Dan Jørgensen: Løkkes grønne retorik er et fupnummer

KOMMENTAR: Lars Løkke vil gerne være en grøn statsminister. Det er godt. Men det kræver handling. Floromvundne taler og fine ord gør det ikke alene, skriver Dan Jørgensen (S).

Det lyder unægtelig godt, når Lars Løkke skruer op for den grønne retorik.

Det er han dygtig til. Ingen tvivl om det. Han har ovenikøbet nu skiftet landbrugets ven, Esben Lunde Larsen, ud med den sympatiske Jakob Ellemann-Jensen. En mand, der ligefrem er kendt for at være lystfisker. Kan det blive grønnere, vil nogen måske spørge?

De fleste vil dog næppe være imponerede. Mon ikke flertallet godt kan gennemskue regeringens fupnummer?

På overfladen er det jo fint nok, at man nu vil have flere elbiler. Jeg klager bestemt ikke over, at Lars Løkke har ladet sig inspirere af vores grønne klimaudspil. Godt nok er det ikke mange måneder siden, at regeringen kaldte de selv samme ideer for urealistiske, alt for dyre og helt umulige at gennemføre. Men nu har piben fået en anden lyd. Det hilser jeg da velkommen – selv om vi stadig har til gode at se konkrete resultater.

Det, der er det store problem, er selvsagt, at det, man kommer med, samlet set er for lidt og for sent. Og det vel at mærke efter tre år, hvor man har haft travlt med at vedtage tiltag, der decidereret har skadet vores miljø og natur.

Kan læseren huske landbrugspakken? Noget af det første, regeringen vedtog. Det havde nær kostet den livet, og ministeren Eva Kjer Hansen måtte gå af. Men den blev vedtaget. Med vold og magt pressede statsministeren igennem, at landbruget – mod alle biologers vejledning – skulle have lov til at sprøjte mere og sprede mere gylle.

Det skulle desværre vise sig blot at være første angreb på vores miljø. Senere forsøgte man at aflyse opførslen af allerede aftalte nye kystnære vindmøller. Man ville droppe den beskyttelse af vores strande, som Stauning i sin tid indførte, og i EU allierede man sig med et par østeuropæiske lande for at sikre, at landmændene skulle kunne fortsætte med at bruge farlige giftstoffer, som slår vores bier ihjel.

Samlet set tror jeg aldrig, at Danmark har haft så sort en regering. Er den nu blevet grøn? Næppe. Mon ikke der er tale om, at man har læst meningsmålinger, der viser, at danskerne faktisk går op i de grønne spørgsmål?

Men tvivlen skal selvsagt komme Lars Løkke til gode. Kom på banen, statsminister. Ud over at kopiere dele af vores klimaudspil må du da have andet i posen. Du kommer nok ikke uden om at stille krav til landbruget. Vi skal passe langt bedre på vores grundvand og naturen – herunder også bierne.

Du er meget velkommen til at søge inspiration i mit partis omfattende grønne udspil. Her vil du også kunne finde gode ideer til, hvordan vi kan sikre mere sammenhængende natur og urørt skov. Men hr. statsminister, hvis du gør det, så lad lige være med kun at kopiere overskrifterne denne gang. Virkemidler og politiske tiltag skal følge med.

-------------

Dan Jørgensen er medlem af Folketinget og næstformand i Socialdemokratiets folketingsgruppe. Han har tidligere været fødevareminister og medlem af Europa-Parlamentet. Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Forrige artikel David Trads: Yes we can forbedre klimaet! David Trads: Yes we can forbedre klimaet! Næste artikel Jarl Cordua: Operation overtag oppositionens klimapolitik Jarl Cordua: Operation overtag oppositionens klimapolitik