Dan Jørgensen: Et valg om ulighed

KOMMENTAR: Det kommende folketingsvalg bliver et valg om (u)lighed. Skatteministeren har ikke noget imod, hvis regeringens politik fører til øget ulighed. Men i Socialdemokratiet vil man, at de, der har mest, også er dem, der bidrager mest, skriver Dan Jørgensen (S).

Uligheden stiger i hele verden i disse år – også i Danmark. Det er en alvorlig og skadelig udvikling, som skal vendes. Derfor foreslår Socialdemokratiet nu en række tiltag, der skal sikre, at de, der har mest i vores samfund, kommer til at bidrage mere til fællesskabet.

Vi råber vagt i gevær, fordi vi kan se, at den procent med størst kapitalindkomst i vores samfund har forøget sin andel af den samlede indkomst markant. På bare tyve år har den rigeste procent fordoblet sin andel af den samlede formueindkomst her i landet. Det betyder, at omkring halvdelen af den samlede indkomst fra aktier går til bare én procent af befolkningen. Det er ikke en sund udvikling.

Helt konkret vil vi gøre fire ting: afskaffe topskatterabatten på store kapitalindkomster, tilbagerulle skattelettelsen på høje aktieindkomster, aflyse forhøjelsen af loftet for aktiesparekontoen samt aflyse forhøjelse af investorfradrag.

For Socialdemokratiet er for stor en ulighed et problem, fordi den undergraver sammenhængskraften i et land. Se blot på USA, hvis man vil vide, hvor galt det kan gå.

Det danske velfærdssamfund bygger på en høj grad af lighed. Det skal vi gerne fortsætte med. Ud over at ligheden binder os sammen som folk, så er det også helt nødvendigt, at de rigeste i vores land bidrager mest til fællesskabet. Velfærd koster penge, og her er det et godt princip, at de bredeste skuldre bærer det tungeste læs.

Dette står selvsagt i grel modsætning til regeringen, hvis skatteminister Karsten Lauritzen (V) jo tidligere direkte har sagt, at han sådan set ikke har noget imod, hvis regeringens politik fører til højere ulighed.

Senest har vi set denne holdning udtrykt i konkret politik i den nye finanslov, som man netop har vedtaget sammen med Dansk Folkeparti. Her er det velfærden, der skal betale for, at nogle af de superrigeste i dette samfund kan få billigere lystbåde og privatfly. Det er så skævt, at det skriger til himlen.

Der tegner sig et meget tydeligt valg frem mod, at danskerne i det nye år skal til stemmeurnerne.

Ønsker man en vej, der i stadigt stigende grad øger uligheden, eller vil man have forandring? Hvis det sidste er tilfældet, har vi socialdemokrater nu peget på en del af løsningen.

------

Dan Jørgensen er medlem af Folketinget og næstformand i Socialdemokratiets folketingsgruppe. Han har tidligere været fødevareminister og medlem af Europa-Parlamentet.

Forrige artikel Martin Lidegaard: Vi svigter klimaet fatalt Martin Lidegaard: Vi svigter klimaet fatalt Næste artikel Jarl Cordua: Vil Mette Frederiksen give dødsstødet til den øde ø? Jarl Cordua: Vil Mette Frederiksen give dødsstødet til den øde ø?
Partilederne vil ud af coronakrisens konsensus

Partilederne vil ud af coronakrisens konsensus

ANALYSE: Mette Frederiksen holdt endnu en landsmodertale grundlovsdag, mens alle de øvrige partiledere forsøger at sparke den politiske debat i gang igen. Thulesen holdt en skarp tale, og DF har nu lagt sig fast på en udmeldelse af EU.