Dan Jørgensens ledelsesnørd skal lufte ud i Forsvarsministeriet

AFSKEDSPORTRÆT: Han stod helt centralt i arbejdet med regeringens grønne prestigeprojekt. Nu bliver Forsvaret pludselig hans løbebane. Hvad Forsvarsministeriets nye departementschef, Morten Bæk, mangler i erfaring med området, har han til gengæld i politisk gehør og interesse for ledelse. 

Nu tidligere departementschef i Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, Morten Bæk (th), under ministeroverdragelsen mellem Dan Jørgensen (S) og Lars Chr. Lilleholt (V).
Nu tidligere departementschef i Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, Morten Bæk (th), under ministeroverdragelsen mellem Dan Jørgensen (S) og Lars Chr. Lilleholt (V).Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Andreas Krog

47-årige Morten Bæk skulle efter planen have brugt efteråret på at hjælpe klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) med at omsætte klimaloven til konkret handling. Et storstilet politisk prestigeprojekt, som Morten Bæk uden tvivl havde set frem til at være med til at sejle i havn i sin egenskab af departementschef i Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet og efter at have arbejdet intenst med klima- og energiområdet i mere end ti år.

Sådan kommer det dog ikke til at gå. Mandag startede den mere end to meter høje topembedsmand nemlig som departementschef i Forsvarsministeriet. Et job, som han ifølge flere kilder blev beordret til at tage. Ikke et han selv ønskede sig.

Efter en række sager var forholdet mellem forsvarsminister Trine Bramsen (S) og Forsvarsministeriets embedsmænd med departementschef Thomas Ahrenkiel i spidsen blevet så anstrengt, at der var behov for en organisatorisk udluftning og en ny departementschef. 

Ledelse er et hovedprodukt
Det kom som en overraskelse for rigtig mange, at Morten Bæk fik jobbet. Han har aldrig før arbejdet med forsvarspolitik og en ansættelse på den danske ambassade i Washington ligger adskillige år tilbage. Siden 2008 har det kun handlet om klima og energi for Morten Bæk.

Fakta
Morten Bæk
47 år. Cand.scient.pol. fra Københavns Universitet.
  • 2018-2020 Departementschef i Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
  • 2014-2018 Direktør, Energistyrelsen
  • 2011-2013 Afdelingschef, Klima-, Energi- og Bygningsministeriet
  • 2008-2011 Kontorchef, Klima- og Energiministeriet
  • 2007-2008 Ledende ministersekretær, Klima- og Energiministeriet
  • 2004-2007 Ambassadesekretær, Den danske ambassade, Washington DC
  • 2001-2004 Fuldmægtig, Udenrigsministeriet
  • 2000-2001 Konsulent, Accenture Ltd., tidl. Andersen Consulting
  • 1999-2000 Fuldmægtig, Udenrigsministeriet

Udsigten til at arbejde med et stort politisk projekt er imidlertid nu blevet afløst af udsigten til at håndtere en gigantisk ledelsesopgave.

Når man stikker en finger i jorden og forhører sig hos en række kilder om hvem Morten Bæk er, så tegner der sig et billede af en ledelsesnørd, der interesserer sig meget for moderne ledelse, forandringsledelse og organisatoriske transformationer.

Lige den medicin, som det sandsynligvis kan give god mening at ordinere til det sønderskudte forsvarsministerium. Her er både departementschefen og koncernstyringsdirektøren stoppet i løbet af Trine Bramsens godt 14 måneder på posten.

{{toplink}}
Læs også

”Han går meget op i ledelse og vil gerne bruge tid på det. For andre er det et biprodukt. For Morten er det i sig selv også et hovedprodukt,” forklarer direktør i Energistyrelsen Kristoffer Böttzauw, der har arbejdet sammen med Morten Bæk de seneste seks år.

0:000:00