Dan Jørgensen: Løkkes grønne retorik er et fupnummer

KOMMENTAR: Lars Løkke vil gerne være en grøn statsminister. Det er godt. Men det kræver handling. Floromvundne taler og fine ord gør det ikke alene, skriver Dan Jørgensen (S).

Det lyder unægtelig godt, når Lars Løkke skruer op for den grønne retorik.

Det er han dygtig til. Ingen tvivl om det. Han har ovenikøbet nu skiftet landbrugets ven, Esben Lunde Larsen, ud med den sympatiske Jakob Ellemann-Jensen. En mand, der ligefrem er kendt for at være lystfisker. Kan det blive grønnere, vil nogen måske spørge?

De fleste vil dog næppe være imponerede. Mon ikke flertallet godt kan gennemskue regeringens fupnummer?

På overfladen er det jo fint nok, at man nu vil have flere elbiler. Jeg klager bestemt ikke over, at Lars Løkke har ladet sig inspirere af vores grønne klimaudspil. Godt nok er det ikke mange måneder siden, at regeringen kaldte de selv samme ideer for urealistiske, alt for dyre og helt umulige at gennemføre. Men nu har piben fået en anden lyd. Det hilser jeg da velkommen – selv om vi stadig har til gode at se konkrete resultater.

Det, der er det store problem, er selvsagt, at det, man kommer med, samlet set er for lidt og for sent. Og det vel at mærke efter tre år, hvor man har haft travlt med at vedtage tiltag, der decidereret har skadet vores miljø og natur.

Kan læseren huske landbrugspakken? Noget af det første, regeringen vedtog. Det havde nær kostet den livet, og ministeren Eva Kjer Hansen måtte gå af. Men den blev vedtaget. Med vold og magt pressede statsministeren igennem, at landbruget – mod alle biologers vejledning – skulle have lov til at sprøjte mere og sprede mere gylle.

Det skulle desværre vise sig blot at være første angreb på vores miljø. Senere forsøgte man at aflyse opførslen af allerede aftalte nye kystnære vindmøller. Man ville droppe den beskyttelse af vores strande, som Stauning i sin tid indførte, og i EU allierede man sig med et par østeuropæiske lande for at sikre, at landmændene skulle kunne fortsætte med at bruge farlige giftstoffer, som slår vores bier ihjel.

Samlet set tror jeg aldrig, at Danmark har haft så sort en regering. Er den nu blevet grøn? Næppe. Mon ikke der er tale om, at man har læst meningsmålinger, der viser, at danskerne faktisk går op i de grønne spørgsmål?

Men tvivlen skal selvsagt komme Lars Løkke til gode. Kom på banen, statsminister. Ud over at kopiere dele af vores klimaudspil må du da have andet i posen. Du kommer nok ikke uden om at stille krav til landbruget. Vi skal passe langt bedre på vores grundvand og naturen – herunder også bierne.

Du er meget velkommen til at søge inspiration i mit partis omfattende grønne udspil. Her vil du også kunne finde gode ideer til, hvordan vi kan sikre mere sammenhængende natur og urørt skov. Men hr. statsminister, hvis du gør det, så lad lige være med kun at kopiere overskrifterne denne gang. Virkemidler og politiske tiltag skal følge med.

-------------

Dan Jørgensen er medlem af Folketinget og næstformand i Socialdemokratiets folketingsgruppe. Han har tidligere været fødevareminister og medlem af Europa-Parlamentet. Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Forrige artikel David Trads: Yes we can forbedre klimaet! David Trads: Yes we can forbedre klimaet! Næste artikel Jarl Cordua: Operation overtag oppositionens klimapolitik Jarl Cordua: Operation overtag oppositionens klimapolitik
 • Anmeld

  Christian X

  Alle politikeres bud er lige gode

  og lige dårlige, da ingen ved nok.

  https://ing.dk/artikel/80-pct-varm-luft-kreativ-bogfoering-klimaplan-modvind-foerste-floejt-214959

  Nogle mener, at det er vigtigere, at 5 mio. mennesker reducerer CO2 med 20% og dermed færre penge at forske for, end at der om 13 år er 1 mia. flere mennesker, der alle ønsker forbrug, der svarer til et CO2 forbrug, der er 100% større end det, de fødes til.

  Andre mener, at landbruget skal holdes fri og fortsat støttes...
  Når landbrug skal have krisehjælp, burde man give den i form af ekspropriations erstatning af sårbar jord (bl.a. omkring drikkevandsboringer).

  Det bedste Danmark kan gøre er at forske, teknologiudvikle og indføre kloge incitamenter.

  https://www.information.dk/indland/2018/10/vismand-kan-godt-leve-svag-vaekst-forlange-stoppet-giver-mening?lst_frnt

 • Anmeld

  Kim Kaos

  Alle

  Alle politikernes grønne retorik er et fupnummer.

  Og hvad fanden hjælper det at vi alle sammen spiser blomkål når Indien og Kina er begge i gang med at opfører hundredvis af kulkraftværker i disse år.

 • Anmeld

  Lisbeth Sørensen

  Borgerlig grøn politik...Ha, Ha, Ha..

  "den sympatiske Jakob Ellemann-Jensen. En mand, der ligefrem er kendt for at være lystfisker. Kan det blive grønnere, vil nogen måske spørge?"

  Det kan det vel godt. Da ca. 80% af fisk dør, efter fanget selvom såkaldt fint fiskeri som "fluefiskeri", som Elleman, som farmand i skotland altid. (Uffe er på laksetur hver anden uge i skotland, hos en eller anden Dansk milliardær der)..

