske god forretning for den enkelte.

Kan Sanders vinde valget? Personligt tror jeg desværre, det bliver svært. Dels fordi han ikke er en midtersøgende kandidat, der trækker stemmer over midten. Dels på grund af hans høje alder.

På den anden side set er der jo sket underligere ting i amerikansk politik – se bare på den nuværende beboer i Det Hvide Hus. Og så skal vi huske, at Sanders jo faktisk var en seriøs udfordrer til Hillary Clinton ved sidste valg.

Foreløbig går det godt for Sanders. Han samlede 39 millioner kroner ind første dag i sin kampagne, og målet om at engagere en million frivillige i sin valgkamp ser ikke ud til at være umuligt.

Jeg mødte selv Bernie Sanders i december (hvor ovennævnte video skulle optages), og jeg må sige, at hans idealisme og energi er ret imponerende. Det, tror jeg, mange flere vil mærke og anerkende i de kommende måneder.  

Under alle omstændigheder skal vi nok vænne os til, at den danske samfundsmodel er på dagsordenen i USA frem mod præsidentvalget. Jeg glæder mig.

------

Dan Jørgensen er medlem af Folketinget og næstformand i Socialdemokratiets folketingsgruppe. Han har tidligere været fødevareminister og medlem af Europa-Parlamentet. Indlægget er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)

0:000:00