  " Med vold og magt pressede statsministeren igennem, at landbruget – mod alle biologers vejledning – skulle have lov til at sprøjte mere og sprede mere gylle"

  Man kan altid regne med borgerlig gylle. Det er lige som sikkert som at vi kommer til at se sol i morgen. Ihvertfald i fem minutter. De blås agenda er altid at synke folket i armod, forurening, så vidt som generelt psykopati.


  "De fleste vil dog næppe være imponerede. Mon ikke flertallet godt kan gennemskue regeringens fupnummer?",,¨¨

  Det var i gamle dage at folket var velinformeret. I dag er det informeret via borgerlige medier som radikale Politiken, borgerlige BT, B-og deres 6o lokalaviser- , WA-også belgiske B- JP mv. mv. ..Altså uindormeret..
  90% af de Danske medier er blå, og repræsentere ikke Danskere...

  Den næste røde regering burde satse på at få fjernet deres statskroner, så folkets kroner kan genklange. Altså ca. 80% af mediernes statskroner må fjernes-de borgerlige-, da de ikke repræsentere folket.

  Det eneste LLR har i posen, er forsøg på at få flere penge skrabet hjem i trillebør i top 1% hjem, direkte fra skats hovedkontor, som nu ligger i lolland, og bestyres af diverse mennesker med høtyve som udgangspunkt. Altså ikke særligt seriøst mere!

  Borgerlige grøn agenda , er lige så seriøst som .....Hrm. Tory i UK, og Trump i USA. Altså totalt manglende. • Anmeld

  Niels Jørgen Langkilde · Direktør, fhv MF

  Nu skal der sættes gang i brede og grønne forlig

  I miljøpolitisk henseende er Danmark en lille landsby. Vi er helt afhængige af, at også omverdenen gør noget og gerne gør det i samme retning som os. Så vil det hjælpe på klima, miljø og vor sundhed.

  Vi havde en gang med miljøminister - han hed S. Auken - som kørte alt benhådt igennem og meget ofte med et snævert flertal. De snævre løsninger holdt 1-2 eller 3 år, så var der valg, og så forsvandt mange af dem. Lad os få brede flertal, så det vedtagne holder længe.

  Dagens glade aftaler om cirkulær økonomi følger godt op. Her er det desværre kun regering, DF og Det radikale Venstre, som er med. S og SF burde stige på her sammen med Alternativet. Der er bebudet mange nye udspil og aftaler. Stå sammen og talt de grønne løsninger op. Ellers får I ikke erhvervslivet til at satse stort. Følge op med udbud af statslige, regionale og kommunale opgaver og bed om grønne løsninger. Det offentlige køber så meget ind, at det kan gøre en stor forskel.

 • Anmeld

  Lisbeth Sørensen

  "Dagens glade aftaler om cirkulær økonomi følger godt op. Her er det desværre kun regering, DF og Det radikale Venstre, som er med. S og SF burde stige på her sammen med Alternativet. "

  Du er jo tabt bag toget mand?

  Bevis venligst hvorledes i borgerlige støtter den grønne agenda? Det er jo totalt falskt, og du ved det.

  Er du ansat i Venstre? Der er så useriøst at man krummer tæer, i skam over at være Dansker, og vidne til sådanne løgne. Ingen grøn agenda, uden statslig støtte. Ikke en krone må gives til de private her.

  Regeringen burde starte sit eget "vesta-sol-wave energy- program op. Via en national velfærdsfond som Norges. DK står ypperlig stillet til at tjene styrtende på en sådant. Gerne i konkurrent med Vestas, mv.

 • Anmeld

  Niels Jørgen Langkilde · Direktør, fhv MF

  Negative og fejlagtige Lisbeth Sørensen

  Jeg er konservative og har været det siden min tidligste ungdom. Da jeg var 15 var jeg i gang med de første demonstrationer med "røg, møg og støj" som vi kalde den gang. Konservative Gymnasiaster var i spidsen med det budskab. Mine socialistiske ok kommunistiske venner på gymnasiet arbejdede for at fremme den socialisme og den kommunisme, som har ødelagt og stadig ødelægger vor alles natur og miljø mest.
  Konservative var tidligt i gang, faktisk helt fra partiets start, og da jeg kom til var det Knud Bro og fhv. finansminister Poul Møller sammen med H. C. Toft der inspirerede på det grønne område. Andre rynkede næste. Verdensrevolutionen var vigtigere. Da socialdemokraterne tod over, kun du høste Tofts arbejde med at etablere miljøministeriet.
  8 år har jeg tilbragt med konservativ miljøpolitik på Christiansborg, 4 som embedsmand, 4 som valgt politiker og miljøpolitisk ordfører. Jeg har været med til at skrive to miljøprogrammer og lavet talrige forslag og fået meget gennemført sammen med mange andre - ikke mindst de borgerlige partier. Selv DN måtte rose. Jeg skal ikke trætte med mere info, men du må revidere dine udokumenterede påstande eller revidere dem. Du splitter i stedet for at samle. Kom ind og tag ansvar, og vær med til at bygge en bedre verden.
  I denne uge om også den ny skovstrategi fra regeringen. Meget fint. Den skal suppleres med, at vi bygger mere i træ, for det er mere bæredygtigt. Det skal vi have kvoter for. For CO2-bindingen er helt nødvendig.